Μ. Κάτσης στο Κόκκινο 105,5 (21/10/19): Το τοπίο στα ΜΜΕ και τον αθλητισμό θυμίζει… Gotham City

21 ΟΚΤ

 

Κούρεμα χρεών για να αποκτήσει φτηνά την Nova η Alter Ego του Β. Μαρινάκη, και πάλι χρήματα των πολιτών για να καλυφθεί η τρύπα στις τράπεζες, χωρίς υποχρέωση για ονομαστικοποιημένες μετοχές, αυτά συμβαίνουν στο… Gotham City, στη χώρα της κανονικότητας και της κυβέρνησης της ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Κάτσης θύμισε ότι στο σίριαλ της μεθόδευσης ώστε να καταλήξει σε πολύ χαμηλή τιμή η Nova/Forthnet στο συγκρότημα Μαρινάκη, μετά τα αρχικά δημοσιεύματα είχε γίνει «επερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ … αλλά το “παρών” στην Βουλή έδωσε μόνο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό, κανείς άλλος, δεν παρέστη η ηγεσία του υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης και άλλοι κορυφαίοι, του αθλητισμού, του πολιτισμού, κτλ. … Προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν, ότι πρόκειται για συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών, άρα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί η κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, «την περασμένη εβδομάδα έκανε επερώτηση ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και ζητούσε να πάρει θέση η ηγεσία του υπουργείου … τι θα κάνει και αν προκύπτουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Η απάντηση ήταν η ίδια, ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν, είναι ιδιωτική διαδικασία».

«Στο τρίτο επεισόδιο», συνέχισε ο κ. Κάτσης, «αποστείλαμε εμείς, τέσσερις τομεάρχες, επιστολή … στην αρμόδια ρυθμιστική Αρχή και ζητάμε να αναγνωρίσει τα δύο ζητήματα»:

της συγκέντρωσης ΜΜΕ μέσω της εξαγοράς του ΔΟΛ, της εταιρείας διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ, της κατοχής τηλεοπτικής άδειας από την ALTER EGO του ήδη υφιστάμενου διαδικτυακά καναλιού ΟΝΕ, αλλά και της επικείμενης εξαγοράς της Nova/Forthnet

των ποδοσφαιρικών αγώνων, όπου ο ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες ΠΑΕ θα μπορεί με την εξαγορά της Nova/Forthnet θα μπορεί να ελέγχει τι ακριβώς θα μπαίνει στο ταμείο των ανταγωνιστικών ομάδων, άρα θα ελέγχει το πρωτάθλημα … αυτονόητα τίθεται θέμα αξιοπιστίας του πρωταθλήματος αν ολοκληρωθεί αυτή η αγορά

Θύμισε εξάλλου σε άλλο σημείο ότι «στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το άρθρο 158 που δίνει την δυνατότητα να επενδύσουν ιδιωτικά fund … χωρίς να είναι υποχρεωμένα να έχουν ονομαστικοποιημένες μετοχές, άρα να υποβάλλουν πόθεν έσχες … όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και στις συνδρομητικές πλατφόρμες, όπως η Nova/Forthnet».

«Η κυβέρνηση βάζει πραγματικά πλάτη στην ολοκλήρωση ενός τέτοιου deal και όχι μόνο μη νομοθετώντας ή αφήνοντας την διαδικασία να προχωρήσει “με τους κανόνες της αγοράς”, αλλά  νομοθετεί και διευκολύνει όλη αυτή την διαδικασία. Και το κάνει και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, την ώρα που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν το να αξιοποιηθεί μέρος του “μαξιλαριού” για τις τράπεζες, με το ΗΡΑΚΛΗΣ για τις προβληματικές επιχειρήσεις και την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η εξαγορά της Forthnet από την Alter Ego του Β. Μαρινάκη είναι ενδεικτική για το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τις επενδύσεις … κούρεμα 80% στα δάνειά της, 310 εκατ. ευρώ».

«Η δική μας πρόταση είναι σαφής», όπως είπε, «να εξαγοράσει την Nova/Forthnet η ΕΡΤ … να αποκτήσει και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος … να αναβαθμίσει το τηλεοπτικό της προϊόν, να γίνει ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές πλατφόρμες, να αποκαταστήσει και την αξιοπιστία του πρωταθλήματος … και η Nova/Forthnet έχει και άλλα πρωταθλήματα, οπότε η ΕΡΤ θα μπορούσε να αναβαθμίσει πλήρως το αθλητικό της προϊόν».

«Επανέρχεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας και “γκρίζου τοπίου”, με αποτέλεσμα της υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων ή ενός. Αυτά συμβαίνουν στο… Gotham City, στη χώρα της κανονικότητας και της κυβέρνησης της ΝΔ … γιατί θέλει να δώσει τα αντίδωρα στα οικονομικά συμφέροντα που την στήριξαν προκειμένου να εκλεγεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάτσης.