Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή

24 Μάιος

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, σχετικά με την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή. Στην εν λόγω Αναφορά, επισυνάπτεται ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για το θέμα.

Ο Μάριος Κάτσης σχολίασε σχετικά:

«Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά του Σουλίου με τη Γλυκή δυστυχώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καθιστώντας επικίνδυνες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ. ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται η ασφαλής οδική σύνδεση των χωριών του Σουλίου με την Εγνατία, ο δρόμος προς τη Γλυκή είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Όπως για την προμήθεια αγαθών, την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε ακόμα και για τη μετακίνηση των μαθητών προς την Παραμυθιά.

Οι απαραίτητες τεχνικές επιδιορθώσεις όπου χρειάζεται, και η σωστή συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου, είναι ζωτικής σημασίας για τα χωριά του Σουλίου. Η εύκολη και ασφαλής μετακίνηση, αποτελεί βασική προϋπόθεση και για να μην κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν τον δρόμο, αλλά και για να αναδειχθεί τόσο η βαριά ιστορική κληρονομιά όσο και το φυσικό κάλος της περιοχής τους Σουλίου. Με την Αναφορά που κατέθεσα, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς και την κυβέρνηση να ακούσουν επιτέλους την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής, και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουν λύση.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς και η επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων 

Αναφορά

 

Για τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Εσωτερικών
  • Υποδομών και Μεταφορών
  • Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας

Κατατίθεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ως αναφορά, ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου Θεσπρωτίας, σχετικά το παραμελημένο και σε κακή κατάσταση οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της ιστορικής περιοχής του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας, γεγονός που δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη την καθημερινότητα των κατοίκων τους που τον χρησιμοποιούν για να μετακινούνται για προμήθεια βασικών αγαθών και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και των μαθητών που χρειάζεται να μετακινούνται  καθημερινά προς την Παραμυθιά.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 23 Μαΐου 2022

Ο καταθέτων βουλευτής

Κάτσης Μάριος

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΡΟΣ:

Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Γιόγιακα

Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ.  Μάριο Κάτση,

Δήμαρχο Δήμου Σουλίου, κ. Γιάννη Καραγιάννη

Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Θωμά Πιτούλη

 

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση μου για το γεγονός ότι οι τοπικοί εκπρόσωποί μας  εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την κοινότητα μας, και εν γένει για τα χωριά του Δήμου Σουλίου, ΜΟΝΟ κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου.

Δυστυχώς, όμως, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών Σουλίου και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο, που ενώνει την Γλυκή με τα χωριά μας και το οποίο φτιάχτηκε το 1980 και έκτοτε έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να υφίσταται πολλαπλές καταστροφές σε πολλά σημεία του (π.χ. λακκούβες, υποχωρήσεις ασφάλτου κλπ.) Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο πέρα, από τους κατοίκους του χωριού, χρησιμοποιείται καθημερινά και από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές των χωριών Σουλίου προς το Γυμνάσιο και Λύκειο της Παραμυθιάς, καθώς διαθέτουμε μόνο δημοτικό σχολείο, θέτοντας τα παιδιά μας σε πραγματικό κίνδυνο και καθιστώντας την μετακίνησή τους ένα μαρτύριο.

Θα σας παρακαλούσα πολύ, να επιληφθείτε επί του θέματος, και να μην λησμονείται τα χωριά μας και τους κατοίκους τους, διότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, ΖΟΥΜΕ και ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ αυτά τα χωριά όλον τον χρόνο, και όχι μόνο κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που Εσείς μας επισκέπτεστε.

 

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου