Ερώτηση Μ. Κάτση για το λουκέτο σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην Παραμυθιά

17 ΣΕΠ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης. Το θέμα της ερώτησης ήταν το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά. Ο Μ. Κάτσης δήλωσε σχετικά:

Δυστυχώς έχουμε μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα για την Παραμυθιά. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην πόλη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο βίαιης αναδιάρθρωσης που έχουν εκπονήσει οι διοικήσεις των τραπεζών με τις πλάτες και τα εργαλεία που τους παρέχει η κυβέρνηση. Αυτό περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα και αναπροσαρμογή των χρεώσεων για τους συναλλασσόμενους. 

Δυστυχώς η Παραμυθιά σήμερα και οι Φιλιάτες πριν λίγους μήνες, είναι θύματα αυτής της πρακτικής που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψιν της, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.

Τόσο οι πολίτες, όσο και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής, είναι κάθετα αντίθετοι με αυτή την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος υποβαθμίζει την τοπική οικονομία και δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ  πλήττει άμεσα και τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης οι οποίες ήδη δοκιμάζονται σκληρά τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση αντί να θέσει κανόνες στη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς ώστε να μην επιτρέπει καταχρηστικές πρακτικές, κλείνει το μάτι στις διοικήσεις ώστε να προχωρήσουν ανεξέλεγκτες. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις δικαιολογίες της ελεύθερης αγοράς, υπενθυμίζω ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν την περίοδο της κρίσης χρέους με δημόσιο χρήμα.

Η Νέα Δημοκρατία έταξε ανάπτυξη, πολλές και καλύτερες δουλειές. Αυτό όμως που έφερε είναι λουκέτα, ανεργία και οικονομικό μαρασμό. Η Θεσπρωτία έχοντας και το αρνητικό «προνόμιο» να απέχει από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης, βιώνει ακόμα πιο επώδυνα τον κατήφορο που έχει μπει η χώρα συνολικά.      

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «To λουκέτο στο υποκατάστημα της Alpha bank στην Παραμυθιά, υποβαθμίζει την τοπική οικονομία και δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών»

Η διοίκηση της Alpha bank προγραμματίζει να κλείσει το υποκατάστημα της τράπεζας στην πόλη της Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου, στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη. Δυστυχώς αυτό δεν είναι το πρώτο λουκέτο σε υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσπρωτία, καθώς πρόσφατα έκλεισε και το υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην πόλη των Φιλιατών.

Τόσο στην περίπτωση της Παραμυθιάς, όσο και στην περίπτωση των Φιλιατών, αναφερόμαστε στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων Σουλίου και Φιλιατών, όπου συμπεριλαμβάνονται δεκάδες μικρά χωριά με ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους, όπου εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, και όσον αφορά τις τραπεζικές τους συναλλαγές, στις δύο αυτές πόλεις. Ως εκ τούτου, το να μην μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται στα όρια του οικείου Δήμου τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά έχει θορυβήσει όμως έντονα όλους τους κατοίκους της περιοχής. Η ανησυχία τους είναι εύλογη, καθώς για να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους θα πρέπει να μετακινούνται στην Ηγουμενίτσα με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στο επίπεδο των πρόσθετων εξόδων μετακίνησης, όσο και στο επίπεδο του χαμένου χρόνου.

Επιπροσθέτως, η φυγή μιας επιχείρησης, τράπεζας εν προκειμένω, από το κέντρο μιας επαρχιακής πόλης όπως είναι η Παραμυθιά, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της κίνησης, με δυσμενείς συνέπειες για την εμπορική δραστηριότητα σε αυτήν.

Τόσο ο Δήμος Σουλίου με ψήφισμα του, όσο και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, τάχθηκαν εναντίον του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Alpha Bank, καταδεικνύοντας την έντονη δυσαρέσκεια ολόκληρης της κοινωνίας του Δήμου Σουλίου για την επικείμενη αυτή εξέλιξη, καθώς με αυτή πλήττεται άμεσα και καθοριστικά η οικονομική, εμπορική και κοινωνική ζωή ολόκληρης της περιοχής.

Επειδή η πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να είναι απρόσκοπτη για όλους, είτε πρόκειται για πολίτες είτε για επιχειρήσεις, και το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά θα δυσχεράνει την καθημερινότητα των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής

Επειδή ο Δήμος Σουλίου έχει πολλά μικρά χωριά που ζουν ηλικιωμένοι οι οποίοι εξυπηρετούνται από το εν λόγω υποκατάστημα της Alpha Bank, και πλέον θα έχουν αντικειμενικό πρόβλημα με τη μετακίνηση τους στην Ηγουμενίτσα

Επειδή η εμπορική κίνηση στην Παραμυθιά έχει ήδη δοκιμαστεί έντονα από την πανδημία, και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν περεταίρω συρρίκνωση της αγοράς

Επειδή οι τράπεζες δεν αποτελούν κοινές ιδιωτικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό άλλωστε στηρίχθηκαν με ανακεφαλαιοποιήσεις την περίοδο της κρίσης χρέους

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να θέτει κανόνες στη λειτουργία στην τραπεζική αγορά και να μην επιτρέπει καταχρηστικές πρακτικές, κλείνοντας το μάτι στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε αυτές να προχωρούν σε λουκέτα υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα και σε ομαδικές απολύσεις

Επειδή οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και οικογένειες τους δεν μπορούν να γίνονται μπαλάκι μπροστά στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Τι προτίθενται να πράξουν ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά;
  2. Σε ποιες παρεμβάσεις προτίθενται να προχωρήσουν ώστε να αναστραφεί η πορεία των τελευταίων μηνών κατά την οποία κλείνουν υποκαταστήματα τραπεζών στη Θεσπρωτία;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κάτσης Μάριος