Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και τις επίσημες δηλώσεις οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Το περιοδικό Step μίλησε με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση έχοντας ως αποτέλεσμα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών, και σε εθνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μακροβιότερη στα μνημονιακά χρόνια. Πως τα καταφέρατε;
Είμαστε η κυβέρνηση που θα έχει εξαντλήσει την τετραετία μετά από πολλά χρόνια. Κυρίως όμως είμαστε η μοναδική κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, στα οποία άλλοι μας έβαλαν και απέτυχαν να μας βγάλουν. Έχω την πεποίθηση ότι αυτό το καταφέραμε γιατί, η πλειοψηφία της κοινωνίας μάς στηρίζει ή τουλάχιστον δείχνει ανοχή, καθώς αναγνωρίζει την προσπάθεια και περιμένει ακόμη περισσότερα από εμάς. Χωρίς τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που βάζουν πλάτη, θα είχαμε ήδη πέσει, ειδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και του παλιού συστήματος εξουσίας, πολεμούν αυτή την κυβέρνηση όσο καμιά στο παρελθόν.
Η βασική κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όπως είχε αποτυπωθεί και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τι απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
Αν κοιτάξουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 νηφάλια και με την απόσταση του χρόνου, θα δούμε ότι τα περισσότερα έχουν εφαρμοστεί, είτε εξολοκλήρου, είτε μερικώς.
Είχαμε μιλήσει λοιπόν για κατάργηση του μνημονίου και τη διαγραφή μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, καταφέραμε την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ρύθμιση του χρέους, που περιλαμβάνει την απομείωσή του και περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή. Δημιουργήσαμε 350χιλ νέες θέσεις εργασίας και επαναφέραμε την ανάπτυξη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650€ με στόχο σταδιακά τα 751€, η κατάργηση του υποκατώτατου και η επαναφορά πολλών εργασιακών δικαιωμάτων ήταν μέσα στο πρόγραμμα αυτό.
Είχαμε μιλήσει επίσης για σεισάχθεια στα χρέη, φέραμε τις 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων το 2015 και το ξανακάνουμε και το 2019 με διαγραφή μάλιστα και μέρους του κεφαλαίου αυτή τη φορά, μειώσαμε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στην συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ από πέρσι κιόλας, και φέτος κατά 30% για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά.
Προστατέψαμε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία, βάλαμε τα κανάλια να πληρώσουν και ρυθμίσαμε το τοπίο μετά από 28 χρόνια ανομίας, καλύψαμε δωρεάν ιατροφαρμακευτικά τους 2,5 εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας, δώσαμε κοινωνικό μέρισμα 3 απανωτές χρονιές αντί της επιστροφής του 13 μισθού, θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κρατώντας την κοινωνία όρθια, εκσυγχρονίσαμε τομείς της δημόσιας διοίκησης και νομοθετήσαμε για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Εμβαθύναμε τη Δημοκρατία με την απλή αναλογική, φέραμε στο φώς και στη δικαιοσύνη όλα τα σκάνδαλα της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Όλα αυτά ήταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που τόσο λοιδορήθηκε. Βέβαια, υποχρεωθήκαμε και σε μέτρα που ποτέ δεν θα επιλέγαμε, ωστόσο προσπαθήσαμε να κατανείμουμε τα βάρη όσο το δυνατόν πιο δίκαια κρατώντας όρθια την κοινωνία.
Γιατί κάποιος να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την ΝΔ, ποιες είναι οι βασικές διαφορές;
Στις ερχόμενες εκλογές, θα συγκρουστούν 2 αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια : από τη μία, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ με δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας, και από την άλλη, αυτό της ΝΔ (έμπνευσης ΔΝΤ) υπέρ των ελίτ και των ισχυρών. Τα διλλήματα, πολλά: Θέλουμε να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης και να μειωθεί άλλες 10 μονάδες η ανεργία ή να γυρίσουμε πίσω στο 27% και στην ύφεση; Θέλουμε εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικό κράτος για όλους και βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολλών ή θέλουμε απολύσεις, μειώσεις μισθών και υπηρεσίες υγείας και παιδείας μόνο για τους έχοντες; Θέλουμε διαφάνεια και καθαρούς κανόνες, ή θέλουμε τη διαπλοκή τύπου Siemens, Novartis, KΕΕΛΝΠΟ και τα δάνεια που δίνονταν με εγγύηση αέρα κοπανιστό; Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας ή τη θέλουμε μια χώρα κομπάρσο, φοβική και χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση; Οι συμπολίτες μας θα αποφασίσουν και ξέρουν πολύ καλά τι θα κάνουν.
Κατά την γνώμη σας ποιοι παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην τελική έκβαση των εκλογών;
Οι εκλογές κατά την γνώμη μου κρίνονται στα εξής δύο πεδία: α) στην οικονομία και κατά πόσο κάποιος έχει βελτιώσει τη θέση του ή και έχει ενισχύσει το οικογενειακό του εισόδημά τα τελευταία χρόνια. β) Ποιος έχει πειστικό και καθαρό σχέδιο, ένα όραμα για την επόμενη μέρα. Στις εθνικές εκλογές, αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι η ΝΔ, αλλά η αποχή.
Συνηθίζεται στις ευρωεκλογές η ψήφος να είναι πιο χαλαρή. Αυτή η χαλαρότητα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ;
Μπορεί στις ευρωεκλογές να μην κρίνεται η κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο είναι εξαιρετικά κρίσιμες και υπαρξιακές για την ίδια την Ευρώπη. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις με τη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές, έφεραν στα ύψη τον ακροδεξιό λαϊκισμό που απειλεί τη συνοχή της. Καθήκον των αριστερών, των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων είναι συνεργαζόμενοι από κοινού, να υψώσουν ένα μέτωπο απέναντι σε αυτούς, που μόνο κινδύνους κομίζουν για τους λαούς. Αυτό νομίζω ότι θα περιορίσει και την «χαλαρή ψήφο».
Τα μνημόνια τελείωσαν αλλά επιτροπεία υπάρχει. Τι δυνατότητες έχει μια κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική που επιθυμεί;
Η εποπτεία, σας διορθώνω, θέτει στόχους, όχι όμως και τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν. Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και βγήκαμε από τα μνημόνια, μόνο θετικά μέτρα ψηφίζονται στη Βουλή. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Μειώσαμε τις εισφορές, τον ΕΝΦΙΑ, φέραμε ακατάσχετο για τους αγρότες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε την περικοπή των συντάξεων, δρομολογήσαμε προσλήψεις ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος (Βοήθεια στο Σπίτι , Ειδική Αγωγή κ.α) και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να ελαφρυνθεί η κοινωνική πλειοψηφία.
Σε τοπικό επίπεδο, στην Θεσπρωτία, αν κάνατε έναν σύντομο απολογισμό ποια είναι τα σημαντικότερα έργα;
Όλο αυτό το διάστημα, εργαστήκαμε σκληρά να συνδράμουμε σε έργα και λύσεις που θα ανεβάσουν συνολικά επίπεδο τη Θεσπρωτία.
Τα κυριότερα κατά τη γνώμη μου είναι τα έργα της Γ΄φάσης του λιμανιού που κινδύνευε με απένταξη και τώρα προχωράνε ταχύτατα, η Β’ φάση που ολοκληρώθηκε, ενώ σχεδιάζουμε και την περαιτέρω ανάπτυξη του.
Στην Υγεία δώσαμε μεγάλη βάση: Ανοίξαμε το ΤΕΠ που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και το ενισχύουμε με δρομολογημένες προσλήψεις και νέα μηχανήματα. Στηρίζουμε το Γ.Ν. Φιλιατών που απέκτησε νέο οργανισμό, με περισσότερα κονδύλια, με νέο προσωπικό και πολλά νέα μηχανήματα, κυριότερα εξ΄αυτών ο νέος αξονικός και ο νέος μαγνητικός τομογράφος, που έρχονται το επόμενο διάστημα, οι υπέρηχοι ενώ στηρίξαμε και το ΕΚΑΒ με 2 νέα ασθενοφόρα.
Στην Παιδεία, ιδρύσαμε το Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας που θα λειτουργήσει το 2021, ανοίξαμε το Ειδικό Σχολείο στη Νέα Σελεύκεια, επαναλειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις της Σαγιάδας, καλύψαμε τα κενά σε προσωπικό ενώ ενεργοποιήθηκε και ο θεσμός των σχολικών γευμάτων και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Ολοκληρώθηκε η Ιονία Οδός βγάζοντας την Ήπειρο από την απομόνωση, τονώθηκε η κίνηση στα παράλια και στο Λιμάνι, εντάξαμε τη χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης από την Εγνατία Α.Ε για τον Περιφερειακό της Ηγουμενίτσας και τη σύνδεση του με το Μαυρομάτι, στο στρατηγικό διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg.
Στηρίξαμε με πόρους και έργα, την τοπική αυτοδιοίκηση που είχε χρόνια να δει τέτοια τόνωση: υπενθυμίζω, τα 2 αποχετευτικά σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά, την είσοδο πόλης της Ηγουμενίτσας, το ξεχρέωμα των Δήμων. Στα προγράμματα ΦιλόΔΗΜΟΣ Ι&ΙΙ έχουν ενταχθεί πολλά έργα που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται σε ύδρευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, μηχανήματα έργου κ.α. Μεγάλη σημασία δώσαμε και στα αναπτυξιακά εργαλεία, την τόνωση παραγωγικών κλάδων όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η ιχθυοκαλλιέργεια.
Είναι και άλλες πολλές μικρότερες παρεμβάσεις, χρήσιμες όμως στην καθημερινότητα των πολιτών που βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος ότι τα πράγματα πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα.
Σε προσωπικό επίπεδο, γιατί κάποιος ψηφοφόρος να προτιμήσει εσάς όταν και όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές;
Είναι πολύ δύσκολο να μιλά κανείς σε προσωπικό τόνο. Αν μου επιτρέπεται μια αποτίμηση, θα σημείωνα τα εξής: Παρότι μπήκα στα βαθιά και σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και παρά την απειρία, εργάστηκα σκληρά ώστε να εκπροσωπήσω επάξια τον τόπο μου και τους συμπατριώτες μου και να πάρει η Θεσπρωτία αυτά που της αναλογούν. Ακολούθησα, θεωρώ, ένα νέο ύφος και ήθος αιρετού, με ανοιχτές τις πόρτες σε όλους ανεξαιρέτως, χωρίς να αρνηθώ την συνδρομή μου όπου αυτό ήταν εφικτό, πορεύτηκα χωρίς ρεβανσισμό και με ανοικτούς διαύλους συνεργασίας με όλους τους φορείς, όπου φυσικά συμφωνούσαμε. Δεν πολιτεύτηκα ποτέ με όρους παρασκηνίου ή παλαιοκομματισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας αιρετός, πρέπει να κρίνεται από το έργο του και να μπορεί να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό, χωρίς να τον κρατάνε από το μανίκι. Τέλος, δε νιώθω να έχω αλλάξει χαρακτήρα ή συνήθειες, μόνο ρόλο. Ο κόσμος έχει κρίση και άποψη και ευελπιστώ ότι θα αξιολογήσει, εντέλει, θετικά την συνολική μου πορεία και διαδρομή.