Αυτόματες ράμπες ΑμεΑ στους Δήμους Ηγουμενίτσας & Φιλιατών για προσβασιμότητα στη θάλασσα

29 ΙΟΥΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29-06-2018

Θέμα: “Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών μέσα στους 12 πρώτους του ΕΣΠΑ για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα σε θάλασσες και παραλίες”

Την ενίσχυση 12 Δήμων με συνολικά 2 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών που θα εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση σε θάλασσες και παραλίες για τα ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα  με υπογραφή της Ε.Γ. του ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα και του Αναπληρωτή Υπουργού  Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.
Τα έργα αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών για αυτόνομη πρόσβαση των ΑμΕΑ και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά) σε παραλίες και θαλάσσιους χώρους κολύμβησης, καθώς και την τοποθέτηση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής κ.ά.

Ήδη πάνω από 50 Δήμοι έχουν υποβάλλει προτάσεις και είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών είναι ανάμεσα στους πρώτους 12 που χρηματοδοτούνται.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη:

« Ήδη από το Απρίλιο του 2016 με επιστολή μου προς την Αντιπεριφέρεια  Θεσπρωτίας  και τον Δήμο Ηγουμενίτσας, διερευνήσαμε το πεδίο συνεργασίας επάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ακολούθησε η ερώτηση (Αρ. 5312/ 11-05-2016)  45 συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  με την οποία ζητήσαμε το σχεδιασμό ενός αντιστοίχου προγράμματος από την κυβέρνηση για την πρόσβαση ΑμεΑ στην θάλασσα και τον σχεδιασμό αντίστοιχης τουριστικής πολιτικής. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε μέσω του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Ανάπτυξης  και σχεδίασε την αντίστοιχη πρόσκληση ΕΣΠΑ ύψους 15εκ €.

Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς υλοποιούμε έργα που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση για όλους τους συμπολίτες μας σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα  στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αξιοποιούμε την αναπτυξιακή δυναμική του παραλιακού μετώπου της Ελλάδας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η ώρα σαν τοπική κοινωνία να συζητήσουμε τους τρόπους και τις δράσεις ώστε να ανταποκριθούμε με σχέδιο στις απαιτήσεις της παγκόσμια αγορά του τουρισμού για ΑμεΑ».

Η δράση αυτή, είναι μάλιστα συμπληρωματική και ως προς το Σχεδίο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος μας πλεόν έχει την τεράστια ευκαιρία και την πρόκληση να πρωταγωνιστήσει σε τέτοιες δράσεις και να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση για το νέο μοντέλο σύγχρονης πόλης που οραματιζόμαστε.»