Ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για προσλήψεις υψηλόμισθων golden boys στα ΕΛΤΑ κατά παράβαση της νομοθεσίας

19 Μάιος

Ερώτηση κατέθεσαν 43  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση, σχετικά με προσλήψεις υψηλόμισθων golden boys στα ΕΛΤΑ που γίνονται κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν ότι, την ώρα που ο ιστορικός Οργανισμός των ΕΛΤΑ απαξιώνεται καθημερινά από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας της κυβέρνησης ΝΔ (κλείσιμο καταστημάτων, μεγάλης κλίμακας αποψίλωση από κρίσιμο προσωπικό, αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών, κατάρρευση από κυβερνοεπίθεση, διασπάθιση πακτωλού χρημάτων σε αμφιβόλου σκοπιμότητας εργολαβίες και με απευθείας αναθέσεις), η διορισμένη Διοίκηση έχει στήσει έναν μηχανισμό προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων, κατά παράβαση του ν. 4758/2020 που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε. Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται μέσω «πονηρών» τροποποιήσεων του υπηρεσιακού οργανισμού των ΕΛΤΑ, ώστε να ακολουθούνται πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες που δεν προβλέπονται από τον ν.4758/2020, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως προβληματικός, καθώς ορίζει ειδικές διαδικασίες προσλήψεων που παρακάμπτουν το ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα, οι αμοιβές των golden boys αποφασίζονται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μέσω ειδικών μισθολογίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνουν τα 2.500 ευρώ μηνιαία, όταν αντίστοιχοι μισθοί τακτικού προσωπικού (όσου απέμεινε μετά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου), ύστερα από αλλεπάλληλες περικοπές μισθών, μόλις και μετά βίας φθάνουν τα 1.000 ευρώ, αν ο εργαζόμενος δεν έχει πρόσθετα επιδόματα, οικογενειακά ή θέσης. Εξ άλλου, οι τοποθετήσεις των προσλαμβανόμενων σε θέσεις που προβλέπονται μόνο για το τακτικό προσωπικό με τη διαδικασία της στελέχωσης, παραβιάζουν τον Εσωτερικό Κανονισμό και την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση των ΕΛΤΑ, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα για παραβίαση της νομοθεσίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλούν τον Υπουργό να πάρει θέση για το κατά πόσο είναι νόμιμες οι προσλήψεις των golden boys «Συμβούλων / Ειδικών Συνεργατών» που πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση του ν.4758/2020 της κυβέρνησης ΝΔ, παρόλο που αυτός ορίζει ότι παύει να ισχύει και να εφαρμόζεται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη περί προσλήψεων προσωπικού, και τον ρωτούν αν προτίθεται να ακυρώσει τις προσλήψεις και οι υπεύθυνοι της Διοίκησης να ελεγχθούν με καταλογισμό κυρώσεων για τις παράνομες αποφάσεις τους. Ζητούν, ακόμα, να μάθουν πόσοι Σύμβουλοι – golden boys έχουν προσληφθεί από την έναρξη ισχύος του ν.4758/2020, τι προϋπηρεσία και εμπειρία είχε ο καθένας σχετική με τις θέσεις που καταλαμβάνουν, αν έχει ελεγχθεί η γνησιότητα των πτυχίων τους, καθώς και ποιο ακριβώς είναι το ύψος των μισθών και λοιπών παροχών που έχει αποφασίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ να λαμβάνει ο καθένας τους, ζητώντας να γίνει σύγκριση με τους μισθούς των τακτικών υπαλλήλων με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και τα ίδια τυπικά προσόντα.