Μάριος Κάτσης στον τηλεοπτικό σταθμό BEST

18 ΜΑΡ

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κλήθηκε να σχολιάσει στον τηλεοπτικό σταθμό BEST της Πελοποννήσου ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης  όχι μόνο δεν μπορεί να απορροφήσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας αλλά δεν μπορεί να ανακουφίσει ούτε στο ελάχιστο τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός για να δικαιολογηθεί φόρτωσε όλη την ευθύνη της ακρίβειας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ξέχασε ότι η ρεκόρ πληθωρισμού 25ετίας πριν τον πόλεμο και ήδη από τον Σεπτέμβρη»

Σημείωσε δε πως «εδώ και ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει με παρεμβάσεις μας στο Κοινοβούλιο για το τεράστιο κύμα ακρίβειας ειδικά στο ρεύμα που θα συμπαρασύρει τα πάντα και απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλες οι χώρες της ΕΕ τον αύξησαν και η κυβέρνηση της ΝΔ με πολιτική επιλογή τον κράτησε καθηλωμένο με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη μπορούν να αντέξουν το κόστος διαβίωσης σε ρεύμα, θέρμανση, μετακίνηση και βασικά είδη».

Όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέφερε πως « Έπρεπε η κυβέρνηση να σταματήσει το όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας και τα 1.5 δις € υπερκέρδη των εταιριών θέτοντας πλαφόν στην τιμή και φορολόγηση των υπερκερδών. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επιτρεπτά όρια της ΕΕ όπως έχουν κάνει 18 χώρες στην ΕΕ είναι απαραίτητο μέτρο και όχι η κοροϊδία των 13€ τον μήνα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση ότι δεν επαρκούν τα χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις ανέφερε πως «Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κοστίζει 1.5δις € αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να τα δώσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα έχει δώσει  7.7 δις € σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε κολλητούς και φίλους και δίνει τεράστιες αυξήσεις στα κομματικά golden boys σε όλο το Δημόσιο και στη ΔΕΗ. Όταν είναι για διασπάθιση έχουν λεφτά, όταν είναι να στηρίξουν την κοινωνία θυμούνται τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο».

Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχει καρτέλ κερδοσκοπίας με στην αγορά ενέργειας και στο χρηματιστήριο ενέργειας  λέγοντας « υπάρχει αισχροκέρδεια με την ευλογία της κυβέρνησης  να πουλάνε 4 φορές πάνω από την χονδρική τιμή και χωρίς κλειστά συμβόλαια με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Πληρώνουμε 30% πάνω το πετρέλαιο από ότι η γειτονική Βουλγαρία»

Τέλος όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις «συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει γιατί έχει κυβερνήσει ήδη 3 χρόνια με καταστρεπτικές συνέπειες για τον κόσμο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η πολιτική αλλαγή για να φύγει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να διαμορφωθεί η προοδευτική κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα» .