Πρωτοφανείς εικόνες για την Ηγουμενίτσα, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το προφίλ μιας ήσυχης πόλης που όλοι γνωριζόνται μεταξύ τους, είδαν το φως της δημοσιότητας. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε έναν νεαρό δεμένο πισθάγκωνα, πεσμένο κάτω και περικυκλωμένο από δεκάδες άνδρες των ΟΠΚΕ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγο μετά τις 11 το βράδυ, σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο στην παραλία της πόλης όπου καθόταν νέοι της περιοχής, εμφανίστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, δυσανάλογη της κατάστασης, η οποία ακινητοποίησε βίαια έναν από αυτούς, ο οποίος δεν προέβαλε καμία αντίσταση, και βεβαίωσε πρόστιμα παραβίασης των μέτρων της πανδημίας σε 2 άτομα.
Αλήθεια, από πότε η πανδημία ελέγχεται με την αστυνομία, και ανακόπτεται με νέους δεμένους πισθάγκωνα λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου; Από πότε ένας διοικητικός έλεγχος γίνεται κατασταλτικό σόου και μάλιστα όταν οι ειδικοί και η κυβέρνηση προέτρεπαν τους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα να βγουν έξω γιατί ο ιός διαδίδεται στους κλειστούς χώρους; Από τότε φυσικά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επικεφαλής στη διαχείριση της πανδημίας τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στήνοντας ένα «αστυνομικό κράτος» με επιλεκτική αντιμετώπιση και ουκ ολίγα περιστατικά αυθαιρεσίας που έχουν καταγγελθεί ομόθυμα.
Η κυβέρνηση επέλεξε τις απαγορεύσεις, την καταστολή, τα σκληρά και σε πολλές περιπτώσεις βλακώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και όταν αυτά απέτυχαν παταγωδώς με τραγικά αποτελέσματα, άρχισε να στοχοποιεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα λάθη της, να απολογηθεί, και να τα διορθώσει. Οι «ανεύθυνοι» νέοι λοιπόν ευθύνονται για τη διασπορά του ιού (οι ίδιοι που έσπευσαν να εμβολιαστούν μαζικά), οι οποίοι δε λένε να συνετιστούν από τους «υπεύθυνους» της Πάρνηθας, της Ικαρίας και των «έξυπνων» μέτρων.
Είναι οι ίδιοι νέοι οι οποίοι δε βρίσκουν δουλειά γιατί δε συντάσσουν καλά το βιογραφικό τους κατά τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κυρανάκη, οι τεμπέληδες με διδακτορικό σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Πατέλη. Είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων επειδή η Υπουργός Παιδείας, κ Κεραμέως, έκοψε 25.000 θέσεις από τα δημόσια πανεπιστήμια ενώ έκλεισε δεκάδες άλλα.
Για αυτούς τους νέους έρχεται ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρας, ώστε να δουλεύουν δεκάωρα απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εντελώς αδύναμοι μπροστά σε κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία.
H νέα γενιά όμως είναι αυτή που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα τόσο από τη πολυετή οικονομική κρίση όσο και στην πανδημία όπου τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά για μήνες, ενώ οι ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού είναι ανυπολόγιστες. Πριν κουνήσουμε το δάχτυλο με ευκολία στους νέους και τις νέες ας αναλογιστούμε τη θέση τους.
Η νεολαία χρειάζεται κατανόηση και πειθώ δεν χρειάζεται καταστολή και τιμωρία που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που συμβαίνει δυστυχώς είναι ότι, δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της. Οι νέοι άνθρωποι είναι μια δύναμη αμφισβήτησης, ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τους στοχοποιεί με κάθε ευκαιρία από τα διαγγέλματα του ο Κ. Μητσοτάκης και η κυρίαρχη προπαγάνδα των MME.
Η περιοχή μας, δεν αξίζει εικόνες όξυνσης και διχασμού που καμία σχέση μάλιστα δεν έχουν με την αντιμετώπιση του ιού. Τέτοια φαινόμενα είναι καταδικαστέα και πρέπει να σταματήσουν εγκαίρως πριν εκτραχυνθεί κι’ άλλο η κατάσταση. Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη και πρέπει να σταματήσει την στρατηγική της έντασης που απορρίφθηκε από τους πολίτες στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.
ΥΓ 1 Αν στα ίδια παγκάκια, την ίδια μέρα και ώρα, αντί για νέους της περιοχής είχαμε τουρίστες, θα εισέπρατταν άραγε την ίδια αντιμετώπιση; Με βάση τα τωρινά μέτρα, οι ντόπιοι θα κυκλοφορούν με SMS έως τις 11μμ με κίνδυνο προστίμου 300€ ενώ οι τουρίστες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Σε κλειστά μαγαζιά. Το απόλυτο θέατρο του παραλόγου! Εάν ενόψει τουρισμού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για ότι συνέβη;