Κάτσης σε Πιερρακάκη: Υπερεκτιμημένο το επιτελικό ψηφιακό κράτος. Αναγνωρίσατε τα έργα μας, παρατηρούνται λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις.

26 Μάιος

Κατά τη σημερινή (26/5/2020) συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αποδόμησε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί της δήθεν «καποδίστριας» ψηφιακής μεταρρύθμισης που έκανε μέσα σε 2 μήνες. Αφήγημα που προπαγανδίζουν καθημερινά τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη: «Η καλοδουλεμένη προπαγάνδα σας, έχει υποπέσει σε ουκ ολίγες λαθροχειρίες, που είτε επικοινωνείτε έργο μας, είτε ένα απλό σωστό πράγμα, το παρουσιάζετε σαν την κολοσσιαία μεταρρύθμιση».

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ο σχεδιασμός του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας, δε θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, αλλά προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Ελλάδας του αύριο». Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτό το στόχο ως προτεραιότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, καθώς «ίδρυσε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε εμβληματικές δράσεις, αφού όταν ξεκινήσαμε δεν ήμασταν στο μηδέν αλλά στο μείον», όπου μας είχε καταβαραθρώσει το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά με αρμόδιο Υπουργό τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε την εκπόνηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 που ξεπάγωσε τα ευρωπαϊκά κονδύλια 1,2 δις ευρώ που έχανε η χώρα επί ΝΔ και την οποία  υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας εμβληματικά, αναπτυξιακά έργα ψηφιακών υποδομών και μετασχηματισμού του Κράτους, μέχρι που ήρθε η ΝΔ να τα παγώσει και να κωλυσιεργήσει σε όλα τα επίπεδα, ενδιαφερόμενη μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία. Με αποτέλεσμα, η πανδημία του κορονοϊού να βρει τη χώρα χωρίς σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Μάριος Κάτσης, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν, ανέφεραν στη συνέχεια μερικές από αυτές τις εμβληματικές μεταρρυθμιστικές ψηφιακές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στο Δημόσιο, το υψηλού επιπέδου δίκτυο Δημοσίου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» με προηγμένα συστήματα τηλεδιάσκεψης, την εκτεταμένη σύνδεση σε γρήγορο internet και επιδότηση πρόσβασης σε πλήθος «λευκών» και άλλων περιοχών της χώρας, ιδίως αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων (RuralBroadband, UltraFastBroadband, SuperFastBroadband), αλλά και την επιδότηση πρόσβασης σε φοιτητές, το ψηφιακό ΓΕΜΗ, την ψηφιοποίηση του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, την ψηφιακή γεωργία, τις έξυπνες πόλεις, την ενίσχυση οπτικοακουστικών παραγωγών από το ΕΚΟΜΕ κ.ά.

Ωστόσο, ως υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα, το γεγονός ότι δεν έχει βγάλει ούτε ένα νέο δικό του έργο, καθώς και το περιορισμένο εύρος των δράσεών του, η πλειοψηφία των οποίων προϋπήρχαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ηλεκτρονικέςεγγραφές μαθητών, οι υποβολές διαφόρων τύπων αιτήσεων και λήψη σχετικών βεβαιώσεων στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, στην Εφορία κ.ο.κ. Μάλιστα, αναδείχθηκε και η προχειρότητα και ανεπάρκεια των δράσεων του Υπουργείου, που μεταξύ άλλων εξέθεσαν τους πολίτες σε σοβαρά κενά ασφαλείας απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες, υπονομεύοντας έτσι την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης τους στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, αναφέρθηκαν πιστοποιητικά από το gov.gr που είχαν πάνω από δεκαετία να επικαιροποιηθούν, η υποχρέωση για οικογενειακό ιατρό ή πληρωμή ιδιώτη για την άυλη συνταγογράφηση, αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης μόνο με τους κωδικούς taxisnet. Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που ο Υπουργός διόρθωσε έπειτα από σχετική δημόσια επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επισημάνθηκε το φιάσκο της δήθεν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού που κάλεσε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές σε κινητή τηλεφωνία και internet, χωρίς αυτό τελικά να γίνει, καθώς παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, προκαλώντας μάλιστα μια πρωτοφανή «κόντρα» ανάμεσα στις Ανεξάρτητες Αρχές της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν την εδώ και 1,5 μήνα αφωνία του Υπουργού για τα φαινόμενα «ορμπανοποίησης» της Κυβέρνησης, με τα απαράδεκτα σκίτσα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που αναρτήθηκαν στο gov.gr και στη συνέχεια διαγράφηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του, και έπειτα από την  τεκμηριωμένη αποδόμηση της ψηφιακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε τελείως διαφορετικό ύφος, σε σχέση με την πανηγυρική πρωτολογία του. Επεσήμανε ότι τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί είναι αυτά που βρήκε έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντάς τα μάλιστα ένα προς ένα, καθώς και ότι ο ίδιος προτίμησε να κάνει μικρές παρεμβάσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας. Παραδέχθηκε ότι το 13033 υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτη πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς οι υπηρεσίες αυτές προϋπήρχαν τεχνικά. Αναγνώρισε τις υψηλές τιμές στα κινητά, δικαιολογώντας τις εταιρείες. Παραδέχθηκε, ακόμα, για πρώτη φορά ως «λάθος» τις αναρτήσεις των σκίτσων κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο gov.gr, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στην Προεδρία της Κυβέρνησης του Επιτελικού Κράτους Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καταρχάς θετικό το γεγονός ότι, μόνο έπειτα από τη σοβαρή, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που άσκησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και προς τιμήν του, ο κ. Πιερρακάκης συνειδητοποίησε ότι δεν έχει καταφέρει να «περπατήσει στο νερό» όπως υπονόησε σε μια αποστροφή του λόγου του, αλλά βρήκε στρωμένο έδαφος. Όσο πιο γρήγορα η συνειδητοποίησή του αυτή μετουσιωθεί σε ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε άμεση προκήρυξη ψηφιακών έργων  που θα τονώσουν τις εταιρείες πληροφορικής που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, τόσο ταχύτερα θα υλοποιηθεί και η ψηφιακή μεταρρύθμιση της  χώρας.