Στον Prisma 91,6: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το μέγεθος, το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης, για αυτό και ζητάμε άμεση ρευστότητα και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

28 Μάιος

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης  σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Αναφερόμενος  στα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης  λόγω της πανδημίας του covid-19,  είπε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα χρήματα που έχουν πέσει στην Ελληνική οικονομία είναι 6,5 δις,  ούτε 14,  ούτε 24 με τους συντελεστές του κυρίου Σταϊκούρα, ενώ  έχουν ανακοινώσει άλλα δύο και συνολικά θα φτάσουμε το 8,5 δις.

” Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα του  ανακοίνωσε μέτρα  της τάξης 13,4 δις  και μάλιστα λέμε ότι για να μπορέσει να σταθεί  οικονομία  θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί  και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στηρίξεις τις θέσεις εργασίας  και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι χρηματοδοτούνται οι αναστολές των θέσεων και συμβάσεων εργασίας,  χρηματοδοτείται,  πριμοδοτείται  και παγιώνεται η εκ περιτροπής απασχόληση  ως σχέση εργασίας  και επίσης δίνεται η δυνατότητα αλλαγής της σχέσης αυτής,  δηλαδή από πλήρους απασχόλησης θα γίνει η απασχόληση.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι καταστροφικό γιατί οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν,  αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων  με αποτέλεσμα να φέρει και ύφεση στην αγορά για τη μικρομεσαία επιχείρηση που περιμένει τον εργαζόμενο στον πελάτη  θα δει να καταναλώνει πολύ λιγότερα στην τοπική οικονομία.

Επίσης στις επιχειρήσεις  αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι μία προσπάθεια να δοθούν λύσεις  αλλά με ένα τρόπο που ακολουθείται και από τις συστημικές τράπεζες δηλαδή  τους ζητάνε  να έχουν πολύ μεγάλες εγγυήσεις  για να μπορέσουν να τους δώσουν  ρευστότητα,  όταν γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις  δεν μπορούν να περάσουν έξω από τις τράπεζες.

Εμείς λέμε η αναπτυξιακή τράπεζα να λειτουργήσει ως μοχλός  χρηματοδότησης των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων χωρίς να χρειάζονται  τα κριτήρια που βάζουν οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες  και να υπάρξει μία άμεση ρευστότητα  και ταυτόχρονα επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις των μεταφορών,  εστίασης,  τουρισμό και σε μία άλλη σειρά από κλάδους  λέμε να δοθεί μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Η κυβέρνηση λέει  θα δοθεί μία επιστρεπτέα ενίσχυση  στην οποία τα χρήματα και οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής  σημαίνει ότι  τους βάζεις να κάνουν αίτηση με 16 διαφορετικά δικαιολογητικά,  μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα  και ταυτόχρονα τους λες ότι αυτά τα χρήματα θα τα επιστρέψεις.

Όπως καταλαβαίνει κανείς έχει πυρηνικές διαφορές  το ένα πρόγραμμα με το άλλο  και εμείς θεωρούμε  ότι αυτή η εξέλιξη  επιβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν τα χρήματα  για να υπάρξει  μία στήριξη και της αγοράς εργασίας,  των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  για το πρόγραμμα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ  ότι τα 13,4 δις είναι μία νέα αρχή για να ανασχέσουμε  την οικονομική κρίση.”

Ο κύριος Κάτσης ανέφερε ότι η Κομισιόν προβλέπει για τη χώρα μας 19% ανεργία και ύφεση μεγαλύτερη του 10%. Αυτό που σίγουρα πρέπει να πω είναι πως το μέγεθος της παρέμβασης αλλά και το χρονικό κομμάτι της παρέμβασης που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς την Ελληνική οικονομία, θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα και το βάθος της ύφεσης.

“Δεν γίνεται να παρακολουθείς την ύφεση ως θεατής και να κάνεις εκτίμηση του ποσοστού, δεν χρειάζεται να κάνουμε μαντεψιές, ούτε η κυβέρνηση να κάνει τη χαρτορίχτρα, αλλά ζητάμε η κυβέρνηση να παρέμβει ώστε αυτή η ύφεση που θα είναι δεδομένη λόγω του Lock down αλλά και τις επόμενες ημέρες που έχει όλα αυτά τα προβλήματα να μην είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται.”

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το μέγεθος, το βάθος και τη χρονικότητα της ύφεσης, για αυτό και ζητάμε άμεση ρευστότητα και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.