Μάριος Κάτσης στο newsique.gr, ποτέ καμία κυβέρνηση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στην χώρα

5 ΟΚΤ

Συνέντευξη παραχώρησε ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά του newsique.gr την Κυριακή
05/10/20. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως αυτή δημοσιεύτηκε
Κύριε Κάτση, γιατί το κόμμα σας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν τα πάει καλά;
Η Νέα Δημοκρατία κοντεύει να κλείσει 1,5 χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας. Για να δανειστώ μια έκφραση, από την προεκλογική της ρητορική που ταιριάζει γάντι και αποδεικνύεται προφητική, ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε από τη μία την κατάρρευση όλων των πυλώνων του προεκλογικού της αφηγήματος, αφού ούτε η μεσαία τάξη στηρίχθηκε, αλλά επιβαρύνθηκε με μια πρωτοφανή ύφεση, ούτε το προσφυγικό λύθηκε, αλλά έχει φτάσει σε τέλμα, ούτε και το Μακεδονικό είναι μια προδοσία, αλλά μια ιστορική συμφωνία. Από την άλλη έχουμε πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της τριπλής κρίσης, δηλαδή της οικονομικής, με μέτρα ψίχουλα και υπέρ των ισχυρών, της υγειονομικής, με ανεξέλεγκτο 2 ο  κύμα χωρίς θωράκιση σε Υγεία και Παιδεία και της εθνικής, με έλλειμμα στρατηγικής. Αν συνυπολογίσουμε την αναβίωση του κομματικού κράτους, την απίστευτη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με απευθείας αναθέσεις σε συμφέροντα και την τρομερή επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν μια δυστοπία, οι συνέπειες της οποίας, πολύ φοβάμαι, ότι δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο τραγικές είναι. Ξαναχρεοκοπούν τη χώρα.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις άλλα λένε. Ότι ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών είναι μεγάλος…
Ο μοναδικός τομέας που η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό, είναι η επικοινωνία. Με το
αζημίωτο φυσικά, καθώς μοιράζει τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ώστε να
συγκυβερνά κανονικά με τα ΜΜΕ. Είναι βέβαιο ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν βασικό όπλο στην προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, τόσο προεκλογικά, όσο και τώρα. Λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό για να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη κλίμα υπέρ της αλλά και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Για παράδειγμα, όταν ένας πολίτης διαβάζει ότι το 80% συμφωνεί με την κυβέρνηση, τείνει να συνταχθεί με την πλειοψηφούσα άποψη λόγω κοινωνικής συμμόρφωσης. Το ποσοστό της παράταξής μας, πάντα υποεκτιμάται και όταν κερδίζει και όταν χάνει, όπως τον περασμένο Ιούλη, που μας έδιναν 22% και πήραμε 32%. Οι τάσεις όμως, και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχουν ενδιαφέρον, δείχνουν ότι η φθορά της κυβέρνησης έχει αρχίσει και είναι ραγδαία.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τί γίνεται; Σάς ακούει η κοινωνία;
H αίσθηση που έχω από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι η εξής: Εκείνοι που δεν
ψήφισαν τη ΝΔ, που στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι μας, είναι πολύ θυμωμένοι με την κατάσταση και επιζητούν πιο μαχητική αντιπολίτευση. Εκείνοι που ψήφισαν τη ΝΔ και δεν είναι ευνοημένοι από το ισχυρό πελατειακό της σύστημα, αρχίζουν και παραδέχονται πως εξαπατήθηκαν, χωρίς ακόμη ωστόσο να έχουν πειστεί από άλλο πολιτικό χώρο. Οι προτάσεις που καταθέσαμε, τόσο στα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ, όσο και στο forum της ΔΕΘ, βρήκαν μεγάλη απήχηση. Συμπερασματικά, χρειαζόμαστε μαχητικότερη αντιπολίτευση παντού και εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις σε υπαρκτά κοινωνικά αιτήματα.

Μήπως φταίει η εσωστρέφεια του καλοκαιριού με απόνερα και τον Σεπτέμβριο που σάς έχει κρατήσει πίσω;
Αναμφίβολα, η διπλή αναβολή του Συνεδρίου μας λόγω της πανδημίας έχει φέρει πίσω το
εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με αποτέλεσμα να
παρατείνεται και το κλίμα εσωστρέφειας που έχουν τα κόμματα μετά από μια ήττα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών και κυρίως των ψηφοφόρων του κόμματός μας απεχθάνεται την εσωστρέφεια, ειδικά όταν λαμβάνει χαρακτηριστικά δημόσιας αντιπαράθεσης και που δεν αφορούν πολιτικά ζητήματα ουσίας, όπως για παράδειγμα το πώς θα βγει η χώρα από το νέο τέλμα.

Από εδώ και πέρα;
Η κοινωνία, απαιτεί από εμάς να εκπέμπουμε τη φωνή της, να μην αφήνουμε σε χλωρό κλαρί την ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση, να διαμορφώσουμε σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Από εδώ και πέρα λοιπόν, όλα τα «σφυριά» πρέπει να βαράνε στην ίδια κατεύθυνση, οι όποιες πολιτικές διαφορές να κατατίθενται ανοιχτά στα συλλογικά μας όργανα και οι αποφάσεις μας να γίνονται σεβαστές από όλους. Χρειαζόμαστε, λοιπόν εξωστρέφεια, νέες ιδέες ακόμη και σε πεδία που δεν ήταν μέχρι τώρα ψηλά στην ατζέντα μας.

Πώς κρίνετε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Η κυβέρνηση πέταξε στα σκουπίδια τον χρόνο που της έδωσαν οι πολίτες και σύσσωμη η
αντιπολίτευση στο πρώτο κύμα, ώστε να προετοιμάσει σαφές πλάνο αντιμετώπισής της.
Βιάστηκε να πανηγυρίσει και τώρα η «επιτυχία» της σκάει κατάμουτρα. Έλλειψη σχεδίου,
ιδεοληψίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων, χαρακτηρίζουν τη διαχείριση. Άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς ελέγχους στα σύνορα και υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα και τελικά, και εισαγόμενα κρούσματα είχαμε και πάτο στον τουρισμό με πτώση 86,2%. Δεν έκαναν προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, με αποτέλεσμα τα σχολεία να έχουν ανοίξει άρον-άρον και τα βασικά νοσοκομεία της Αττικής να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ιδεοληψίες, όπως στα μέτρα για τον περιορισμό του συνωστισμού στις εκκλησίες, υπέταξαν την επιστήμη στην πολιτική σκοπιμότητα, ενώ μέσα σε όλα αυτά έκαναν και τα ρουσφέτια τους με προσλήψεις στον ΕΟΔΥ και απευθείας αναθέσεις. Τελικά το δόγμα είναι: Ατομική ευθύνη, αλλιώς θα φταίνε οι πολίτες ό,τι και αν συμβεί!

Οι χαρακτηρισμοί «αλητάκια» ή «φίδια» που εκστομίζονται από βουλευτές της Νέας
Δημοκρατίας για τους μαθητές που διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους δεν φαίνεται να ενοχλούν την κυβέρνηση. Γιατί λέτε;
Δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη. Πάντα αποστρέφονταν τις κοινωνικές διεκδικήσεις και
επένδυαν στον κοινωνικό αυτοματισμό. Υπάρχει όμως και άλλος ένας λόγος: Προσπαθούν να συγκρατήσουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο που φυλλορροεί με την κωλοτούμπα στο
Μακεδονικό, τη διαχείριση του προσφυγικού και την υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά.

Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως θα μπορούσε να κάνει τι;
Θα μπορούσε κάλλιστα να παραιτηθεί ή να την παραιτήσουν. Εξάλλου, δεν έχει σχέση με το αντικείμενο και τα συμφέροντα που ήταν να εξυπηρετήσει για τους σχολάρχες, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα τακτοποίησε ήδη. Αντί να μοιράσει μάσκες, μοίρασε αλεξίπτωτα πετώντας 6εκ.€, αντί να πάρει εκπαιδευτικούς, άφησε εκτός 20.000, αντί να μειώσει τους μαθητές ανά τάξη, όπως μετά το lockdown, τους αύξησε με νόμο, αντί να υιοθετήσει το πρωί-απόγευμα στο Λύκειο, μοίραζε παγουρίνα του εφοπλιστή – χορηγού της κυβέρνησης. Και τώρα, έχει το θράσος να κουνά και το δάχτυλο με ύφος γυμνασιάρχη του ’50 στους μαθητές.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία ικανοποιούν το κόμμα σας;
Άλλο ένα φιάσκο που επιχειρείται να παρουσιαστεί ως επιτυχία. Οι κυρώσεις που
«δαγκώνουν», κατά Πέτσα, πήγανε περίπατο, η Κύπρος αφέθηκε μόνη της να ζητά τη συνέχιση της πολιτικής Τσίπρα – Αναστασιάδη και τελικά, αντί να συνετιστεί η Τουρκία για την παραβατικότητά της, απαντά με αντί-Navtex και συρόμαστε εμείς σε διάλογο με την πλάτη στον τοίχο και εν κρυπτώ. Κινούμαστε χωρίς πλάνο και με μοναδικό δόγμα αυτό του «προβλέψιμου συμμάχου». Απλά είμαστε παρακολουθητές των εξελίξεων που άλλοι αποφασίζουν για εμάς.
Προσφάτως εγκρίθηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο του τομέα ευθύνης σας για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Ψηφίσατε αλλά με ενόχληση. Γιατί;
Η ενόχλησή μας εδραζόταν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει με μια
πρωτοφανή λαθροχειρία: Παράλληλα, λοιπόν, με την ενσωμάτωση 2 ευρωπαϊκών οδηγιών, καταργούσε ολοκληρωμένους νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων ακόμα και δικούς της, ξαναψηφίζοντάς τους, προσπαθώντας άτσαλα να καπηλευτεί έργο άλλων! Μάλιστα η δικαιολογία ήταν ότι κάνει κωδικοποίηση νομοθεσίας, εξ ου και ο αρχικός τίτλος «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Ωστόσο, δεν επρόκειτο για κωδικοποίηση, που γίνεται με μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Τελικά, ύστερα από την έντονη αντίδρασή μας, η κυβέρνηση άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έργο των προκατόχων της. Εισήλθαν, λοιπόν, στην αίθουσα με τον αέρα του Ψηφιακού μεταρρυθμιστή και βγήκαν ως μαθητές που πιάστηκαν να αντιγράφουν.
Το 112 κάνει τη δουλειά του;
Το 112, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε και παρέδωσε στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, έκανε μια χαρά τη δουλειά του… στην τυμβωρυχία. Εκεί που «θα εκκένωνε το Μάτι σε 30 λεπτά», στην Εύβοια δεν λειτούργησε καν, γιατί σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα «είχαμε εκατόμβη νεκρών από την αναστάτωση». Έπειτα, είδαμε να ενημερώνουν προληπτικά τους πολίτες στην Ήπειρο, για κίνδυνο πυρκαγιάς στη Ρόδο! Το 112 είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όχι όμως πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται και να εργαλειοποιείται επικοινωνιακά στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης.

Τι συνέβη με τις δημοπρασίες για το 5G και αντιδράτε;                                              Στο νομοσχέδιο της Ψηφιακής διακυβέρνησης, που μετά τις αλλαγές υπερψηφίσαμε, καθώς δεν θα τους χαρίζαμε το έργο μας που πήγαν να καπηλευτούν, υπήρχαν και διατάξεις με τις οποίες διαφωνήσαμε. Μια από αυτές ήταν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει το 1/4 των εσόδων από την δημοπρασία των συχνοτήτων του 5G που θα χρησιμοποιήσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έναν δημόσιο πόρο δηλαδή, σε μια νέα εταιρία – θυγατρική του Υπερταμείου. Σκοπός της εταιρίας είναι να χρηματοδοτήσει ισότιμα ιδιωτικές επενδύσεις για ανάπτυξη εφαρμογών 5G. Διαφωνήσαμε, γιατί η χώρα όντας εκτός μνημονίων, δεν είχε καμία υποχρέωση να δώσε και άλλη περιουσία στο Υπερταμείο και μάλιστα για το 25% των εσόδων της δημοπρασίας και όχι για το 50%, όπως προέβλεπε η αρχή λειτουργίας του. Διαφωνήσαμε, επίσης, γιατί η επενδυτική επιτροπή που θα αποφασίζει πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια, δεν έχει ανεξαρτησία ούτε σαφή κριτήρια, με κίνδυνο ανάπτυξης αδιαφανών μεθόδων. Εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική πρόταση στον αντίποδα της κυβερνητικής, να πάει δηλαδή αυτή η εταιρία ως παρακλάδι της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχοντας την ΕΤΕΠ ως τεχνικό σύμβουλο και κεφάλαια από τη δημοπρασία θα χρηματοδοτούσε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και start-up στις εφαρμογές 5G. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, επέλεξε να δώσει νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήρια εντός και εκτός της χώρας.