Χωρίς εξασφαλισμένη καθημερινή μεταφορά οι μαθητές στα χωριά του Σουλίου, στη Βουλή το θέμα από τον Μ. Κάτση

8 ΝΟΕ

Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των χωριών του Σουλίου στην καθημερινή τους μεταφορά από και προς τις σχολικές τους μονάδες. Ο βουλευτής προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

«Τον τελευταίο μήνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις καθημερινές μετακινήσεις των λιγοστών μαθητών των απομονωμένων χωριών του Σουλίου, από και προς τα σχολεία του Τσαγγαρίου. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη σταθερή, νόμιμη και ασφαλή μεταφορά τεσσάρων παιδιών, ρίχνοντας έτσι το βάρος στους γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν την καθημερινή αυτή ανάγκη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα παιδιά πολλές φορές να μην πηγαίνουν καν σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη και το μέλλον τους.

Με την Ερώτηση που κατέθεσα ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή, νόμιμη και ασφαλής μετακίνηση των μαθητών. Δεν είναι δυνατόν το 2022 να υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τους λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου». 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως  κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

  • Εσωτερικών
  • Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Χωρίς εξασφαλισμένη καθημερινή μετακίνηση οι μαθητές στα χωριά του Σουλίου

Στην περιοχή του ιστορικού Σουλίου, στον ομώνυμο Δήμο του νομού Θεσπρωτίας, λειτουργεί ένα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο όπως επίσης και ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο, τα οποία έχουν έδρα το χωριό Τσαγγάρι και εξυπηρετούν τις ανάγκες των γειτονικών Σουλιοτοχωρίων.

Τον τελευταίο μήνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών των παρακείμενων χωριών από και προς τα σχολεία του Τσαγγαρίου. Η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για τη σταθερή, νόμιμη και ασφαλή μεταφορά τεσσάρων παιδιών, από και προς το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Τσαγγαρίου. Οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε βαριές αγροτικές εργασίες, δυσκολεύονται να καλύψουν την καθημερινή ανάγκη μετακίνησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά πολλές φορές να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο τους. Το κακό οδικό δίκτυο της περιοχής εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Επειδή δε νοείται το 2022 να υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση στο σχολείο

Επειδή ο εν μέρει αποκλεισμός των παιδιών από το σχολείο, επηρεάζει αρνητικά τη μαθησιακή τους πορεία και βάζει εμπόδια στην εξέλιξη τους

Επειδή το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών έχει προκαλέσει αναστάτωση στις οικογένειες των μαθητών και στην τοπική κοινωνία

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή, νόμιμη και ασφαλής μετακίνηση των μαθητών της περιοχής του ιστορικού Σουλίου, από και προς το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Τσαγγαρίου;