Την ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου Φιλιατών ζητά ο Μάριος Κάτσης

19 ΜΑΡ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης ζητώντας την ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου Φιλιατών ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δήλωσε σχετικά:

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, το οποίο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα εξαιτίας της επικείμενης αποστρατείας λόγω ηλικίας, δύο πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο κλιμάκιο 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, εννέα μόνιμοι, οχτώ πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, και ένας εποχικός κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η περιοχή ευθύνης τους, είναι αρκετά εκτεταμένη και περιλαμβάνει δύσβατες, ορεινές και δασώδεις τοποθεσίες. Ενώ κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγή πυρκαγιών από τη γειτονική Αλβανία, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο του προσωπικού του κλιμακίου.

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου λοιπόν, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση, με Ερώτηση που κατέθεσα, να ενισχυθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών με το απαραίτητο επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό, και να εξοπλιστεί με νέες υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να στηριχθεί έμπρακτα η εύρυθμη λειτουργία του.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό:

Προστασίας του Πολίτη

 

ΘΕΜΑ: Ενίσχυση του πυροσβεστικού κλιμακίου Φιλιατών ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου

 

Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 18 πυροσβεστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων ένας Πυρονόμος ο οποίος είναι και ο προϊστάμενος του κλιμακίου, εννέα μόνιμοι υπάλληλοι, 8 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, και ένας εποχικός κατά την αντιπυρική περίοδο. Μέχρι το τέλος του 2020 προϊστάμενος ήταν αξιωματικός ο οποίος μετακινήθηκε από το Κλιμάκιο Φιλιατών στην ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσπρωτίας. Το κλιμάκιο αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα εξαιτίας της επικείμενης αποστρατείας λόγω ηλικίας, δύο πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Η περιοχή ευθύνης του εν λόγω κλιμακίου, είναι αρκετά εκτεταμένη και περιλαμβάνει δύσβατες, ορεινές και δασώδεις τοποθεσίες. Ενώ κάθε χρόνο παρουσιάζεται το φαινόμενο εισαγωγής πυρκαγιών από τη γειτονική Αλβανία, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο του προσωπικού του κλιμακίου. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του.

Επειδή το πυροσβεστικό κλιμάκιο Φιλιατών δεν έχει την απαραίτητη δύναμη ώστε να ανταπεξέλθει επαρκώς στις ανάγκες της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου

Επειδή αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα λόγω επικείμενης αποστρατείας μελών της δύναμης του

Επειδή η περιοχή ευθύνης του κλιμακίου βρίσκεται στην παραμεθόριο και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν το έργο του κλιμακίου

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φιλιατών, με το απαραίτητο επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό;
  • Με ποιες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, θα εξοπλιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φιλιατών με επιπλέον υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε να στηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία του;