Καινοτομία και εξορθολογισμός δαπανών – Μονάδα παραγωγής οξυγόνου αποκτά το Γ.Ν. Φιλιατών μέσω Interreg

29 ΣΕΠ

Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο εγκρίθηκε για το Νοσοκομείο Φιλιατών, που αφορά την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης πόρων του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος Interreg IPACBC– “Eλλάδα- Αλβανία”  ,η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ακολουθώντας την πολιτική του Υπουργείου Υγείας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την εξοικονόμηση δαπανών, υπέβαλε  πρόταση για την προμήθεια και εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου σε τέσσερα  νοσοκομεία της αρμοδιότητάς της, μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Το έργο HCU Energy Optimization, συνολικού προϋπολογισμού 536.500,00 €,  διασφαλίζει  την αυτονομία σε οξυγόνο το οποίο χρειάζεται το Νοσοκομείο Φιλιατών για την τροφοδοσία όλων των τμημάτων του , ενώ θα μπορέσει να τροφοδοτήσει με οξυγόνο και τις υπόλοιπες δομές Υγείας της Θεσπρωτίας. (Κέντρα Υγείας, ΤΕΠ, ΕΚΑΒ) .  Έτσι θα επιτευχθεί  μεγάλης κλίµακας εξοικονόμηση πόρων, καθώς  μόνο το Νοσοκομείο δαπανά σε προμήθεια, διαχείριση και μεταφορά υγρού ιατρικού οξυγόνου και ενοικίαση κρυογενικής δεξαμενής το ποσό των 75.500,00€ ετησίως. Έτσι οι πόροι αυτοί θα μπορούν να διατίθενται από τις δομές υγείας σε άλλες δράσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο, θα έλεγα, έργο για το οποίο  είχα δεσμευθεί  ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, σε μια παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών. Τελικά με την αποτελεσματικότητα της 6ης ΥΠΕ και της Ειδικής Γραμματείας του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής, τους οποίους και ευχαριστούμε, είχαμε θετική κατάληξη».

Στην συνέχεια υπογράμμισε την πολιτική σημασία της δράσης λέγοντας

«…πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι στην Ελλάδα υπήρχαν 2 με 3 εταιρίες που προμήθευαν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο ιατρικό οξυγόνο και λόγω του ολιγοπωλίου τα έξοδα για την τροφοδοσία με οξυγόνο ήταν υπέρογκα. Πλέον, με ευρωπαϊκά κονδύλια, σε όλη τη χώρα σπάμε το καρτέλ και εξοικονομούμε σημαντικά ποσά ενώ αναβαθμίζονται τα νοσοκομεία με σύγχρονα αυτόνομα συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες δράσεις π.χ.  αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, έξτρα επικουρικό προσωπικό κτλ . Είναι εμφανής η διαφορά για το πώς κάνουμε πράξη εμείς την εξοικονόμηση δαπανών και πώς η ΝΔ, όταν σε μια βδομάδα, επί Άδωνη, απέλυσε 3000 γιατρούς από την πρωτοβάθμια υγεία, διαλύοντάς την».

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν όλες οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου.