Ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε πανηγυρικά το ξεπούλημα του λιμανιού που δεν κατάφερε η κυβέρνηση Σαμαρά

17 ΦΕΒ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας στην Θεσπρωτία, και τις συναντήσεις που είχε με θεσμικούς φορείς του τόπου, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχολιάζει τα συμπεράσματα των εξαγγελιών της κυβέρνησης:

«Ο κ. Πλακιωτάκης  με την έλευση του στην Ηγουμενίτσα, ανακοίνωσε με καμάρι ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μαζί με άλλα 9 περιφερειακά λιμάνια θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες με πώληση μετοχών αφού τα προικοδοτήσει κιόλας.  Στην ουσία πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που είχε βάλει ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά δεν πρόλαβε λόγω πολιτικής αλλαγής στον τόπο.

Η Κυβέρνηση, με τροπολογία γραμμένη από το ΤΑΙΠΕΔ,  παρέτεινε για επιπλέον 10 έτη τις Συμβάσεις Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου στους 10 Οργανισμούς Λιμένα ΑΕ. Προφανώς και είναι ένα δωράκι προς τους πιθανούς αγοραστές, στους οποίους μάλλον δεν βγαίνει το μεγάλο υπερκέρδος και θέλουν επιπλέον χρόνο.

Οι Οργανισμοί Λιμένα οδηγούνται στη χρεωκοπία, καθώς ορίζεται ως ανώτατο όριο του ανταποδοτικού τέλους που λαμβάνει ο Οργανισμός μετά την υποπαραχώρηση, το 5%, ανεξάρτητα από το αν αυτό πιστοποιείται η βιωσιμότητά τους ή όχι.

Η πολιτική αυτή αφήνει τον ΟΛΗΓ λειτουργικό κουφάρι, οδηγώντας τον στη χρεοκοπία και τους εργαζόμενους σε απόλυση, ενώ αποθαρρύνει την προέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών που έχουν συγκεκριμένη πελατεία (για μαρίνες, κρουαζιέρες, διαχείριση φορτίων, κ.α.) οι οποίοι θα αναβάθμιζαν τις λιμενικές υπηρεσίες και θα προσέφεραν στην πραγματική αξιοποίησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτεψε τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια από την πλήρη ιδιωτικοποίηση προκρίνοντας το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων με τις μετοχές όμως  στο Δημόσιο, έχοντας ως γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον και την πίστη ότι τα λιμάνια της χώρας, που συνδέονται με τη ζωή των παραλιμένιων Δήμων, είναι μοχλός ανάπτυξης για την Εθνική και Τοπική Οικονομία. Αυτή δεν είναι μια θέση ιδεοληπτική, αλλά είναι η κοινή πρακτική που ακολουθείται για τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Το 87% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ένα 7% μόνο είναι σε καθεστώς μικτής ιδιοκτησίας, όπου όμως και πάλι το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Σχετικά με την αναφορά του Υπουργού ότι θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για  παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο εντός εξαμήνου, τη χαιρετίζουμε αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι το εννοεί ή ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις στις εκτάσεις που είναι προς απόδοση.

Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Η τοπική κοινωνία όμως, δεν θα κάτσει άπραγη. Η ΝΔ ξεπουλάει το λιμάνι της, και αυτή τη φορά θα αντιδράσει δυναμικά».