Αδιάβαστος ο Υφ. Παιδείας, εκθέτει τον κ. Γιόγιακα για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα

25 ΝΟΕ

Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσα,  σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα.

1. Ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, και μάλιστα με πολιτικό κόστος αδειάζοντας τον βουλευτή του. Δεν είναι λοιπόν ότι το τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης κλπ όπως ψευδώς ακούγονταν στο δημόσιο διάλογο.

2. Υφυπουργός λέει ότι δεν είναι κατάργηση αλλά αναστολή, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας ότι το τμήμα θα λειτουργήσει αφού γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ. Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη αλλιώς είναι στάχτη στα μάτια.

3. Ο Υφυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος. Του κατέθεσα σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ του 2017 που λέει ιδρύστε εισαγωγική κατεύθυνση Ξένων γλωσσών και καταργείστε τις υπόλοιπες στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δηλαδή ιδρύστε νέο τμήμα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Ιδρύσαμε νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (ξένες γλώσσες). Δεν τη γνώριζε. Είπε ότι θα ζητήσει από την ΑΔΙΠ να γνωμοδοτήσει για το όλο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέτοντας σε αμφισβήτηση και ήδη λειτουργούντα τμήματα αφού θα τα επαναξιολογήσει!

4. Για τους ήδη φοιτητές ο Υπουργός είπε μισές αλήθειες. Είπε ψευδώς ότι δεν παίρνουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι αποφοιτούν από το τμήμα στο οποίο μπήκαν. Εάν θέλει να τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ δίνοντας επιπλέον μαθήματα όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε, ας το νομοθετήσει και όχι να αναστέλλει τη λειτουργία του νέου τμήματος επ’ αόριστον.

5. Δεν απάντησε ποτέ αν θα λειτουργήσει το τμήμα ή εάν στο τέλος της τετραετίας της ΝΔ, η Θεσπρωτία θα είναι στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εμείς θα επιμείνουμε ανυποχώρητοι. Η Θεσπρωτία δικαιούται τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ο νομός μας δεν μπορεί να λείπει από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο περισσότερο πιέσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να βάζουμε πλάτη στα σχέδιά τους, λειτουργώντας ως Δούρειοι ίπποι.