Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα

7 ΝΟΕ

Η Νέα Δημοκρατία μέσα από τις σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και του Υφυπουργού Παιδείας κου Διγαλάκη, καταργεί στην ουσία 37 Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστημιακό Τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην Ηγουμενίτσα που ιδρύθηκε με τον ν.4559/2019.

Η κα. Κεραμέως, αφού πρώτα με θράσος έριξε στάχτη στα μάτια των θεσπρωτών με την απάντηση σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα, λέγοντας ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει κανονικά, έρχεται τώρα να κλείσει στην ουσία το νεοϊδρυθέν Τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τα ίδρυσε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τοπικιστικά αιτήματα.

Αναρωτιόμαστε:

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι σύμφωνες γνώμες για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Τμήματος στην Ηγουμενίτσα οι θετικές εισηγήσεις των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του τέως ΤΕΙ Ηπείρου, που βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια;

Είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες οι τοποθετήσεις όλων των τοπικών φορέων και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, τα οποία ζητούν να λειτουργήσει κανονικά το νεοϊδρυθέν Τμήμα όπως προβλέπει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ή μήπως είναι μικροπολιτική σκοπιμότητα το πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας να μην εξαιρεθεί από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;

Φυσικά και δεν είναι!

Είναι, όμως, πολιτική αλητεία της Νέας Δημοκρατίας, αφού με το «Σχέδιο Αθηνά» έκλεισε δυο Τμήματα του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται με πρωτοφανή ένταση για το μέλλον του Τμήματος που είχε απομείνει, κατόπιν τον Αύγουστο του 2018 να καταψηφίζει στη Βουλή την ίδρυση του νέου Τμήματος και πλέον να έρχεται ως κυβέρνηση ουσιαστικά να καταργεί το Τμήμα, αφήνοντας τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια χωρίς ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει εξ αρχής την πολιτική απόφαση για το μέλλον του Τμήματος, αγνοώντας επιδεικτικά τους πάντες, τοπική κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία ιδρύθηκε το Τμήμα.

Καλώ τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Βασίλη Γιόγιακα να πάρει δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και να καταψηφίσει στη Βουλή την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, που εξαφανίζει τη Θεσπρωτία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καλώ όλους τους τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και της πανεπιστημιακή κοινότητα, που σύσσωμοι υποστήριξαν την ίδρυση του Τμήματος, να αντιδράσουν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, καλώ την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη σημερινή της απόφαση και να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία του Τμήματος.