Τη μελέτη βιωσιμότητας του λιμανιού της Ηγουμενίτσας ζητάει από τον Υπ. Ναυτιλίας ο Μάριος Κάτσης

6 ΦΕΒ

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης και 14 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητούν τις μελέτες βιωσιμότητας 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ηγουμενίτσας.

Την διενέργεια αυτών των μελετών την ζήτησε η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει στα σχέδιά της για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Λιμένων ΑΕ, που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον των Οργανισμών.

Ούτε οι τοπικές κοινωνίες ούτε οι εμπλεκόμενοι με τη λιμενική λειτουργία φορείς δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για τα σχέδια της Κυβέρνησης. Επειδή ο δημόσιος χαρακτήρας των 10 Οργανισμών Λιμένα είναι κομβικής σημασίας για τον σχεδιασμό της εθνικής και τοπικής ανάπτυξης, και μπροστά στον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου υφαρπαγής πόρων από τις τοπικές κοινωνίες και από Δημόσιο συνολικά, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας τις εν λόγω μελέτες βιωσιμότητας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό σχέδιο αξιοποίησης που αφορά συνολικά ή ξεχωριστά τους συγκεκριμένους Οργανισμούς που μελετούν τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και στοιχεία που να ενημερώνουν για το κόστος των μελετών αυτών.

 

 

Ολόκληρο το αίτημα κατάθεσης εγγράφων όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Μελέτη βιωσιμότητας 10 Περιφερειακών Λιμανιών».

Είναι πολλάκις εκπεφρασμένη η πολιτική βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας για την άμεση υλοποίηση σχεδίων «αξιοποίησης» των 10 Περιφερειακών λιμανιών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει την ανατροπή νομοθετημάτων και αποφάσεων, της προηγούμενης Κυβέρνησης, που προστάτευαν τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών και που παρείχαν εγγυήσεις για την προσέλκυση υγιών επενδύσεων αλλά και την ταυτόχρονη βιωσιμότητα των Οργανισμών.

Λίγο καιρό μόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την παρούσα Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, σε συνάντηση που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησε την διενέργεια μελετών βιωσιμότητας για τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια με σενάριο τόσο το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, όσο και αυτό της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Λιμένων ΑΕ. Και ενώ για τις συγκεκριμένες μελέτες απαιτείται χρόνος, ήδη την Παρασκευή 31/01/2020 σε κοινό ΔΤ το Υπουργείο Οικονομικών και Ναυτιλίας δήλωσαν ότι παρέλαβαν την σχετική πρόταση και ότι βάσει αυτής σχεδιάζουν το νέο μέλλον των Οργανισμών.

Εντύπωση όμως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι, ενώ ούτε οι τοπικές κοινωνίες ούτε οι εμπλεκόμενοι με τη λιμενική λειτουργία φορείς δεν έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια της Κυβέρνησης, λεπτομέρειες της συγκριμένης σημαντικής, για τη λιμενική πολιτική της χώρας μας, μελέτης, έχουν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο. Στο φύλλο της Καθημερινής της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου 2020,  σε άρθρο με τίτλο «Η μυστική μελέτη αξιοποίησης των λιμανιών» ο αρθρογράφος αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τις προτάσεις για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών σημαντικών λιμένων, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφημερίδα έχει στη διάθεση της, τις μελέτες.

Επειδή, ο δημόσιος χαρακτήρας των 10 Οργανισμών Λιμένα είναι κομβικής σημασίας για τον σχεδιασμό της εθνικής και τοπικής ανάπτυξης,

Επειδή, βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου υφαρπαγή πόρων από τις τοπικές κοινωνίες και από Δημόσιο συνολικά,

Επειδή, τα λιμάνια αποτελούν υποδομές στρατηγικής σημασίας εξυπηρετώντας σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο,

Παρακαλείται, στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα:

  • Τη μελέτη βιωσιμότητας που παρουσίασε το ΤΑΙΠΕΔ για τους 10 Οργανισμούς Λιμένων ΑΕ (Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας), κάθε σχετικό άλλο πλάνο αξιοποίησης που αφορά συνολικά ή ξεχωριστά τους συγκεκριμένους Οργανισμούς και που μελετούν τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και στοιχεία που να ενημερώνουν για το κόστος της μελέτης.