Ενημέρωση για το Νοσοκομείο Φιλιατών, το ΤΕΠ και τον σχεδιασμό και τους στόχους για το 2017

30 ΙΑΝ

Η διαρκής μέριμνα της κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος και για τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας έχει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα, ορατά και στους Θεσπρωτούς συμπολίτες.

Ιδιαίτερα στο χώρο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο νομό μας, το Νοσοκομείο Φιλιατών βρίσκεται σε ρότα συνεχούς αναβάθμισης από το 2015 μέχρι σήμερα ενώ έχουμε ήδη ετοιμάσει στοχευόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης και για τη νέα χρονιά. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων όλης της χώρας με βάση τα τελευταία στοιχεία εμφανίζει 35,7εκ € πλεόνασμα για το 2016 σε αντίθεση με το χρέος των 935.941.720 ευρώ στο τέλος του 2015, όπως κατέθεσε επισήμως στη Βουλή ο κ. Πολάκης. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Φιλιατών εκτελέσθηκε για 2η συνεχή χρονιά στο ακέραιο χωρίς να γίνει υπέρβαση των ορίων που τίθενται από το Υπουργείο. Με τον προϋπολογισμό του 2016 εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω  ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου, άνοιξε το ΤΕΠ στο ισόγειο για πρώτη φορά και διαχωρίστηκε η λειτουργία των τακτικών ιατρείων από τα επείγοντα περιστατικά και προσελήφθησαν επικουρικοί ιατροί (7 υπηρετούν σήμερα έναντι 3 το 2013) και προσωπικό σε ειδικότητες που έλειπαν για χρόνια.

 

Όσον αφορά τη νέα χρονιά, ο πολιτικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη του νοσοκομείου μας. Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή, εγκρίθηκε η αναθεώρηση των Οργανισμών των νοσοκομείων να γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση ξεμπλοκάροντας έτσι τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο οργανισμός του νοσοκομείου μας είναι από τους πρώτους που θα αναθεωρηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς είναι ήδη κατατεθειμένος στο Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει:

-Αύξηση των κλινών από 90 σε 120 (λόγω της κατασκευής της νέας πτέρυγας του ΓΝΦ ) και ενσωμάτωση του ΤΕΠ του νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα στο νοσοκομείο που είναι ο φορέας λειτουργίας του.

Αύξηση των οργανικών θέσεων ιατρών από 40 σε 61. Σύντομα ολοκληρώνονται από τον ΑΣΕΠ και οι τοποθετήσεις 3 μόνιμων νέων γιατρών.

-Αύξηση των οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού από 90 σε 97. Σημαντική βοήθεια στο έργο τους αναμένεται να δώσουν τα 11 νέα μέλη που θα τοποθετηθούν από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τις 4000 νοσηλευτικό προσωπικό διάρκειας 1 έτους.

Επιπροσθέτως, έχει κατατεθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχει κατατεθεί πρόταση στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg για την τοποθέτηση αυτοτελούς μονάδας παραγωγής οξυγόνου εξοικονομώντας τεράστια ποσά στις δαπάνες του νοσοκομείου που θα διατεθούν για άλλους στόχους.

Τέλος, αναφορικά με το πολύπαθο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, στόχος είναι να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του. Αποκαθίστανται και οι τελευταίες εκκρεμότητες στο κτήριο από την Περιφέρεια Ηπείρου και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η παράδοση και η ενσωμάτωσή του στο νέο οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών.  Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπ.Υγείας, 6ΥΠΕ, Περιφέρεια Ηπείρου και Νοσοκομείο Φιλιατών) έχει εγκριθεί σχέδιο αρχικής λειτουργίας. Αυτό περιλαμβάνει τη συστέγαση πρωτοβάθμιων δομών υγείας στις καινούργιες εγκαταστάσεις με την υποστήριξη του νοσοκομείου, το οποίο μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης. Είναι επωφελές για το δημόσιο συμφέρον, το ΤΕΠ να ανοίξει  τις πύλες του προς τους πολίτες ώστε να αξιοποιηθεί και να μη ρημάζει και μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη. Για αυτό το λόγο άλλωστε εξελίσσετε παράλληλα η προμήθεια του εξοπλισμού που επιλαμβάνεται το ΠΓΝ Ιωαννίνων, για τον οποίο ενημερώνουμε έχει παραδοθεί ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, έχει συμβασιοποιηθεί μέρος του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προκηρύσσεται άμεσα ο λοιπός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.

Με σχέδιο, πολύ δουλεία και τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία προχωράμε στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού κράτους σε μια προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Η διάλυση του ΕΣΥ με απολύσεις και κλείσιμο δομών, η διαφθορά τεραστίων σκανδάλων όπως της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ που πήραν ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης ανήκει οριστικά στο παρελθόν όσο και αν κάποιοι επιζητούν παλινόρθωση για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.