Συνάντηση Μ. Κάτση με το Δήμαρχο Φιλιατών – Πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» – ν/σ για Λαϊκές αγορές – δασικοί χάρτες στην ατζέντα

13 ΑΠΡ

Το δημαρχείο Φιλιατών επισκέφτηκε τη Δευτέρα 12/04/21 ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με το Δήμαρχο κ. Σπύρο Παππά, για σειρά θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Το πιο κρίσιμο από τα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, και απασχολεί όχι μόνο τον Δήμο Φιλιατών, αλλά εκατοντάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αφορά την εκτέλεση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε αυθαίρετο και άδικο το πληθυσμιακό όριο των 10.000 κατοίκων για τον καθορισμό της χρηματοδότησης νέων έργων, καθώς δεν μπορεί ένας δήμος με 9.100 κατοίκους, όπως αυτός των Φιλιατών, να έχει ανώτατο όριο συνολικής χρηματοδότησης τα 6.000.000€, ενώ ένας δήμος με 10.000 κατοίκους να έχει 12.000.000€ αντίστοιχα, τη στιγμή μάλιστα που στον υπολογισμό των κονδυλίων συνυπολογίζονται και έργα που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα Φιλόδημος. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση πολύτιμων αναπτυξιακών πόρων, ειδικά στους μικρότερους δήμους, αλλά βάζουν και σε άμεσο κίνδυνο έργα ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος.

Ο Μ. Κάτσης υποστήριξε πως «η κυβερνητική επιλογή της τελευταίας στιγμής να θεωρηθεί ενιαίο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μετά από 20 μήνες από την κατάργηση του «Φιλόδημος Ι» θέτει εκ των πραγμάτων τους δημάρχους σε δίλημμα για το ποια έργα θα επιλέξουν να υλοποιήσουν λόγω του πλαφόν παντού». Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν απλώς συνεχιζόταν η επιτυχής υλοποίηση του «Φιλόδημου», στον οποίο είχαν ενταχθεί, σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους περίπου, 502 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,302 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχα στο «Τρίτσης» κατάφεραν να ενταχθούν μόλις 20 έργα με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. Ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά τις δυσκολίες και τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, σχεδίασε και υλοποίησε τα προγράμματα Φιλόδημος I και II, με τα οποία έδωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση για έργα που βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυαν τις τοπικές οικονομίες. Μακριά από τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος και στο πλαίσιο της ισοκατανομής των χρηματοδοτήσεων, ο Δήμος Φιλιατών ενέταξε έργα και προμήθειες ύψους 3.500.000 ευρώ στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ενώ συνολικά οι τρεις δήμοι της Θεσπρωτίας πήραν πάνω από 20.000.000€ για έργα και προμήθειες που σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ή συνεχίζουν να υλοποιούνται. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να πατήσει πάνω σε αυτό το σχέδιο και να το επεκτείνει, έκανε «βαφτίσια», δημιουργώντας το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», είτε για να μεταφέρει ήδη ενταγμένα έργα, ώστε να τα παρουσιάσει ως νέα, είτε να τα περικόψει δημιουργώντας ένα μπάχαλο. Για νέα έργα δε, ούτε λόγος!

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε, είναι αυτό των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινωνίες, ετοιμάζεται να πετάξει έξω μεγάλη μερίδα παραγωγών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ίδιους, αλλά και για τους καταναλωτές. Η λαϊκή αγορά των Φιλιατών αποτελεί θεσμό και σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει στηρίξει και έχει στηριχθεί για δεκαετίες, από όλους τους δημότες και τους Θεσπρωτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά την κατάργηση όλων των διατάξεων που οδηγούν στην κατάρρευση το θεσμό των λαϊκών αγορών, ενώ παράλληλα διεκδικεί την ενίσχυση των παραγωγών, τη στήριξη των εισοδημάτων τους, και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους.

Τέλος στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πρόσφατα στη Θεσπρωτία, και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το λάθος χαρακτηρισμό ολόκληρων περιοχών, ακόμη και αγροτικών δρόμων ή και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προώθησε τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη χαρτογράφηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, ώστε να προχωρήσει ο αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, με διαφάνεια και μείωση της γραφειοκρατίας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και στην προσπάθειά της να κάνει μετεκλογικά ρουσφέτια, μετέτρεψε τους δασικούς χάρτες σε έναν άλυτο γρίφο εις βάρος των πολιτών και του κράτους δικαίου.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να φέρει άμεσα αυτά τα ζητήματα στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να αναδειχτούν και να δοθούν λύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.