Ομιλία στη Βουλή για Παν/μιο Ιωαννίνων κ το Τμήμα Μετάφρασης & Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα

1 ΑΥΓ

Η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση στη συζήτηση κατά την ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις.”

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Θεσπρωτού βουλευτή είναι:

  •  Η Θεσπρωτία «βλέπει» τον εαυτό της στον νέο χάρτη της Γ’θμιας εκπαίδευσης με ένα τμήμα Πανεπιστημιακού επιπέδου, ισχυρό και βιώσιμο.
  •  Άπο 1/10/2018 ιδρύεται το Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ενώ προβλέπεται ότι τα μέλη ΔΕΠ του υπάρχοντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων(και πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) εντάσσονται άμεσα στο νέο τμήμα. Η λειτουργία του προσδιορίζεται το αργότερο το 2021, με νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ που ανακοίνωσε το Υπουργείο.
  •  Διασφαλίζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών όσων ήδη φοιτούν στο Διοίκησης Επιχειρήσεων και όσων εισαχθούν φέτος σε αυτό.
  •  Αλήθεια, δε βρέθηκε ΕΝΑΣ συνάδελφος της ΝΔ από την Ήπειρο ή τα Ιόνια Νησιά να εισηγηθεί το νομοσχέδιο; Επειδή προφανώς δεν μπορείτε να κλείσετε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να πάτε κόντρα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους φοιτητές, προς τέρψιν του αντιπολιτευτικού μένους του Αρχηγού σας.
  •  Η πολιτική σας ένδεια είναι προφανής. Δεν έχετε καμία πρόταση, το μόνο που μπορείτε να παράγετε ως ιδέα για την Γ’θμια είναι το καταστρεπτικό σχέδιο Αθηνά, που έκλεισε 2 τμήματα στην Ηγουμενίτσα το 2013 και έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
  •  Και μάλιστα, σήμερα, έχουν μερικοί το θράσος να περιμένουν χαιρέκακα στην γωνία να επαναλάβουμε τα λάθη τους, για να ξεπλύνουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους. 
  •  Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά στο νέο χάρτη εκπαίδευσης και θα ολοκληρώσουμε έτσι μια πολύ πυκνή και παραγωγική 4ετία στην Παιδεία, που ικανοποιεί πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος και της Ακαδημαϊκής κοινότητας.

ολόκληρη η ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί: