Δελτίο Τύπου για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων των μικρομεσαίων αγροτών.

15 Μάιος

Δελτίο Τύπου

Μάριος Κάτσης – Βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Αϕορολόγητο των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων των μικρομεσαίων αγροτών.

15/05/2015

Στα έργα και ημέρες της, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έστησε σχέδιο ϕορολογικής εξόντωσης του αγροτικού τομέα, αϕού νομοθέτησε την ϕορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας επιπρόσθετα προκαταβολή ϕόρου 55% και ϕορολόγηση με 13% την διαϕορά μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος.

Αυτό που αποκρύβουν συστηματικά και άκρως υποκριτικά τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και τα ϕερέϕωνα τους, είναι ότι για τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος θα συμπεριλαμβάνονταν πλήρως οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις (π.χ ΕΛΓΑ). Για αυτό εξάλλου δεν δέχονταν όσο ήταν στην Κυβέρνηση τροπολογίες των βουλευτών τους για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από την ϕορολόγηση, ενώ επίσης άϕηναν αναπάντητες και σχετικές ερωτήσεις.

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό του αγροτικού εισοδήματος πλήρως οι αγροτικές αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις μέχρι 12.000 €, ενώ επιπλέον μειώθηκε στο μισό η προκαταβολή ϕόρου (από 55% στο 27%).

Ήταν ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάϕρυνση ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά σίγουρα απαιτούνται περαιτέρω τομές για μια ορθή και δίκαιη ϕορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος που θα υπηρετεί την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου για την Ελληνική οικονομία και την χώρα ολόκληρη.