Στη Βουλή τα χρυσά bonus στα γαλάζια golden boys της ΕΡΤ

16 ΜΑΡ

Τη στιγμή που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απαξιώνεται καθημερινά, η Νέα Δημοκρατία δίνει χρυσά bonus στα γαλάζια golden boys στην ΕΡΤ υπογραμμίζουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Οικονόμου. Παράλληλα ζητούν να κατατεθούν η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποβλήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποιο είναι το κόστος των «χρυσών» μισθολογίων στον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, τα οποία αφορά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εισηγήθηκε στους συναρμοδίους υπουργούς το Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, πόσοι, ποιοι, και σε ποιες θέσεις, πρόκειται να λάβουν τους «χρυσούς» μισθούς, αλλά και με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι θέσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικές κατηγορίες και να λάβουν τους παχυλούς μισθούς;

Η πρωτοβουλία της κατάθεσης είναι της Ν. Γκαρά, αναπληρώτριας τομεάρχη Επικοινωνίας & Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μάριου Κάτση και αφορά την απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ ΑΕ της 17ης Φεβρουαρίου 2022 (Αρ. Πρωτ. 4597 – ΑΔΑ:ΨΥΡΝ465Θ1Ε-ΑΨ0), που αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα -απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων– τη νέα «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ». Μάλιστα υπέβαλε και σχετική εισήγηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης στα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε οι νέοι «χρυσοί» μισθοί των «χρυσών παιδιών» που έχει διορίσει η Νέα Δημοκρατία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα.

Η δυνατότητα του να μπορεί η Διοίκηση της ΕΡΤ να προσφέρει αμοιβές, έξω από κάθε κανόνα και περιορισμό, δόθηκε με την παρ.2 του άρ.45 του νόμου Πέτσα -Λιβάνιου 4779/2021, με μια…πονηρή διάταξη, μιας και πέρα από όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις, παχυλούς μισθούς θα λάβουν και «πρόσωπα της εταιρείας που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν…» (βλ. προσθήκη της παρ.7 στο άρ.22 του ν.4354/2015 για τα μισθολόγια στον Δημόσιο Τομέα).Τ

Ταυτόχρονα όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο ισχυρισμός πως οι υψηλοί μισθοί δίνονται για την προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά, είναι καταφανέστατα προσχηματικός μιας και τις νέες αμοιβές θα λάβουν όσοι ήδη έχουν προσληφθεί, ως ένα εκ των υστέρων μισθολογικό ρουσφέτι. «Οι κ.κ. Ζούλας και Γαμπρίτσιος -εν μια νυκτί- δημιουργούν μια κάστα αρεστών golden boys προκειμένου να ολοκληρώσουν την μετατροπή της Ε.Ρ.Τ. σε «γαλάζιο» φέουδο» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα τα golden boys στέλνουν τους σκληρά εργαζόμενους της ΕΡΤ -των ενιαίων μισθολογίων- σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς οργάνωση, χωρίς καν το στοιχειώδη εξοπλισμό και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο εκ των υστέρων η Διοίκηση της ΕΡΤ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που εξασφάλισε η ΕΣΗΕΑ. Και οι «άριστοι» της Ε.Ρ.Τ. κλείνουν τον πομπό των βραχέων κυμάτων στην Αυλίδα ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπομπές σε περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Ως «επιστέγασμα» των παραπάνω παλινωδιών, αποκαλύπτεται το φιάσκο και η πιθανή εξαπάτηση της κοινής γνώμης με τον ανύπαρκτο ανταποκριτή της Ε.Ρ.Τ. στη Μόσχα, ο οποίος έδινε ρεπορτάζ δήθεν από τη ρωσική πρωτεύουσα ενώ βρισκόταν επί μήνες στην Ελλάδα τονίζουν οι βουλευτές.

«Για όλα αυτά, οι ιθύνοντες της Ε.Ρ.Τ. θεώρησαν πως πρέπει να ανταμείψουν εαυτούς -ακολουθώντας το παράδειγμα των διορισμένων μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ- ώστε να μπορούν να συνεχίσουν, παχυλώς αμειβόμενοι, τη ραγδαία απαξίωση της δημόσια Ραδιοτηλεόρασης. Είναι η πρώτη φορά -σε περίοδο σημαντικών γεγονότων-  που η ΕΡΤ εισπράττει τέτοια αδιαφορία από τους πολίτες, με τα νούμερα της τηλεθέασης να μειώνονται συνεχώς» σημειώνουν.

Αναλυτικά η ερώτηση των 37 βουλευτών:

Προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γ. Οικονόμου

Θέμα: «Χρυσά bonus από τη ΝΔ και στα γαλάζια golden boys στην ΕΡΤ, τη στιγμή που η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση απαξιώνεται καθημερινά»

Το Δ.Σ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε με την απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου 2022 (Αρ. Πρωτ. 4597 – ΑΔΑ:ΨΥΡΝ465Θ1Ε-ΑΨ0), αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα -απουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων- τη νέα «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της ΕΡΤ ΑΕ». Μάλιστα υπέβαλε και σχετική εισήγηση σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης στα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε οι νέοι «χρυσοί» μισθοί των «χρυσών παιδιών» που έχει διορίσει η Νέα Δημοκρατία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση να αρχίσουν να καταβάλλονται άμεσα.

Η δυνατότητα να μπορεί η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. να προσφέρει αμοιβές, έξω από κάθε κανόνα και περιορισμό, δόθηκε με την παρ.2 του άρ.45 του νόμου Πέτσα -Λιβάνιου 4779/2021, με μια…πονηρή διάταξη, μιας και πέρα από όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις, παχυλούς μισθούς θα λάβουν και «πρόσωπα της εταιρείας που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν…» (βλ. προσθήκη της παρ.7 στο άρ.22 του ν.4354/2015 για τα μισθολόγια στον Δημόσιο Τομέα).=

Ο ισχυρισμός πως οι υψηλοί μισθοί δίνονται για την προσέλκυση νέων στελεχών από την αγορά, είναι καταφανέστατα προσχηματικός μιας και τις νέες αμοιβές θα λάβουν όσοι ήδη έχουν προσληφθεί, ως ένα εκ των υστέρων μισθολογικό ρουσφέτι. Οι κ.κ. Ζούλας και Γαμπρίτσιος -εν μια νυκτί- δημιουργούν μια κάστα αρεστών golden boys προκειμένου να ολοκληρώσουν την μετατροπή της Ε.Ρ.Τ. σε «γαλάζιο» φέουδο.

Σε μια περίοδο που οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πάγιες υποχρεώσεις τους, με την ακρίβεια να σαρώνει και το ενεργειακό κόστος να καθιστά σχεδόν απαγορευτικά έξοδα για μετακινήσεις και θέρμανση, η Νέα Δημοκρατία με…Λουδοβίκεια λογική μοιράζει «παντεσπάνι» στα δικά της παιδιά.

Την ίδια ώρα τα golden boys στέλνουν τους σκληρά εργαζόμενους της ΕΡΤ -των ενιαίων μισθολογίων- σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς οργάνωση, χωρίς καν το στοιχειώδη εξοπλισμό και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Μόνο εκ των υστέρων η Διοίκηση της ΕΡΤ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό που εξασφάλισε η ΕΣΗΕΑ.

Και μέσα σε όλα, οι «άριστοι» της Ε.Ρ.Τ. κλείνουν τον πομπό των βραχέων κυμάτων στην Αυλίδα ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπομπές σε περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή.

Το κόστος μιας τόσο ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, θεωρήθηκε υπέρογκο από τη Διοίκηση, η οποία έκρινε πως προτεραιότητα έχουν οι παχυλές αμοιβές των «γαλάζιων» στελεχών και όχι η ενημέρωση των Ελλήνων ομογενών στις εμπόλεμες περιοχές.

Ως «επιστέγασμα» των παραπάνω παλινωδιών, αποκαλύπτεται το φιάσκο και η πιθανή εξαπάτηση της κοινής γνώμης με τον ανύπαρκτο ανταποκριτή της Ε.Ρ.Τ. στη Μόσχα, ο οποίος έδινε ρεπορτάζ δήθεν από τη ρωσική πρωτεύουσα ενώ βρισκόταν επί μήνες στην Ελλάδα.

Για όλα αυτά, οι ιθύνοντες της Ε.Ρ.Τ. θεώρησαν πως πρέπει να ανταμείψουν εαυτούς -ακολουθώντας το παράδειγμα των διορισμένων μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ- ώστε να μπορούν να συνεχίσουν, παχυλώς αμειβόμενοι, τη ραγδαία απαξίωση της δημόσια Ραδιοτηλεόρασης. Είναι η πρώτη φορά -σε περίοδο σημαντικών γεγονότων-  που η ΕΡΤ εισπράττει τέτοια αδιαφορία από τους πολίτες, με τα νούμερα της τηλεθέασης να μειώνονται συνεχώς.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποιο το κόστος των «χρυσών» μισθολογίων στον προϋπολογισμό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., τα οποία αφορά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εισηγήθηκε στους συναρμοδίους υπουργούς το Διοικητικό Συμβούλιο;

2)Πόσοι, ποιοι, και σε ποιες θέσεις, πρόκειται να λάβουν τους «χρυσούς» μισθούς, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης;

3)Με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν οι θέσεις που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση να χαρακτηριστούν ως ειδικές κατηγορίες και να λάβουν τους παχυλούς μισθούς;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Επίσης ζητάμε όπως κατατεθούν:

– Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τα συναρμόδια υπουργεία για την «Πολιτική Αποδοχών Στελεχών της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.», δυνάμει της παρ.7 του άρ.22 του ν.4354/2015.
– Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υποβλήθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.