Η επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την πολιτική και διαχειριστική της ανεπάρκεια

5 ΜΑΡ

«Επικοινωνία και όχι ουσία, διαχειριστικό μπάχαλο και ρουσφέτια». Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη σημερινή συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναφερόμενος στην έναρξη της ομιλίας του στην τρέχουσα επικαιρότητα, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, με την αυξανόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και την  εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου στο μεταναστευτικό-προσφυγικό για να επιτύχει τις επιδιώξεις της στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για αφωνία και αποκλειστικά επικοινωνιακή διαχείριση, τονίζοντας: «σταματήστε να είστε υποχωρητικοί μπροστά στην ΕΕ και στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αποθήκη ψυχών. Μην υποβαθμίζετε το θέμα από ευρωτουρκικό σε ελληνοτουρκικό. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε μια προσπάθεια λύσης η οποία θα βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, με προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και των αξιών του ανθρωπισμού».

Αναφορικά με διατάξεις του νομοσχεδίου για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τύπου, ο Μάριος Κάτσης κάλεσε τη ΝΔ να προχωρήσει στην καταβολή προς τα ΕΛΤΑ, όχι μόνο των 15 εκατ. ευρώ για αποζημίωση της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που νομοθετεί για το 2020 σε συνέχεια των συνολικά 135 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των επιπλέον 260 εκατ. ευρώ που οφείλουν να λάβουν τα ΕΛΤΑ, έπειτα από την επαλήθευση του πραγματικού κόστους της.

Κάλεσε, επίσης, για μια ακόμα φορά την πολιτική ηγεσία να μην αποπροσανατολίζει τη συζήτηση για τα ΕΛΤΑ από την ουσία και απαντήσει για το πάρτυ των golden boys στα ΕΛΤΑ επί ΝΔ, με τις στρατιές υψηλόμισθων συμβούλων και τις αυξήσεις αμοιβών διοίκησης και στελεχών. Σημείωσε σχετικά ότι την ίδια στιγμή τα ΕΛΤΑ «δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς Μαρτίου, κάνετε απολύσεις, κλείνετε καταστήματα και από προχθές έχουμε όπως και στη ΔΕΗ αύξηση στα τιμολόγια! Απλό γράμμα Αθήνα-Σύρο, από 1,60 ευρώ πήγε 2,90. 81% αύξηση!».

Όσον αφορά τις διατάξεις για οικονομική ενίσχυση εφημερίδων, ο Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, υπενθύμισε ότι «το νομικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι επαρκέστατο, δίκαιο και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα! Αντί να το εφαρμόσει η κυβέρνηση εδώ και 6 μήνες, κάνει τώρα «φτου κι απ’ την αρχή. Κρύβεστε πίσω από μια γνωμοδοτική επιτροπή για να «νομιμοποιήσετε» ηθικά τα κριτήρια που διαβουλεύεστε αυτό το διάστημα, δηλαδή να ενισχύσετε έντυπα που χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους τους. Φτάνει πια η απαξίωση και περιφρόνηση των εργαζομένων του Τύπου!»

Καλωσόρισε τη ΝΔ στην πολιτική που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), για την ενίσχυση και διάσωση οπτικοακουστικών παραγωγών, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως έχει «καθυστερήσει στις αποφάσεις εγκρίσεων έργων για το Cash rebate και στην ενίσχυση του Οργανισμού». Καλωσόρισε, ακόμα «την αναγνώριση και συνέχιση του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου που συστήσαμε», με το σκωπτικό σχόλιο: «μάλλον δεν τα κάναμε όλα λάθος τελικά».

Όσον αφορά διατάξεις περί «απλούστευσης των διαδικασιών στο Δημόσιο», υποστήριξε πως, 8 μήνες μετά, ο κ. Πιερρακάκης συνεχίζει «χωρίς απτά αποτελέσματα, αντιθέτως το μόνο που κάνει είναι να διογκώνει τη γραφειοκρατία στο ίδιο του το Υπουργείο».

Κλείνοντας, ο Μάριος Κάτσης συνόψισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Δυστυχώς για τους πολίτες, η κυβέρνηση των «αρίστων» συνεχίζει να περνά διαρκώς πολύ κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έθεσε η ίδια. Μέσα σε μόλις οχτώ μήνες κατάφερε να αυτοδιαψευστεί σε όλα τα πεδία. Η επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρείτε, δυστυχώς για εσάς, δεν μπορεί να καλύψει την πολιτική και διαχειριστική σας ανεπάρκεια».