Κανένα νεότερο έως σήμερα, σε ότι αφορά την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Για εμπαιγμό των ιχθυοκαλλιεργητών από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης ο οποίος δήλωσε σχετικά,
Δυστυχώς, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα ως στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ ήδη φαίνεται να έχουμε περάσει στο δεύτερο κύμα της, που φέρνει νέα προβλήματα. Στις 02/04/2020 είχα καταθέσει ως αναφορά προς τα αρμόδια Υπουργεία, κοινή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), με την οποία ζητούσαν έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ώστε να αντέξει ο κλάδος τις συνέπειες της πανδημίας.
Προχώρησα στην κατάθεση της αναφοράς, γνωρίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι κυρίως ιχθυοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται στη Θεσπρωτία, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω της πανδημίας, που επηρεάζουν άμεσα την εν γένει λειτουργία και βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Σε αυτές τις επιχειρήσεις εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες εργαζόμενοι από την περιοχή μας ενώ τα εξαγώγιμα προϊόντα τους προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην οικονομία.
Στις 02/06/2020, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία, ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την απόφαση τους να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.
Από τότε έως σήμερα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ δεν έχει δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταβληθούν τα ποσά. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όσο καθυστερεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα, γυρίζοντάς τους την πλάτη, τόσο αυτά θα διογκώνονται και εν τέλει θα απαιτούν και περισσότερους πόρους ώστε να λυθούν. Τα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι, το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση επιλέγει την επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την ουσιαστική και άμεση λύση των προβλημάτων.
Το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ενισχύσεων, ώστε να στηριχθούν έστω και καθυστερημένα, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτίας.