Κάτσης σε Σταϊκούρα-Πλακιωτάκη: «Δώστε στη δημοσιότητα τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ»

1 ΝΟΕ

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων υπέβαλε μέσω της Βουλής ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, με την οποία ζητά από τον εποπτεύων του ΤΑΙΠΕΔ Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον συναρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, να διαβιβαστεί στη Βουλή το τελικό κείμενο της προς υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ κατακύρωσε τον σχετικό διαγωνισμό.

Με αφορμή την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλε, ο Μάριος Κάτσης δήλωσε:

«Το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ, η οποία ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Μέχρι σήμερα, οι Θεσπρωτοί δε γνωρίζουν τι όρους περιλαμβάνει η σύμβαση μεταβίβασης και δεν έχουν τηρηθεί οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για απόδοση της χερσαίας ζώνης στους οικείους Δήμους, προτού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Για ποιους λόγους η κυβέρνηση και οι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες κρατούν ακόμα και σήμερα επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο της σύμβασης με την οποία παραδίδουν το λιμάνι στους ιδιώτες; Η τοπική κοινωνία δεν αντέχει άλλον εμπαιγμό και αποφάσεις για αυτή, χωρίς αυτή, πίσω από κλειστές πόρτες.

Με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που υπέβαλα σήμερα στη Βουλή, ζητώ από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας να σταματήσει το κρυφτό και να καταθέσει το τελικό κείμενο της σύμβασης μεταβίβασης. Αν η κυβέρνηση και οι τοπικοί γαλάζιοι παράγοντες λένε αλήθεια ότι γνωρίζουν ακριβώς τι περιέχει η σύμβαση που θα υπογραφεί, δεν μένει παρά να κατατεθεί στη Βουλή. Αν η σύμβαση δεν υπάρχει, τότε όλα αυτά που διακινούν όλο αυτό το διάστημα περί του περιεχομένου της, αποτελούν εμπαιγμό για μια ακόμα φορά. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων: 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Θέμα: «Να κατατεθεί στη Βουλή η προς υπογραφή σύμβαση μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) Α.Ε. σε ιδιώτες»

            Με πολιτική απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κατέληξε στην κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος 84.170.000€. Η σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που διεξήγε τον διαγωνισμό, εκδόθηκε στις 6/10/2022, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της σύμβασης μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου, παρά μόνο ότι τα κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, στις 21/10/2022 διατυπώθηκε ρητά και δημόσια από τον βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Β. Γιόγιακα, η εξής φράση: «Και την ξέρω τη σύμβαση και την γνωρίζω και ξέρω τι θα γίνει. […] Ξέρω πολύ καλά τι λέει η σύμβαση, τι προβλέπει και τι θα γίνει» (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού ITV των Ιωαννίνων). Από τα παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υφίσταται ήδη το τελικό κείμενο της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία βρίσκεται σε αναμονή προς υπογραφή έπειτα από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συνεπώς, οι Έλληνες πολίτες και ιδίως η τοπική κοινωνία, βλέπουν την περιουσία τους, ένα λιμάνι βαρύνουσας γεωπολιτικής σημασίας που τους κόστισε πολύ πάνω από 200.000.000€ για να κατασκευαστεί, καθώς και μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., να μεταβιβάζονται πλειοψηφικά σε ιδιώτες αντί δυσανάλογα χαμηλότερου τιμήματος, χωρίς να γνωρίζουν, ούτε τις διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, ούτε το ποιες ακριβώς εγκαταστάσεις αποφάσισε η κυβέρνηση να δώσει στους ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απόδοση ολόκληρης της χερσαίας ζώνης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους, πριν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αποδείχτηκε πλέον ότι δεν τηρήθηκαν. Η τοπική κοινωνία, έχει πλήρη άγνοια, τόσο για το αν τμήματα της χερσαίας ζώνης θα της αποδοθούν τελικά και ποια θα είναι αυτά, όσο και για το πότε θα γίνει η απόδοση και με ποιον τρόπο. Η άγνοια των πολιτών οφείλεται στο γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση κρατά επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο της σύμβασης μεταβίβασης, ολοκληρώνοντας τη διαγωνιστική διαδικασία με πλήρως εν κρυπτώ ενέργειες, χωρίς την παραμικρή λογοδοσία.

Κατόπιν των παραπάνω,

Αιτούμαστε όπως καταθέσουν εγγράφως οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή:

Την προς υπογραφή σύμβαση για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) Α.Ε. από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., στην οποία κατακύρωσε το ΤΑΙΠΕΔ τον σχετικό διαγωνισμό, έναντι συνολικού τιμήματος € 84.170.000.