Κάτσης – Γκαρά: Το νέο δώρο Μητσοτάκη στους καναλάρχες αποδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης

5 ΣΕΠ

Δήλωση του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μ. Κάτση και της αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Ν. Γκαρά​

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανανεώσει πάση θυσία την επικοινωνιακή ασπίδα προστασίας που προσφέρουν τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας, η κυβέρνηση κάνει νέο δώρο στους καναλάρχες τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε 240 εργαζόμενους από 400 που ίσχυε στον νόμο Παππά. Η διάταξη περιέχεται σε νομοσχέδιο που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, με την ΕΣΗΕΑ να αντιδρά κηρύσσοντας 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 6/9/2022 στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, προδίδει τον πανικό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευελπιστεί στη διατήρηση της εύνοιας των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών την ώρα που έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις που δείχνουν τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η ρύθμιση που φέρνει ο κ. Οικονόμου, έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης η οποία είχε ψηφιστεί προ 2ετίας και είχε μειώσει το προσωπικό στους 340 εργαζόμενους. Τότε, η ρύθμιση είχε έρθει εν μέσω του πρωθυπουργικού κορωνοπάρτι στην Ικαρία, όταν η ΕΡΤ είχε απαγορεύσει να προβάλλονται πλάνα του κ. Μητσοτάκη από το γλέντι στην Ικαρία και στιγμιότυπά του με τον κ. Λιγνάδη. Πρακτική που είχαν ακολουθήσει και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η διάταξη αυτή δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο δώρο που κάνει η κυβέρνηση στους καναλάρχες. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από χαριστικές ρυθμίσεις όπως, η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες, το χάρισμα των δόσεων για τη κατοχή τηλεοπτικής άδειας και φυσικά τις Λίστες Πέτσα.

Η ψήφισή της θα φέρει νέες απολύσεις εργαζομένων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ενώ αυξάνει τον έλεγχο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το έργο των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, η σημερινή 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, σε λίγο θα φαντάζει ως απόγειο της δημοσιογραφικής ελευθερίας.

Ο Πρωθυπουργός προσφέρει δώρα στους καναλάρχες, προσδοκώντας ανταλλάγματα, νομίζοντας πως θα σωθεί ποντάροντας στην επικοινωνία. Ξεχνάει, όμως, πως αυτό που θα βάλει τέλος στην τραγική διακυβέρνηση του είναι η ουσία. Η ουσία της πολιτικής του που οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση και κάνει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή ακόμη πιο επιτακτική.