Μάριος Κάτσης: Επιτελική ΕΡΤ – «Μπορεί από τη Ναζαρέτ να βγει τίποτα καλό;»

19 ΦΕΒ

Είναι κοινή πεποίθηση πλέον, έπειτα από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ και του Επιτελικού Κράτους, ότι μπροστά στην απόλυτη κυβερνητική αποτυχία σε πολλαπλά μέτωπα, η πραγματικότητα θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο άξονας Μαξίμου-ΜΜΕ συντηρείται με το αζημίωτο των λιστών Πέτσα και του νόμου Λιβάνιου, που ψήφισε μόνη της η ΝΔ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει εξυπηρετήσεις στους ισχυρούς των ΜΜΕ και σκανδαλώδη προνόμια στα γαλάζια ρετιρέ της ΕΡΤ. Ενώ το επιτελικό κράτος συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στον Πρωθυπουργό, κάθε φορά που αυτό καταρρέει με κρότο, στη διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας και εσχάτως της κακοκαιρίας, ο άξονας Μαξίμου-ΜΜΕ αναλαμβάνει τον εξωραϊσμό της κατάστασης και τη διάχυση των ευθυνών προς τα κάτω, βγάζοντας τους επιτελάρχες από το κάδρο.

Εξαφανίζοντας την αντιπολίτευση

Το αγαθό της ενημέρωσης, η πολυφωνία και ο δημοκρατικός έλεγχος πλήττονται βάσει σχεδίου. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της κυρίαρχης ενημέρωσης που είναι μονομερής υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και ο τρόπος. Στα ΜΜΕ οι εκπομπές λόγου και τα πολιτικά τραπέζια έχουν εκτοπιστεί και έχουν αντικατασταθεί από εκπομπές lifestyle, ψυχαγωγικά προγράμματα και reality. Στα δελτία ειδήσεων έχουμε μονομερή παρουσίαση της κυβερνητικής άποψης, υπουργικούς μονολόγους χωρίς αντίλογο και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταλαμβάνουν ελάχιστο χρόνο, όλες μαζί, πριν τα αθλητικά. Η τελευταία έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ περί της πολιτικής πολυφωνίας, επιβεβαιώνει τα παραπάνω, γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του. Η αντιπολίτευση δεν έχει βήμα και με απύθμενο θράσος τα κυβερνητικά στελέχη αναφωνούν «δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα!».

Η ΕΡΤ δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα

Αν τα παραπάνω συνθέτουν το οργουελικό σκηνικό της ενημέρωσης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, τα πράγματα ουδόλως είναι καλύτερα στη δημόσια τηλεόραση. Το παραπάνω μοτίβο εφαρμόζεται και στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου ο κυβερνητικός κορσές της εποπτείας τους, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα.

Η ΝΔ έδωσε την εποπτεία των ΜΜΕ, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθείας στον Πρωθυπουργό, μια ρύθμιση που απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αλλά και κατακεραυνώθηκε από τους«Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», σπιλώνοντας διεθνώς τη χώρα μας για ακόμα μια φορά, έπειτα από την εποχή του «μαύρου» Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρόεδρος της ΕΡΤ διορίστηκε μέσω ανακοίνωσης ο Διευθυντής γραφείου τύπου του κ.Μητσοτάκη, κ. Ζούλας, γεγονός που θα ζήλευε και η γειτονική Τουρκία. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο του αρμόδιου για την ΕΡΤ κ.Λιβάνιου, θεσπίστηκαν υπέρογκες αυξήσεις στη διορισμένη διοίκηση και τους διευθυντές της ΕΡΤ, τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες στο έλεος της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Στην ΕΡΤ συμβαίνουν πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας, προκειμένου να προστατεύεται η εικόνα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού. Κόπηκαν πλήθος ενημερωτικών εκπομπών και έμεινε μόνο το απόλυτα ελεγχόμενο, μονοφωνικό δελτίο ειδήσεων, με εντολές απόκρυψης του Ικαριώτικο υγλεντιού του Πρωθυπουργού εν μέσω πανδημίας και των φωτογραφιών του κ. Λιγνάδη με τον πρωθυπουργικό του φίλο. Κατέβηκαν ανταποκρίσεις δημοσιογράφων από το site της ΕΡΤ για τα πρωτοφανή γεγονότα στο προσφυγικό και αντικαταστάθηκε η ελεύθερη δημοσιογραφία από προέγκριση των αναρτήσεων.

Η ΕΡΤ ακολουθεί το μοτίβο «άρτο και θεάματα» με υποβάθμιση της ενημέρωσης και του πολιτικού πλουραλισμού με στροφή στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και πανάκριβες εξωτερικές παραγωγές (10εκ.€ για 4 παραγωγές). Η επίκληση από την κυβέρνηση περί αύξησης της τηλεθέασης, δεν επιβεβαιώνεται από τα νούμερα. Τούτου δοθέντος, θα ισχυριζόταν κάποιος ότι δε θα κόστιζε επικοινωνιακά στην κυβέρνηση να υπάρχει πλουραλιστική ενημέρωση και αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στη δημόσια τηλεόραση, έστω για την τήρηση των προσχημάτων. Στο επιτελικό κράτος όμως, ούτε αυτό δεν είναι ανεκτό. Ας το ξανασκεφτούν.

Ναι αλλά και εσείς τα ίδια κάνατε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την ΕΡΤ, που η ΝΔ είχε κλείσει με το κατάπτυστο «μαύρο», δεν τοποθέτησε ποτέ Πρόεδρο ή Διευθύνοντα Σύμβουλο κομματικό στέλεχος, ανέπτυξε το πρόγραμμα με σημαντικό μερίδιο στις αθλητικές μεταδόσεις, την ενημέρωση, τις ξένες σειρές, αυξάνοντας έτσι την τηλεθέαση ιδιαίτερα στο δυναμικό και νεανικό κοινό. Υπήρχαν καθημερινά πολιτικές εκπομπές με πολυφωνία στα πάνελ και καλεσμένους εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, ενώ οι ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβαλλόταν κανονικά. Φαίνεται πως, το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που κυριαρχούσε στα ιδιωτικά κανάλια, έκανε τον πολιτικό πλουραλισμό της ΕΡΤ να φαντάζει φιλοκυβερνητικός.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ ανέπτυξε το δικό της σύστημα εκπομπής, γλυτώνοντας 1,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, έφερε πρώτη στη χώρα την υβριδική τηλεόραση, την ERTHybrid (σημερινό ErtFlix), ενώ άφησε τα ταμεία της γεμάτα με 200 εκατ. € επιδεικνύοντας χρηστή διοίκηση.

Αποκαλύφθηκε η υποκρισία

Μπροστά, όμως, στην εξόφθαλμη πλέον κατάσταση απόλυτου κυβερνητικού ελέγχου της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και δεδομένης της εξαγοράς πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ, αυτές τις μέρες καταθέσαμε την πρόταση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας, για διακομματική επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ από αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η τροπολογία δε τέθηκε καν σε ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι η διοίκηση θα επιλέγεται με εποπτεία ΑΣΕΠ, αποκρύπτοντας όμως ότι τα 3/5 της επιτροπής θα είναι τοποθετημένα κυβερνητικά στελέχη. Όσο για τη σημερινή διοίκηση, παραμένει στη θέση της και με μισθό αρεοπαγίτη!

Εμείς θα επιμείνουμε: η ενημέρωση είναι αγαθό. Ο πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι συστατικά της Δημοκρατίας . «Επιτελικά» παιχνίδια με τη Δημοκρατία, δε γίνονται ανεκτά.