Η ειδική αγωγή στο επίκεντρο – Ιδρύεται και λειτουργεί Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηγουμενίτσας

26 ΙΟΥΝ

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, ότι με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ιδρύονται, από το  νέο σχολικό έτος 2017-2018, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) σε ορισμένες εκ των  Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών και στην Διεύθυνση Β’βαθμιας εκπαίδευσης του Ν. Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα ιδρύεται και θα λειτουργήσει τη νέα χρονιά Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηγουμενίτσας»  που θα λειτουργήσει στην περιοχή Νέας Σελεύκειας μετά από υπόδειξη των αρμοδίων φορέων.

Επίσης αναβαθμίζεται και το ειδικό Δημοτικό σχολείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς προάγεται για το νέο σχολικό έτος από μονοθέσιο (1/θ) σε διθέσιο (2/θ).

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης δήλωσε για το θέμα: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, που είχε τη βούληση και πήρε την πρωτοβουλία να κινήσει τις διαδικασίες για ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στη Νέα Σελεύκεια. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχή εξέλιξη. Εμείς από την πλευρά μας σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, ώστε με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, η εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και  της κυβέρνησης, η οποία δίνει ιδιαίτερη φροντίδα στην Ειδική Αγωγή, να έχει αντίκρισμα στα παιδιά του τόπου μας που την έχουν ανάγκη. Στόχος είναι η  ενδυνάμωση της ενταξιακής προοπτικής της ειδικής αγωγής που θα άρει τις όποιες πρακτικές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των μαθητών, και θα προάγει την ισότιμη ένταξή τους στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνία εν γένει»

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια στασιμότητας, αδιαφορίας και απαξίωσης της Ειδικής Αγωγής, πραγματοποιήθηκαν :

  • 35 ιδρύσεις νέων Ειδικών Σχολείων και Λυκειακών Τάξεων και 531 νέων Τμημάτων Ένταξης, για το σχολικό έτος 2016-17.
  • Θεσμικές αλλαγές για την ίδρυση νέων Ειδικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-18, ώστε για πρώτη φορά να γίνουν μέσω της διαδικασίας των σχολικών μεταβολών.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρώτα στην Ειδική Αγωγή και μετά στη γενική εκπαίδευση, για το σχολικό έτος 2016-17, όπως προβλέπεται αλλά ουδέποτε είχε υλοποιηθεί.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, με σημαντικά αυξημένο αριθμό σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 9.668 προσλήψεις στην ΕΑΕ για όλες τις ειδικότητες κατά το τρέχον έτος, έναντι 8.600 κατά το σχολικό έτος 2015-16 και 6.308 κατά το σχολικό έτος 2014-15.