Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

11 ΣΕΠ

Πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς σήμερα Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη, βρίσκει τα σχολεία μας έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά με τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας, του 1ου Ενιαίου Γυμνασίου και Λυκείου Ηγουμενίτσας, και του Γυμνασίου και Λυκείου Παραμυθιάς.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξουν όλα τα σχολεία χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία υλοποιείται,αυτονόητο για μια κανονική χώρα, που δεν συνέβαινε ούτε την περίοδο πριν την κρίση.

Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε έμπρακτα τη βούλησή της να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την Εκπαίδευση με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες και για όλους.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό, το κουδούνι θα χτυπήσει στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους και τα σχολεία μας χωρίς προβλήματα.

Η πρόσληψη 19.480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη των μαθημάτων φανερώνει ότι βρισκόμαστε πλέον σε μεταμνημονιακή τροχιά και ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Έχει καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό τόσο στη γενική όσο και την ειδική αγωγή.

Επιπλέον, έχουν αποσταλεί ήδη από τις 31 Αυγούστου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι πιστώσεις για την πρόσληψη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Δίνουμε έτσι την απαιτούμενη βαρύτητα και στην Ειδική Αγωγή σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες όλων των μαθητών, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, άλλωστε, από τη ΔΕΘ 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την περαιτέρω ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινά τη μάχη με προσεκτικά βήματα και ριζοσπαστικές λύσεις για την αναβάθμιση του σχολείου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Στόχος μας είναι να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση για τη διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

Εύχομαι σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους μαθητές και τις μαθήτριες, μία σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργία, γνώση και μόρφωση.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!