Κατσής στο Ράδιο ΕΝΑ: «Επιδιώκει πολιτική στήριξη με τα 11 εκατ. στα ΜΜΕ η κυβέρνηση»

9 ΑΠΡ

Ενώ το σύστημα της Διαύγειας παρουσιάζει προβλήματα και για πολλές ώρες παραμένει πεσμένο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης Μάριος Κατσής, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το συγκεκριμένο θέμα και τα ζητήματα που δημιουργούνται, αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης και των κεντρικών ΜΜΕ.

«Κάναμε παρέμβαση αλλά επίσημη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο δεν πήραμε για τη Διαύγεια, την ώρα που αυξάνονται τα όρια των απευθείας αναθέσεων και όλα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και κανόνες, κάτι που τελευταία η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τελευταία» ανέφερε ο κ. Κατσής, για να φτάσει στο θέμα της απόδοσης των 11 εκατομμυρίων ευρώ στα κεντρικά ΜΜΕ για την προβολή της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με αυτά τα 11 εκατομμύρια ευρώ η κυβέρνηση μάλλον επιδιώκει πολιτική στήριξη απέναντι στις δυσκολίες της υγειονομικής κρίσης και της οικονομίας που ακολουθεί. «Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Στην ΠΝΠ που συζητείται στο άρθρο 62 παρατείνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης για καμπάνιες επικοινωνίας μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη και εντάσσονται στη διαφήμιση ακόμη και κυβερνητικές δράσεις. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς προκύπτει αυτή η ημερομηνία ούτε γιατί θα πληρώνει για να παίξουν τα κανάλια το κυβερνητικό της έργο;» συμπλήρωσε για να αναφέρει ως παράλληλο παράδειγμα τη μη προβολή του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι»  που εκπόνησε και παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, και ως παράδειγμα μονομέρειας στην ενημέρωση και αποκλεισμού αντίθετων στην κυβερνητική πολιτικών φωνών.

«Χωρίς βασικές κινήσεις»

Σχετικά με τις κινήσεις προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο κ. Κατσής έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση από πλευράς κυβέρνησης σε αρκετά θέματα. «Για παράδειγμα, η προσωρινή έκδοση του gov.gr δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν κόμβο που σε ανακατευθύνει σε άλλες προϋπάρχουσες σελίδες. Εκεί που θα κριθεί το Δημόσιο και η προσπάθεια του κου Πιερρακάκη είναι αν τα μητρώα του Δημοσίου θα «μιλούν» μεταξύ τους. Μία αλλαγή θα την βλέπουν όλες οι υπηρεσίες; Από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει μία διαδικασία ταυτοποίησης δύο παραγόντων κάθε πολίτη, ώστε μετά τη μία και μοναδική φυσική παρουσία να γίνεται η επιβεβαίωση αλλαγών στοιχείων με ασφάλεια, τότε δύσκολα θα μιλάμε για μία ενιαία αντιμετώπιση και διαχείριση των προβλημάτων πολιτών και διαδικασιών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης υποστήριξε ότι ακόμη και το κράτος δεν διαθέτει βασικά για την ψηφιακή διακυβέρνηση, αφού μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ανάμεσα σε υπηρεσίες, επί κυβέρνησης ΝΔ το υπουργείο δεν διαθέτει καν ψηφιακές υπογραφές. «Θα χαιρετήσουμε κάθε κίνηση στην οποία έπρεπε να προχωρήσει. Απέχει όπως από αυτό που αποδίδει στους πολίτες και να αποδίδει και τα εύσημα εκεί που πρέπει» τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος έγινε και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που ο κ. Κατσής χρησιμοποίησε ως βασικό παράδειγμα ακύρωσης πεπραγμένων από την πλευρά της νυν κυβέρνησης, επιβαρύνοντας τη διαδικασία με επιπλέον κόστη.