Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο 105,5fm / Όσο καταρρέει το καθεστώς Μητσοτάκη, τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνεται

26 Μάιος

«Η παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτών είναι ζήτημα Δημοκρατίας και πρέπει να πάρουν όλα τα κόμματα θέση»

«Σε ένα κράτος που δεν σέβεται το Δίκαιο, το σκάνδαλο βαφτίζεται σκευωρία και ο ερευνητικός δημοσιογράφος κι η αντίθετη άποψη εξοστρακίζεται ή παρακολουθείτε με λογισμικά τύπου Predator. Το γεγονός ότι έχουμε κατρακυλήσει στην 108η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου αποτελεί ντροπή για τη χώρα και αναδεικνύει την ανάγκη να φύγει το συντομότερο η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης.

«Η αποκάλυψη του inside story παίρνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και ολοένα φέρνει την κυβέρνηση σε θέση να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Τι έχει να κρύψει και γιατί δεν βγαίνει ανοιχτά να μας πει τι συμβαίνει, και να καθησυχάσει τους πολίτες και πολύ περισσότερο αυτούς που ασκούν το λειτούργημά της δημοσιογραφίας.

Είδαμε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης άρχισε να παρακολουθείται μέσα από ένα λογισμικό το οποίο εγκαταστάθηκε στο κινητό του τηλέφωνο. Αυτό το λογισμικό λοιπόν βλέπει  τι ακριβώς κινήσεις κάνει οποιοσδήποτε στο προσωπικό του τηλέφωνο, ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται, τι προτιμήσεις έχει, τι μηνύματα στέλνει σε viber ή what’s up και το τι γράφει μέσα σε αυτά.

Μιλάμε για την απόλυτη διαδικασία παρακολούθησης η οποία παραβιάζει κάθε έννοια ατομικής ελευθερίας, κάθε έννοια διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας πάρα πολύ σοβαρό.

Η παρακολούθηση γίνεται μέσα από κάποιες ιστοσελίδες, οι οποίες εμπεριέχουν έναν  αναγραμματισμό, με αποτέλεσμα να μπαίνει ο πολίτης σε μια παρεμφερή ιστοσελίδα και από το λάθος σύνδεσμο, εγκαθίσταται αυτό το λογισμικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να μπορεί να σε παρακολουθήσει.

Η κυβέρνηση δείχνει μία ροπή στο να μην προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση μας έχει δείξει ότι σκοπός της είναι να πάει σε μία κατάσταση του καπιταλισμού πανόπτη, που ελέγχει τα πάντα. Το έκανε με τις περιπτώσεις των Palantir και Cisco, γίνεται τώρα και με την περίπτωση του λογισμικού Predator. Αυτή η ροπή της κυβέρνησης είναι άκρως ανησυχητική και προβληματική και οφείλουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα Δημοκρατίας.

Επίσης καλούμε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Χρησιμοποιείται αυτό το λογισμικό από εταιρείες, το έχει εξαγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολίτες; Δεν γίνεται να πλανάται ένα τέτοιο μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την κοινωνία. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας για το οποίο ακόμα και η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα  έβαλε “χέρι” στην κυβέρνηση όταν η Ελλάδα κατρακύλησε στην 108η θέση στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου.

Είναι σαφές ότι το καθεστώς Μητσοτάκη καταπατά κάθε έννοια Κράτους Δικαίου. Σε αυτό το καθεστώς το σκάνδαλο βαφτίζεται σκευωρία, ο ερευνητής-δημοσιογράφος κυνηγιέται, ο ερευνητικός εισαγγελέας είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης και η αντίθετη άποψη εξοστρακίζεται ή παρακολουθείτε με λογισμικά. Το γεγονός ότι έχουμε κατρακυλήσει στην 108η θέση στη ελευθερία του Τύπου, είναι ντροπή για τη χώρα και την μετατρέπει στο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

Επίσης ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί η δολοφονία Καραϊβάζ, υπάρχει στενός κορσές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ όλες οι Ενώσεις του Τύπου λένε ότι υπάρχει αδιαφανής διαδικασία και προσπάθεια χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου να επικρατήσει μόνο και μία άποψη μέσα από τις λίστες Πέτσα. Όλα αυτά τα ζητήματα η Ευρώπη τα βλέπει και ταυτόχρονα συνδέει και τη χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το Κράτος Δικαίου.

Ακόμα και με την επιχειρούμενη αλλαγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που επιχειρεί το καθεστώς Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρέει και ότι όσο περισσότερο θα καταρρέει πηγαίνοντας προς τις εκλογές, τόσο πιο επικίνδυνος θα γίνεται για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος, να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».