Ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, για την τροπολογία που αφορά τα ΕΛΤΑ

1 ΔΕΚ

Ο Μάριος Κάτσης τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αφορά το μέλλον των ΕΛΤΑ.

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε το γεγονός ότι το Υπουργείο ενώ κάνει διαρροές σχετικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας, δεν την καταθέτει εγκαίρως στην εθνική αντιπροσωπεία ώστε να μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση επί των πραγματικών προτάσεων.

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ¨πως το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν είναι ούτε η απαξίωσή τους ούτε η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα ΕΛΤΑ πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και αυτό πρέπει να είναι σαφές και ρητό σε οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης φέρει η κυβέρνηση. Κάθε χωριό, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο, πρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, σε προσιτές τιμές. Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα κλείσουν καταστήματα, και ότι σε κάθε περίπτωση θα εξασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων¨.

Σχετικά με το σχέδιο στήριξης που διαρρέεται από την κυβέρνηση, ο βουλευτής σχολίασε ότι, ¨ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει πριν την πανδημία, ότι χρειάζονταν παρεμβάσεις στα ΕΛΤΑ και είχε προτείνει λύσεις. Άλλωστε είχε δείξει τον δρόμο νομοθετώντας το 2018, ώστε να αποζημιωθούν τα ΕΛΤΑ με 90 εκατομμύρια για την καθολική υπηρεσία της περιόδου 2013-2018, και όταν έδωσε τη δυνατότητα να εισπραχθούν από τα ΕΛΤΑ οφειλές του δημοσίου που άγγιζαν τα 45 εκατομμύρια ευρώ¨.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι, ¨η φημολογούμενη παρέμβαση του κράτους με την παροχή καθολικής υπηρεσίας και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι ένα σκληρό μάθημα σε νεοφιλελεύθερους που διατυμπανίζουν ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά¨.

Σχετικά με το πλάνο πολιτικής νέων προσλήψεων το οποίο ανέφερε ο Υπουργός, ο Μάριος Κάτσης σχολίασε ότι, ¨ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ανεχθεί ένα μοντέλο ΔΕΗ στις νέες προσλήψεις, με ρουσφετολογικά κριτήρια, εκτός ΑΣΕΠ, και με ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη διορισμένη διοίκηση των ΕΛΤΑ, η οποία κάνει σωρηδόν απευθείας αναθέσεις και έχει προσλάβει στρατιά μετακλητών με κλειστά συμβόλαια και παχυλούς μισθούς¨, συμπλήρωσε.

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε ότι, ¨εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό με κρατικό χρήμα και νέο ελαστικό εργασιακό καθεστώς, να προετοιμάσει την πώληση των ΕΛΤΑ σε ιδιώτη, ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε¨.