Δήλωση του Μ.Κάτση, Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Θεσπρωτίας, με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη στην κύρωση του προϋπολογισμού για το έτος 2020:
Για άλλη μια φορά ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ομιλία του στην κύρωση του προϋπολογισμού, δεν είχε τίποτα να πει για τον προγραμματισμό των ψηφιακών έργων του Υπουργείου, παρά μονάχα αναλώθηκε σε γενικόλογες αναφορές.
Όσο επίμονα και αν ερωτήθηκε στη Βουλή, δεν είπε κουβέντα βάσει ποιάς στρατηγικής θα βγάλει νέα ψηφιακά έργα αφού επικαλείται τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που εν τέλει θα αντικαταστήσει την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021. Βίβλος όμως δεν υπάρχει και δε γνωρίζει κανείς ούτε ποιος έχει επιμεληθεί τη σύνταξη της, ούτε έστω κάποιο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα παρουσίασής της.
Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν εξήγγειλε κανένα νέο έργο, παρά αρκέστηκε στο να καπηλεύεται έτοιμα έργα του ΣΥΡΙΖΑ όπως το Ultra Fast Broadband, το πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών και η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ενώ για άλλα που τρέχουν, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), δεν μας ενημέρωσε καν.
Όσο για την τελευταία, πρόκειται περί θράσους του κ. Πιερρακάκη, καθώς την βρήκε έτοιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που έκανε είναι να διορίσει σκανδαλωδώς προϊστάμενο της μετακλητό και όχι μόνιμο υπάλληλο, με φωτογραφική διάταξη όπου 3 διορισμένοι Γενικοί Γραμματείς αξιολογούν ποιος θα πάρει τη θέση ενώ μάλιστα προβλέπει και ειδικό μισθολόγιο λόγω της περίστασης!
Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ, καθώς παραβιάζουν κάθε έννοια ευνομίας και δεν διασφαλίζουν καμία θεσμική και υπηρεσιακή μνήμη σε μια τόσο κομβική υπηρεσία που σχετίζεται άμεσα με την εθνική ασφάλεια και την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Θα επανέλθουμε.
Ακόμα και οι εξαγγελίες για μείωση της γραφειοκρατίας φαντάζουν ανέφικτες αφού η ίδια η δομή του Υπουργείου έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό. Οργανισμός του Υπουργείου ακόμη δεν έχει εκδοθεί, παρότι είχε τεθεί χρονοδιάγραμμα έως τον Οκτώβρη, και έτσι η εσωτερική ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ξαναγύρισε στον παραδοσιακό τρόπο.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, θα συνιστούσαμε στην κυβέρνηση να μετονομάσει το Υπουργείο, από Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε Ψηφιακής Γραφειοκρατίας και Απροσδιοριστίας. Τουλάχιστον καταγράφεται ως θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός έγινε λίγο πιο μετριοπαθής στις εξαγγελίες του. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και στενεύουν τα περιθώρια ανοχής.