Τοποθέτηση του βουλευτή Μάριου Κάτση στη σύσκεψη φορέων για τη χερσαία ζώνη

24 Μάιος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μ. Κάτσης, θεωρεί μεγάλο λάθος και εγκληματική την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ που έχει επιλέξει η ΝΔ, και δεν είναι ο μόνος, όπως φάνηκε άλλωστε και στις τοποθετήσεις των φορέων στη σύσκεψη για την χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24/05/21. Αυτή η πώληση είναι που κάνει το πρόβλημα με τη χερσαία ζώνη τόσο έντονο και πιεστικό χρονικά, καθώς αν δε λυθεί άμεσα το ζήτημα, η χερσαία ζώνη θα πάει προίκα στον ιδιώτη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είχε επιλέξει  για την ανάπτυξη του λιμανιού το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων χωρίς πώληση μετοχών, με την κεντρική διαχείριση, την άσκηση λιμενικής πολιτικής, και τον εποπτικό έλεγχο, να παραμένουν στο Δημόσιο, όπως είχε αποτυπωθεί άλλωστε και στο ν.4597/2019. Το ίδιο μοντέλο ακολουθείται στο 87% των λιμανιών ολόκληρης της Ευρώπης.

Όσον αφορά τη χερσαία ζώνη, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος τότε να περάσει σε ιδιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί εκκινώντας μάλιστα τη διαδικασία, να αποδώσει τα τμήματά της που δεν αφορούσαν λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους δήμους. Είχε δώσει άλλωστε ανάλογα δείγματα γραφής, όπως στις περιπτώσεις της Πάτρας και της Δραπετσώνας (λιπάσματα).

Η Νέα Δημοκρατία πιστή στο σχέδιο του ξεπουλήματος του λιμανιού, που προωθούσε ήδη από το 2013, ανέτρεψε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση, και επέστρεψε στη λογική της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ., βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο για παραχώρηση στον ιδιώτη και τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν έχουν αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε επίσκεψη του στην Ηγουμενίτσα είχε δεσμευτεί δημόσια, ότι πριν την προκήρυξη για την πώληση του λιμανιού θα αποδοθούν τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους, ενώ το Νοέμβριο του 2020 σε Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Κάτση στη Βουλή, είχε απαντήσει ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε την οριστική λύση του ζητήματος. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της πώλησης του λιμανιού προχωράει κανονικά.

Ο χρόνος πλέον τελειώνει και δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι από την κυβέρνηση. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει την πλειοψηφία στην αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού της περιοχής, έχει πρόεδρο στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), άρα δεν μπορεί πλέον να επικαλείται άλλους λόγους για τη μη απόδοση της χερσαίας ζώνης. Είναι πολιτική απόφαση και ζήτημα Δημοκρατίας το αν τα εν λόγω τμήματα περάσουν στις τοπικές κοινωνίες, ή αν πάνε στον ιδιώτη καθιστώντας τον έτσι άτυπο άρχοντα της περιοχής.  Η Νέα Δημοκρατία θα έχει την απόλυτη ευθύνη, και θα είναι υπόλογη στους πολίτες της Θεσπρωτίας και στις επόμενες γενιές, εάν ολοκληρώσει το έγκλημα της πώλησης του λιμανιού με δωράκι μάλιστα τμήματα της χερσαίας ζώνης σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα , Πλαταριά και Σαγιάδα.