Μ.Κάτσης: Καμία μόνιμη πρόσληψη, καμία απολύτως ενίσχυση του Νοσοκομείου Φιλιατών από τη ΝΔ

21 ΜΑΡ

Σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια, οι δομές υγείας της Θεσπρωτίας και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο Φιλιατών έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Παρά τη σφοδρή υγειονομική κρίση και την ελευθερία που έδωσε η ΕΕ στην κατανομή των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ., αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε τις υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες, ειδικά της περιφέρειας. Αυτό συνέβη και στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται σήμερα το νοσοκομείο, έχοντας μάλιστα περάσει και 2 χρόνια πανδημίας;

Δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη εδώ και 3 χρόνια, εκτός των ήδη δρομολογημένων από το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες όπως είναι αυτές της Ακτινολογίας, της Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Οφθαλμολογικής, της Αναισθησιολογίας, της Βιοπαθολογίας και πολλές άλλες ακόμη. Επιπρόσθετα, οι συνταξιοδοτήσεις του υφιστάμενου προσωπικού εντείνουν το πρόβλημα, καθώς δεν έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις, ούτε για εκείνους που έφυγαν ήδη, ούτε για εκείνους που αναμένεται να αποχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αρκετοί είτε παραιτούνται, είτε μετατίθενται σε άλλες περιοχές, δημιουργώντας ελλείψεις και ασυνέχειες στη λειτουργία των κλινικών.

Το νοσοκομείο δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός από το Υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών, ενώ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου που έχει καθυστερήσει εντελώς αδικαιολόγητα 2 χρόνια τώρα, όπως και για την μη προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν εισηγηθεί οι διευθυντές των κλινικών.

Ποιος και πώς προτεραιοποιεί τις ανάγκες του νοσοκομείου ώστε αυτό να καλύπτει αξιοπρεπώς με τις υπηρεσίες του τους πολίτες της περιοχής μας; Ανακοινώνει ο τοπικός Βουλευτής της ΝΔ, 6 θέσεις τραυματιοφορέων ως επικουρικό προσωπικό. Τους ασθενείς που θα κληθούν να μεταφέρουν, ποιος ακριβώς θα τους περιθάλψει; Τις κλινικές ποιος θα τις στελεχώσει; Τα χειρουργεία ποιος θα τα πραγματοποιήσει και σε τι χρονικό ορίζοντα; Τα οφθαλμολογικά χειρουργεία γιατί σταμάτησαν; Τον Οκτώβριο του 2020 ένας 43χρονος συμπολίτης μας, έχασε δυστυχώς τη ζωή του σε παγκάκι στην κεντρική πλατεία των Φιλιατών, περιμένοντας ασθενοφόρο πάνω από 45 λεπτά. Τραυματιοφορείς μπορεί να υπήρχαν, ασθενοφόρο όμως για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όχι.

Ο χώρος της Δημόσιας Υγείας δεν ενδείκνυται για επικοινωνιακές φιέστες, στις οποίες αρέσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ και τα στελέχη της. Ειδικά μετά από την υγειονομική τραγωδία που βιώσαμε και βιώνουμε με την πανδημία. Όταν 16.500 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ ή στα σπίτια τους. Ολόκληρο το Ε.Σ.Υ., αλλά και ειδικότερα το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, δύο χρόνια τώρα παλεύει μόνο του. Το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό προσπάθησε να ανταποκριθεί σε αυτή την ακραία υγειονομική κρίση και πράγματι έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ανθρώπινα όριά του. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.

Η Δημόσια Υγεία απαιτεί σχέδιο σε βάθος, αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και ένα πλαίσιο ισχυρό  με μισθολογικά κίνητρα και αναγνώριση βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας, που θα προσελκύει μόνιμους γιατρούς, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως είναι το Γ.Ν. Φιλιατών.

Η κυβέρνηση, όμως, σε όλα αυτά απαντά με μειωμένο προϋπολογισμό για την υγεία για το 2022, αποσάθρωση ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή, με κίνδυνο να απολυθούν το προσεχές διάστημα, τιμωρημένοι στην πείνα και στην ανέχεια από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε, ούτε πρόκειται να πιστέψει στο όραμα μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας. Παρά τα πυροτεχνήματα της δήθεν ενίσχυσης, η αλήθεια είναι ότι, ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να κάνει το παραμικρό. Το έργο της πραγματικής ενίσχυσης ενός Ε.Σ.Υ., το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς πολιτών, αφορά την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.