Συνέντευξη για τοπικά ζητήματα στην εφημερίδα “η Θεσπρωτική”

2 ΑΠΡ
  1. Αν θελήσει να δει κανείς την Θεσπρωτία του 2015 και την Θεσπρωτία του 2019 ποιές διαφορές μπορεί να διακρίνει κατά την άποψή σας.

Η Θεσπρωτία, όπως και η υπόλοιπη χώρα φυσικά, βρέθηκε σε δεινή θέση την περίοδο των μνημονίων, πληρώνοντας τις πολιτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν εκεί. Το 2015 οι πολίτες εμπιστεύτηκαν σε εμάς τις ελπίδες τους, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Θεωρώ πως με σκληρή δουλειά και μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση τόσο για τη χώρα όσο και για τη Θεσπρωτία. Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιους βασικούς τομείς ώστε να δούμε που ήμασταν το 2015 και που είμαστε σήμερα.

Ως προς την Υγεία, ανοίξαμε το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, μια νέα δομή που ήδη έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και η οποία ήρθε να αναβαθμίσει κάθετα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Είναι σε εξέλιξη η ενίσχυσή του με νέες προσλήψεις και την β΄μέρος του εξοπλισμού. Αναθεωρήσαμε τον οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών, αυξάνοντας τις κλίνες από 90 σε 120 με ταυτόχρονη αύξηση προϋπολογισμού κατά σχεδόν 900.000€. Δημιουργήσαμε την ΤΟΜΥ Ηγουμενίτσας. Προχωρήσαμε σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την περαιτέρω ενίσχυση των δομών. Προμηθευτήκαμε δύο νέα ασθενοφόρα. Έχει προκηρυχτεί ήδη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών, ενώ μόλις εγκατασταθεί, ο παλιός αξονικός θα τοποθετηθεί στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εγκρίνει την προμήθεια και μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο Φιλιατών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του νομού μας. Πρέπει να προσθέσουμε ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι πλέον δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

Ως προς τις μεγάλες Υποδομές, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και εκτελείται κανονικά η κατασκευή της Γ΄ φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που ήταν στον αέρα. Έπειτα από σχετική δέσμευση του Υπουργού Υποδομών από την Ηγουμενίτσα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, η χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του περιφερειακού της Ηγουμενίτσας και της κάθετης σύνδεσης Εγνατίας – Μαυροματίου. Δύο μεγάλα αποχετευτικά έργα, αυτό του παραλιακού μετώπου Πλαταριάς-Συβότων-Πέρδικας και αυτό της Παραμυθιάς, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έργο της εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας το οποίο έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του. Με απόφαση του ίδιου Υπουργού, εντάχθηκε στο ΠΔΕ και ο δρόμος που συνδέει τα χωριά του Σουλίου με την Εγνατία οδό. Ωφελούμενη θεωρείται η Θεσπρωτία και σε σχέση με την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και την αναβάθμιση των αεροδρομίων των Ιωαννίνων και του Ακτίου, καθώς βγαίνει από μια ιδιότυπη απομόνωση. Τέλος, χρηματοδοτούμε μια σειρά από αθλητικές εγκαταστάσεις που δίνουν διέξοδο στη νεολαία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Ως προς την Παιδεία, ιδρύθηκε από 01/10/2018 το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ενταγμένο στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Θεσπρωτία απέκτησε για πρώτη φορά Πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο σύμφωνα με το νόμο, αναμένεται να λειτουργήσει το αργότερο το 2021, ενώ διασφαλίστηκε παράλληλα η συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του υπάρχοντος τμήματος που λειτουργεί σήμερα στην πόλη. Φέραμε το πρόγραμμα δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η φοίτηση όλων των νηπίων του Νομού μας είναι πλέον υποχρεωτική και δωρεάν. Χρηματοδοτούμε με πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας προς τους Δήμους, την ίδρυση νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ιδρύσαμε και λειτουργεί ήδη το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηγουμενίτσας στη Νέα Σελεύκεια. Πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι χρηματοδοτήσαμε και απέκτησαν ξανά ζωή οι παιδικές κατασκηνώσεις της Σαγιάδας που ρήμαζαν. Εξασφαλίσαμε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα βιβλία και το εκπαιδευτικό προσωπικό να βρίσκονται στη θέση τους, αφήνοντας πίσω τις τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος, όταν τα σχολεία δεν είχαν βιβλία για να προμηθεύσουν τους μαθητές, ειδικότητες των ΕΠΑΛ καταργούνταν σε ένα βράδυ και σχολεία έκλειναν ή συγχωνεύονταν.

Ως προς το κοινωνικό κράτος, φέραμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ως μέτρο στήριξης για όσους συμπολίτες μας ζούνε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Τρεις συνεχόμενες χρονιές ενισχύσαμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας μέσω της παροχής κοινωνικού μερίσματος. Θεσπίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση στα διόδια της Τύριας στην Εγνατία για τους Θεσπρωτούς. Θεσπίσαμε από το 2016, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, σε όσους συνανθρώπους μας δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη και που παράλληλα δεν διαθέτουν κανένα εισόδημα. Αυξήσαμε το επίδομα τέκνων σε όσες οικογένειες έχουν ένα ή δύο παιδιά, με αποτέλεσμα πάνω από 3.000 ωφελούμενες οικογένειες στη Θεσπρωτία να δουν έως και διπλασιασμό του ποσού σε σχέση με το παρελθόν. Εισάγαμε το θεσμό των σχολικών γευμάτων, από τον οποίο σήμερα ωφελούνται σχεδόν 800 μαθητές σε 7 Δημοτικά σχολεία της Θεσπρωτίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη χρονιά. Δημιουργήσαμε δύο Κέντρα Κοινότητας σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά, στα οποία ο πολίτης ενημερώνεται άμεσα για τα δικαιώματά του και τις ωφελούμενες δράσεις πρόνοιας, χωρίς να υποχρεώνεται σε πολιτικά γραφεία. Τέλος, ήραμε τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων κατοίκων σε 80 χωριά και οικισμούς του Νομού μας, χρηματοδοτώντας την παροχή δωρεάν εξοπλισμού ώστε να πιάνουν ελεύθερα τηλεόραση, που είναι ζήτημα δημοκρατίας και ίσων δικαιωμάτων.


Ως προς τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινωνιών μέσω της αυτοδιοίκησης, με έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, δόθηκαν στους τρεις Δήμους της Θεσπρωτίας περίπου 6.000.000€, ώστε να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και χρέη προς τρίτους που είχαν συσσωρευτεί για χρόνια. Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος I και II και άλλων δράσεων, έχουν δοθεί έως τον Δεκέμβριο του 2018 πάνω από 13.000.000€ και στους τρεις Δήμους του Νομού μας για έργα ύδρευσης, οδοποιίας, παιδικών χαρών, νέων μηχανημάτων έργου κτλ.

Αυτά, είναι μόνο κάποια από τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη από το 2015 μέχρι σήμερα, τα οποία κατά τη γνώμη μου, αλλάζουν την εικόνα του Νομού μας  αλλά και της Χώρας συνολικά.

  1. Ποια κατά την γνώμη σας θέματα λύθηκαν ή προωθήθηκαν για λύση.

 Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πλέγμα δράσεων που ξεδιπλώσαμε μέσα στην 4ετία, ώστε να απαντήσουμε σε υπαρκτά προβλήματα του τόπου και να ενισχύσουμε την προοπτική του. Το να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης ή το να έχουμε υποδομές και κοινωνικό κράτος, είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους. Και εδώ προκύπτουν ερωτήματα:  Γιατί δεν άνοιγαν το ΤΕΠ οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το άφηναν να σαπίζει με κίνδυνο να γυρίσουμε και πίσω τα λεφτά στην Ε.Ε. με πρόστιμο; Γιατί δεν είχαν εξοπλίσει το Νοσοκομείο με νέο αξονικό και μαγνητικό; Ποιους ωφελούσε αυτό;  Γιατί ξεγελούσαν τον κόσμο για τον Περιφερειακό Ηγουμενίτσας και δεν είχαν χρηματοδοτήσει καμία μελέτη αλλά απλά περιέφεραν μια προμελέτη κάθε φορά προεκλογικά; Γιατί έδιωξαν τις σχολές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας σε ένα βράδυ, διέλυσαν τις εργαστηριακές υποδομές και οδήγησαν την πόλη σε πολιτισμικό αποκλεισμό και αφανισμό από τον χάρτη της Γ’θμιας εκπαίδευσης; Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, ποιες εκκρεμότητες άφησαν και με τι κόστος για τον Θεσπρωτικό λαό; Γιατί αφήναν τους Δήμους υπερχρεωμένους και δεν έδιναν τα ληξιπρόθεσμα; Γιατί δεν χρηματοδότησαν τα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που προσδίδουν ποιότητα ζωής και ασφάλεια στον πολίτη; Ή είχαν ολοκληρώσει μήπως την αδειοδότηση για την κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών στην Ηγουμενίτσα; Προφανώς δεν μηδενίζω, καθώς έχουν γίνει σημαντικά πράγματα και στο παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να απαξιώνεται από την άλλη και το δικό μας έργο.

  1. Ποια είναι η δική σας συμμετοχή στην επίλυση αυτών των προβλημάτων

Η λύση των προβλημάτων και η κατεύθυνση στη χάραξη πολιτικής που ακολουθούμε, βασίζεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και πήρε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
Άρα λοιπόν η δουλεία είναι συλλογική. Σε ότι με αφορά, δίνω καθημερινά τη μάχη, ώστε η Θεσπρωτία να παίρνει αυτό που δικαιούται και να μην χάνει ευκαιρίες.
Από τον θεσμικό μου ρόλο, όπου μου ζητείται βοήθεια και είναι εντός του πολιτικού σχεδίου που προανέφερα, συνδράμω αμελλητί. Οι κοινωνίες δεν προχωρούν χωρίς συναινέσεις. Οι πόρτες των υπουργείων ήταν ανοιχτές για όλους και στις συσκέψεις ήμουν πάντα παρών. Η αλήθεια είναι ότι, δουλέψαμε σκληρά για να υλοποιήσουμε, στο μέτρο που το καταφέραμε, το πολιτικό μας σχέδιο. Πατρότητα στα έργα ή στις λύσεις των προβλημάτων δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει, είναι η ευθύνη απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και αυτήν την ευθύνη, την αναλαμβάνω στο ακέραιο.   

  1. Ποια κατά την γνώμη σας δεν προωθήθηκαν – λύθηκαν και για ποιόν λόγο.

 Όπως οι λύσεις και τα έργα δεν έχουν έναν ιδιοκτήτη, έτσι δεν έχουν και τα προβλήματα. Σε μια προσπάθεια, και μάλιστα σε ένα τόσο περιοριστικό πλαίσιο θα γίνουν και παραλείψεις και καθυστερήσεις.  Όπως έχω ξαναπεί δημόσια, έχουμε καθυστερήσει στην απόδοση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο, παρόλο που είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο θέμα. Αυτό κακοφόρμιζε, δημιουργώντας γκρίζες ζώνες και εστίες διαπλοκής. Επίσης, θα έλεγα πως, η αξιοποίηση της κρουαζιέρας ώστε να αφήνει εισόδημα στον τόπο, δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Τέλος, έχω την αίσθηση πως, ενώ έχουν ενταχθεί πολλά και σημαντικά έργα στους Δήμους με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η υλοποίηση μερικών εξ’αυτών προχωράει αργά. Όταν όμως ολοκληρωθούν, σας διαβεβαιώ πως θα αλλάξουν τελείως την εικόνα του Νομού Θεσπρωτίας.  

  1. Σαν νέος πολιτικός κάνοντας την αυτοκριτική σας, ποια λάθη νομίζετε ότι κάνατε και αν μπορούσατε θα τα είχατε αποφύγει σήμερα.

Η εκλογή μου για πρώτη φορά ως Βουλευτής, συνέπεσε χρονικά με την πιο δύσκολη φάση που πέρασε η χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Σε τέτοιες συνθήκες, δεν υπήρχε φυσικά χρόνος προσαρμογής καθώς οι αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν ήταν άμεσες και δύσκολες. Το να σταματήσει η κατάσταση που βιώναμε από το 2010 κι έπειτα, απαιτούσε δράση από την πλευρά μας. Όποιος δρα, φυσικά κάνει και λάθη. Υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι που μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Δρόμοι χωρίς καμιά ευθύνη, αλλά και χωρίς καμιά ουσία για το μέλλον του τόπου μας.

Σίγουρα κοιτώντας πίσω, θα μπορούσα να δω πράγματα που δεν πήγαν όπως θα θέλαμε. Θέματα που η λύση τους βρίσκεται πιο πίσω χρονικά σε σχέση με αυτό που σχεδιάζαμε.  Πλέον όμως έχουμε την εμπειρία και πατάμε σε στέρεες βάσεις ώστε να κοιτάμε το αύριο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

  1. Όταν πριν τις εκλογές του 2015 δηλώνατε ότι ο Ο.Λ.ΗΓ. δεν θα πουληθεί, δεν θα δοθεί σε ιδιώτες εννοούσατε αυτό που έχει προγραμματιστεί σήμερα; Δηλαδή μένει η Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ ως φορέας διαχείρισης του λιμανιού, αλλά θα δινόταν σε ιδιώτες λειτουργίες εντός του λιμανιού όπως περιγράφονται για παράδειγμα μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας;

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας παραμένει δημόσιο, ενώ παράλληλα η ΟΛΗΓ ΑΕ διατηρεί το χαρακτήρα της και όλες τις αρμοδιότητες που εμπεριέχουν άσκηση δημόσιας εξουσίας. Αυτό το διασφαλίσαμε με πρόσφατο νόμο τον περασμένο Φεβρουάριο. Άρα την προεκλογική μας δέσμευση και την εννοούσαμε και την τηρήσαμε.

Αυτό δεν ήταν δεδομένο, καθώς αν δεν είχε γίνει η πολιτική αλλαγή του 2015, θα είχαμε ήδη την πλήρη ιδιωτικοποίηση του, μέσω της πώλησης του μονομετοχικού πακέτου και της σύναψης σύμβασης με ανάδοχο ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάμβανε και τη συνολική διοίκηση του λιμένα. Αυτό το μοντέλο δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και σε αυτό εμμένει κι ως αντιπολίτευση.

Τι είναι αυτό που κάναμε εμείς; Προχωράμε σε υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων του λιμένα με συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι υποπαραχωρήσεις θα γίνουν μέσω διεθνούς διαγωνισμού, σε στρατηγικούς επενδυτές με μίσθωση για κάποια χρόνια με τον τελευταίο λόγο να έχει το Υπουργείο. Επίσης, θεσπίζεται ένα πάγιο αίτημα και προεκλογική μας δέσμευση που είναι το ανταποδοτικό όφελος στον Δήμο, ύψους 3.5% του τζίρου των υποπαραχωρούμενων δραστηριοτήτων.  

  1.  Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία της Ηγουμενίτσας είναι αυτό της χερσαίας ζώνης. Πόσο ευχαριστημένος είστε με την εξέλιξή του; Θα μπορούσε άραγε να εγκριθεί το μοντέλο της τμηματικής παραχώρησής της, αρχίζοντας από περιοχές, όπως το Δρέπανο ας πούμε, όπου ο καθορισμός αιγιαλού και παραλίας είναι πιο εύκολος;

Η απόδοση των χερσαίων ζωνών στους Δήμους ώστε οι πόλεις να έχουν μέτωπο και να υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο, είναι μια κορυφαία εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και του Πρωθυπουργού, η οποία υλοποιείται αλλού γρηγορότερα, αλλού πιο αργά. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τα προγράμματα και τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων στο ζήτημα αυτό, γιατί μέχρι σήμερα σιωπούν. Είναι γνωστό ότι σχεδίαζαν την εκχώρηση και των χερσαίων ζωνών σε ιδιώτες πακέτο με τους Οργανισμούς Λιμένων.

Όπως προείπα, στο νομό μας υπάρχουν καθυστερήσεις, τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης, όσο και από αυτή των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης. Ίσως υπάρχουν δυνάμεις που αρέσκονται στην αδράνεια και τοπικά συμφέροντα που ευνοούνται, όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες, ωστόσο το πρόβλημα είναι δομικό του ελληνικού κράτους. Δεν έχει γίνει ως σήμερα επανακαθορισμός αιγιαλού – παραλίας στα φυσικά τους όρια, ενώ πολλά κτήρια και υποδομές που έχτισε το Δημόσιο είναι ουσιαστικά παράνομα. Πρόσφατα, έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εξέθεσα λεπτομερώς τις απόψεις μου και ποιο είναι το σχέδιο για την επίλυσή του. Η τμηματική απόδοση είναι μια λύση, και πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που θα προχωρήσει πιο γρήγορα ώστε να ξεκολλήσει επιτέλους το ζήτημα. Προέχει η επαναχάραξη του αιγιαλού, ύστερα ο αποχαρακτηρισμός από χερσαία ζώνη λιμένα των τμημάτων που ασκούνται λιμενικές δραστηριότητες, και τέλος η απόδοση τους στο Δήμο με νόμο από την Βουλή.

  1. Πείτε μας πέντε λόγους για τους οποίους οι ψηφοφόροι θα πρέπει να σας ξεχωρίσουν και να σας ψηφίσουν ξανά.     

Δεν είναι εύκολο να περιαυτολογεί κανείς, καθώς κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αλαζόνας. Από την άλλη, όπως λέει ο λαός, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού λοιπόν, θα ήθελα να κριθώ για το έργο μου, για το γεγονός ότι ασκώ πολιτική αρχών και προσκηνίου, χωρίς βαρίδια, ότι λέω με θάρρος αυτό που θεωρώ σωστό και δεν κρύβομαι,  από το γεγονός ότι προσπαθώ να βοηθάω όπου συμφωνώ και μπορώ, χωρίς διακρίσεις και ρεβανσισμούς, ενώ όπου διαφωνώ ή δεν μπορώ, το ξεκαθαρίζω. Δεν έχω αλλάξει συνήθειες, παραμένω μέσα στην κοινωνία και πάντα ανοιχτός. Είμαι πεπεισμένος πως ο κόσμος, έχει τελικά αλάθητο κριτήριο, βλέπει, κρίνει, επιλέγει και πιστεύω ότι δεν θα επιτρέψει να έρθουν πίσω αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα αλλά θα δώσει εκ νέου σε εμάς τη δύναμη, να συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πηγή: “Η Θεσπρωτική” – δημοσιεύθηκε στις 2/4/2019