Συνέντευξη στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” για την αδειοδότηση των καναλιών

1 ΝΟΕ

Μπλόκο στις μεθοδεύσεις των καναλαρχών με τροπολογία για την αδειοδότηση

Αδύνατη θα είναι η δυνατότητα «συμφωνίας κάτω από το τραπέζι» για μαζική αποχή από τον διαγωνισμό του ΕΣΡ για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Κάτσης αναφέρθηκε εκτενώς στην τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που κατατέθηκε σήμερα και θα ψηφιστεί ενσωματωμένη σε νομοσχέδιο που αφορά την χρήση πλαστικών.
Το τεχνικό της κομμάτι είναι σημαντικό, καθώς «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΕΘνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις στον ν. 4339/2015, τον λεγόμενο “νόμο Παππά”, που θα διασφαλίζουν και θωρακίζουν το διαγωνισμό». Πλέον:
  • δεν θα υπάρξει δημοπρασία ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, αλλά θα δημοπρατηθούν μόνο άδειες γενικού περιεχομένου … όταν δημοπρατηθούν θεματικές άδειες θα είναι μόνο για αθλητικά, μουσική, άλλα είδη, όχι ενημερωτικά
  • διασφαλίζεται η περίπτωση που οι εν δυνάμει καναλάρχες θα κάνουν συμφωνία να μην κατέβουν στο διαγωνισμό … δεν το επιτρέπει, γιατί αν οι άδειες που θα δοθούν στην πρώτη φάση της αδειοδότησης είναι κάτω από επτά, τότε το ΕΣΡ έχει το δικαίωμα να ξαναπροκηρύξει το διαγωνισμό, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, αφού κατατεθεί εγγυητική επιστολή, όπως και στην πρώτη φάση. Άρα, αν βρεθεί έστω και ένας ενδιαφερόμενος, τότε για όσους συμφωνήσουν να μείνουν εκτός διαγωνισμού, θα υπάρχει δικαιοδοσία να επαπροκηρύξει το ΕΣΡ την αδειοδότηση.
  • εφόσον οι άδειες που θα δοθούν θα έχουν δεκαετή ισχύ, δεν θα μπορούν σε αυτό το διάστημα να βγουν επιπλέον άδειες, θα είναι επτά για δέκα χρόνια.
  • διασφαλίζονται επίσης άλλα ζητήματα, όπως για το είδος και τον τύπο της επιχείρησης που μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, να είναι εταιρεία ή νομικό πρόσωπο που βρίσκεται στην ΕΕ και τον ευρωπαϊκό χώρο.
Αν συνυπολογιστεί ότι το ΕΣΡ έχει αποφασίσει με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ότι οι άδειες θα είναι επτά και η τιμή εκκίνησης θα είναι 35 εκατ. ευρώ, «καταλαβαίνουμε ότι τεχνικά έχουν λυθεί τα πάντα», όπως είπε ο κ.Κάτσης.
Σε πολιτικό επίπεδο, συνέχισε ο ίδιος, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ολοκληρώσει τη διαδικασία για πρώτη φορά, να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο, προς επωφελία του ελληνικού λαού … καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, έχουν πέσει οι μάσκες … ποτέ δεν τους ενδιέφερε ποιος αδειοδοτεί, αν είναι συνταγματικός ο νόμος, αν οι εργαζόμενοι θα έχουν θέσεις διασφαλισμένες… το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην πληρώσουν, να λειτουργούν άναρχα και παράνομα».
«Δεν ήθελαν να μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία, γι’ αυτό σε κάθε φάση του διαγωνισμού και εξέλιξη … προχωρούν σε προσκόμματα που εφευρίσκουν, όπως με την εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ, ή την μήνυση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, από κανάλι επειδή έχασε τηλεοπτικό προϊόν που πήγε πολύ καλά την προηγούμενη σεζόν … πράγματα ανήκουστα και αδιανόητα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κόσμου», κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.stokokkino.gr/podcast/katsis-011117.mp3