Μάριος Κάτσης στο Κόκκινο Καβάλας: Όποιο ραδιόφωνο έχει μπάρμπα στο Μαξίμου επιδοτείται, τα υπόλοιπα… (10/05/2020)

10 Μάιος

Το πού και το πώς μοιράστηκαν τα 11 εκ. ευρώ και πως θα μοιραστούν άλλα 9 ρωτούν να μάθουν από την Κυβέρνηση, με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε στο Κόκκινο Καβάλας ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του Μάριος Κάτσης, προσθέτοντας και τα χρήματα που έδωσε η Κυβέρνηση στις Περιφέρειες για να τα μοιράσουν με τον ίδιο τρόπο.

«Μαθαίνουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών πράγματι δεν έχει πάρει τίποτα, όμως υπάρχουν εξαιρέσεις που πήραν, κι αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι εντελώς αδιαφανής, γίνεται με μεσάζοντα κι όποιος έχει μπάρμπα στο Μαξίμου έχει πρόσβαση και στα χρήματα για την καμπάνια της πανδημίας», τόνισε.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «προσπαθούν, με όποιον τρόπο μπορούν, με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να εξαγοράσουν κυβερνητική στήριξη από μέσα ενημέρωσης και με τη λογική του καρότου και μαστιγίου να τα ελέγξουν. Στα περιφερειακά ραδιόφωνα, όμως, που δεν είναι τόσο εύκολο επειδή είναι πολλά κι έχουν μια αμεσότητα και διαδραστική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται δεν είχαν τη δυνατότητα ελέγχου, με αποτέλεσμα να αφήσουν τελείως αβοήθητο τον κλάδο».

Εξαγοράζουν κυβερνητική στήριξη

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «ρωτάμε για ποιόν λόγο εξαίρεσε τα ραδιόφωνα, με ποιον τρόπο και με ποια κριτήρια δόθηκαν όσα δόθηκαν και γιατί ακολουθήθηκαν αδιαφανείς κανόνες. Δεν περιμένουμε πειστική απάντηση, απλώς το κάνουμε για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και να καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι κι οι ιδιοκτήτες στα περιφερειακά ραδιόφωνα, όπως και οι τοπικές κοινωνίες, ότι υπάρχει καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, με στόχο την εξαγορά της κυβερνητικής στήριξης.

Οι 5.000 εργαζόμενοι σ’ αυτά τα ραδιόφωνα είναι κρίσιμος αριθμός, που έπρεπε να συμπεριληφθεί στα κριτήρια της ενίσχυσης».

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε αν εφαρμόζεται η απόφαση του ΕΣΡ για δωρεάν μετάδοση τα μηνύματα για την πανδημία. Διότι κάποιοι τα παίζουν δωρεάν και κάποιοι με αμοιβή και μοιράζονται τα 20 εκ. ευρώ. Επίσης, την εποχή της πανδημίας, η προβολή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των μικρότερων κομμάτων βαίνει συνεχώς συρρικνούμενη. Είναι ζήτημα της ποιότητας της ίδιας της Δημοκρατίας, όταν δεν διασφαλίζεται ο πολιτικός πλουραλισμός κι αυτό συμβαίνει επειδή χρηματοδοτήθηκαν αδιαφανώς και δίχως κριτήρια κάποια μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα η κυβερνητική προπαγάνδα να μην αφήνει φωνή που αντιδρά, να μην προβάλλονται αιτήματα κοινωνικών ομάδων και να μην υπάρχει κριτική προς την Κυβέρνηση, κι όποιος φτάνει να θεωρεί τον πρωθυπουργό Μωυσή, να χρηματοδοτείται. Δεν προβάλλεται η αντιπολίτευση όταν, μάλιστα, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που δεν το πρόβαλε κανείς ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός κι η ΕΡΤ έκοψε τη μετάδοση στα 20 λεπτά και δεν μετέδωσε τις τοποθετήσεις των τομεαρχών και τις ερωτο-απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου. Κι όταν ζητήσαμε στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΕΣΡ να πάρει μέτρα, απάντησε ότι δεν μπορεί, ότι δεν έχει τη δυνατότητα, κι ότι όσες φορές πήγα να παρέμβει, ήταν τέτοια η τεκμηρίωση που το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα. Του είπαμε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να μην διαδραματίζει το ρόλο που του ορίζει το Σύνταγμα και που οφείλει να ασκήσει, κι αν ο πρόεδρος δεν δύναται, θα πρέπει να παραιτηθεί. Δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί απαθώς μια συνεχιζόμενη προβληματική κατάσταση, η οποία, εντέλει, πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».