Διάταξη-πρόκληση δίνει 8η παράταση στις ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

30 ΜΑΡ

Με μια εμβόλιμη διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει εν λευκώ επιταγή στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 8η (!) συνεχή παράταση να συνεχίσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα τον κορονοϊό!

Με την απαράδεκτη αυτή διάταξη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εποπτευόμενοι φορείς του, μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για συμβάσεις προμηθειών και παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο που σχετίζεται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων έως 30/6/2022 παρατείνοντας για 8η φορά σχετική διάταξη της ΠΝΠ στην έναρξη της πανδημίας. Μάλιστα, 9 ημέρες μετά, με την ΠΝΠ της 20/03/2020, απαλείφθηκε και το αρχικό όριο προϋπολογισμού σύμβασης που ήδη είχε ανέβει στις 60.000 ευρώ και επιπλέον απαλείφθηκε η πρόβλεψη για έκδοση πρόσκλησης, όπως και για υποχρέωση επιλογής της χαμηλότερης οικονομικά προσφοράς (άρα απευθείας αναθέσεις χωρίς υποχρέωση λήψης προσφορών).

Με πρόσχημα τον covid-19, το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς έχουν στήσει ένα απίστευτο πάρτι απευθείας αναθέσεων που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του συνολικότερου οργίου απευθείας αναθέσεων ύψους 7δις € της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν μέσω κρίσης. Με αυτή τη διάταξη δόθηκε η απευθείας ανάθεση 270.000€ σε εταιρία ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής Opinion Poll από τον ΕΔΥΤΕ ΑΕ, με πλείστες παρατυπίες όπως αποκαλύφθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Μπορεί η πανδημία να έχει τελειώσει για την κυβέρνηση υγειονομικά και να μην της καίγεται καρφί που ξεπεράσαμε σε νεκρούς το Βέλγιο και την Ιταλία, ωστόσο τη θυμούνται όταν πρόκειται για να δικαιολογήσουν απευθείας αναθέσεις σπατάλης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος σε έργα άσχετα ως επί το πλείστο με την διαχείριση της πανδημίας.. Τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια και η κυβέρνηση επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους για να μην λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, έχει μετατρέψει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκλητικά στην «κότα με τα χρυσά αυγά» για ημετέρους.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη και να επαναφέρει επιτέλους τον κ.Πιερρακάκη στις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.

Είναι πρωτοφανές για ένα κράτος δικαίου ένας Υπουργός να διεξάγει τη θητεία του σε καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες διαφάνειας.