Συνέντευξη “Στο Κόκκινο” 105,5: Στον τουρισμό, «φώτιση» μηδέν και «δουλίτσες» με κολλητούς και φίλους

4 ΙΟΥΝ

Κατάφεραν να χαθεί και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στον εσωτερικό τουρισμό για τους μικρομεσαίους, στους οποίους δεν έχουν δώσει ρευστότητα, δεν τους νοιάζει να επιβιώσουν, αλλά δεν ξέχασαν να παρακάμψουν τον ΕΟΤ για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη, που χωρίς έλεγχο θα καθορίσει την τύχη του 20% του ελληνικού ΑΕΠ, είπε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Για να ανακτήσουμε κάποια στιγμή το να υπάρχει υπουργείο Εργασίας αντί… «απασχόλησης», όπως είπε ο κ. Κάτσης χρειάζονται πάρα πολλές και συντονισμένες κινήσεις, πολιτική βούληση, διεκδίκηση από τον κόσμο της εργασίας, χρειάζονται πολλά. Η εργασία είναι δικαίωμα, δεν είναι χάρη. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει εργασία για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, τόσο αυτούς που έχουν δυνατότητα και προσόντα όσο και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε εκεί, το κράτος προσπαθεί να διαχειριστεί την ανεργία, με προγράμματα κοινωφελή, ημιαπασχόλησης, ολιγόμηνα. Την προηγούμενη κρίση επί της ουσίας την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι.

Το #ΜένουμεΌρθιοι2 του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πάρα πολύ από το αντίστοιχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια, προσπαθούμε να το ξεδιπλώσουμε, να καταλάβει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποιος εν τέλει εκπροσωπεί την «μεσαία τάξη», τον κόσμο της εργασίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΝΔ επιδοτεί την αναστολή των σχέσεων εργασίας, παγιώνει την εκ περιτροπής απασχόληση, το “μισή δουλειά, μισός μισθός”, την περικοπή μισθών ως 20%. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι 50 εργαζόμενους, δηλαδή 100.000 ευρώ, επιδότηση της εργασίας για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί με πλήρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψη του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επιδότηση του 40% των εισφορών και του εργασιακού κόστους.

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια, υπογράμμισε, της ΝΔ είναι «ανοσία της αγέλης» που στο τέλος θα επικρατήσουν οι ισχυροί και θα έχουμε εκτόξευση της ανεργίας, του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δυνατότητα να περιοριστεί η ζημιά, να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, να κρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας αλλά και τις σχέσεις εργασίας. Γιατί το να διατηρηθούν θέσεις εργασίας αλλά να αλλάξουν επί τα χείρω οι σχέσεις εργασίας, με λιγότερη δουλειά και μικρότερους μισθούς, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, μείωση της κατανάλωσης και της εσωτερικής ζήτησης.

Αυτή η προχειρότητα, που όπως σχολίασε μάλλον σχέδιο είναι, δεν εξηγείται αλλιώς, ειδικά στην στήριξη του τουρισμού είναι εμφανής σήμερα που έχουμε μπροστά μας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σημαντικό ορόσημο ειδικά για τους μικρομεσαίους του τουρισμού, να κάνουν μία πρώτη εκκίνηση, να μπουν δυναμικά στο Καλοκαίρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κατάφερε» να είναι κλειστοί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσοι θέλουν να φύγουν για το τριήμερο δεν μπορούν να πάνε σχεδόν πουθενά καθώς είναι πάρα πολύ λίγα τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει. Κρατώντας τους μικρομεσαίους κλειστούς χάνεται μία ακόμη ημερομηνία-ορόσημο που θα έδινε την δυνατότητα μείωσης της χασούρας.

Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβιώσουν οι επιχειρησεις στον τουρισμό, δεν τους δίνει ρευστότητα, έχει ανεπαρκή μέτρα και το υπουργείο Τουρισμού είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση και χωρίς συντονισμό σε σχέση με τα άλλα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τις 29 χώρες και τις υπόλοιπες «μη ασφαλείς», δημιουργήθηκαν διπλωματικά επεισόδια και παρενέβη το υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμη και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο υπουργός Χ. Θεοχάρης και ο υφυπουργός του Μ. Κόνσολας έχουν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως σημείωσε.

Βλέπουμε μία κυβέρνηση, είπε κλείνοντας ο κ. Κάτσης, που οικονομικά δεν στηρίζει τους επαγγελματίες του κλάδου, αφήνει όλες τις κρίσιμες ημερομηνίες χωρίς να τους δίνει δυνατότητα να δουλέψουν, ενώ ταυτόχρονα το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο Τουρισμού είναι να δώσει με απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, παρακάμπτοντας και υποβαθμίζοντας την επιταγή και αποστολή του ΕΟΤ να προβάλλει το τουριστικό μας προϊόν, μόνο και μόνο για να τα πάρουν «κολλητοί και φίλοι» και να κάνουν «δουλίτσες». Δεν μιλάμε για μικρά ποσά, ο τουρισμός ξεπερνάει το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, είναι τεράστια απόφαση το να δώσεις σε ιδιωτική εταιρεία με απευθείας ανάθεση την προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.