Διεθνές συνέδριο πραγματοποιείται το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα Ντακάρ της Σενεγάλης με κεντρικό θέμα “Οι σχέσεις Αφρικής – Ευρώπης σήμερα: Νεοφιλελευθερισμός ειρήνη και ανάπτυξη».
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Γαλλικό ίδρυμα Gabriel Péri, το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ της Γερμανίας, το κόμμα Εργασίας και Ανεξαρτησίας της Σενεγάλης (PIT) και του τμήματος φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Cheikh Anta Diop της Σενεγάλης. Συμμετέχει επίσης το περιοδικό «Recherches Internationals.
Τα θέματα συζήτησης που απασχόλησαν του συμμετέχοντες και τις εργασίες του συνεδρίου συμπυκνώνονται στις 3 θεματικές ενότητες του οι οποίες είναι:
- Σπάζοντας τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού – επανεξέταση της σχέσης Ευρώπης-Αφρικής
- Οι κοινωνικές και οι πολιτικές μάχες στην καρδιά της αλλαγής
- Σχέσεις Ευρώπης Αφρικής, ειρήνη και συλλογική ασφάλεια: ποιες αναλύσεις και προτάσεις έχει η Αριστερά
Από ελληνικής πλευράς, προσκεκλημένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας και Γραμματέας της Βουλής.
Ο Μάριος Κάτσης τοποθετήθηκε στην πρώτη θεματική ενότητα και απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Ποια διδάγματα μπορούν να εξαχθούν από την ελληνική κρίση».
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην Αφρική ως «μια ήπειρος που εκμεταλλεύτηκε βάναυσα από την αποικιοκρατία και συνεχίζει να ταλανίζεται από διεθνείς παρεμβατισμούς και ανταγωνισμούς». Τόνισε την αναγκαιότητα που υπάρχει να επανέλθει η σταθερότητα στις Αφρικανικές χώρες πράγμα εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ίδια την Αφρικανική Ήπειρο όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο και ότι η Αριστερά και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά είπε πως «βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα της αποσταθεροποίησης των χωρών του Βόρειο-Αφρικανικού τόξου τα τελευταία χρόνια, με ευθύνες και της διεθνούς κοινότητας και τα καταστρεπτικά πλήγματα που επέφεραν τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στην αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων».
Στη συνέχεια στο πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στους «προβληματισμούς και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αριστερά, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μέσα από την διττή κρίση, οικονομική και προσφυγική, που δημιούργησε η επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης και οι διεθνείς επεμβατικοί ανταγωνισμοί». Στο δεύτερο σκέλος αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία της κρίσης, στην κυβερνητική πορεία της Αριστεράς να ανατρέψει τη λιτότητα στην Ευρώπη αλλά και για το νόημα που έχει το εγχείρημα της αριστερής κυβέρνησης σε ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον.
Τέλος αναφέρθηκε στα μέτωπα και στις πολιτικές και κοινωνικές μάχες που πρέπει να δοθούν σε διεθνές επίπεδο ούτως ώστε η κρίση να ξεπεραστεί με δημοκρατία , με κοινωνική δικαιοσύνη και άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι με έξαρση του εθνικισμού και της ρητορικής μίσους που απειλεί να γυρίσει την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές της περιόδους.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στην σελίδα 2 ( Pages:2 )