Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών ως ημέρα μνήμης και ως αφετηρία νέων αγώνων

8 ΜΑΡ

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι, παρά τα σημαντικά βήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισότητα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν τα φτωχότερα μέλη των κοινωνιών τους και να αμείβονται λιγότερο, ενώ η βία εναντίον τους αποτελεί το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο.

Τη χρονιά που μας πέρασε, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν ενάντια στην έμφυλη βία, το σεξισμό και το ρατσισμό, τις πολιτικές λιτότητας και νόμους που  έπλητταν τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Στην Ελλάδα, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους φόρτωσε με ακόμα μεγαλύτερα βάρη τις πλάτες των γυναικών, οι οποίες κλήθηκαν να υποκαταστήσουν ανεπαρκείς δομές, ενώ η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή. Γι αυτό και στη χώρα μας οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

Η κυβέρνηση, παρά τις  αντίξοες συνθήκες, εξασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου Δομών Στήριξης των γυναικών, ενίσχυσε τις δομές φιλοξενίας σε γυναίκες πρόσφυγες-θύματα έμφυλης βίας, και προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης ολοκλήρωσε το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ και σύστησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την επικύρωση της «Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτά είναι κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως δεν είναι αρκετά. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, σε όλες εκείνες που παλεύουν καθημερινά, είτε συλλογικά είτε ατομικά, για όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα που κάνουν τον κόσμο μας δικαιότερο. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιους αγώνες, στην κατεύθυνση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους