Περήφανα και αταλάντευτα ΟΧΙ.

29 ΙΟΥΝ

Δελτίο Τύπου

Μάριος Κάτσης – Βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Περήφανα και αταλάντευτα ΟΧΙ.

29/06/2015

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα και τον τόπο, συνιστώ σε όλες και σε όλους ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Το τελεσίγραφο της 25ης του Ιούνη των δανειστών για συνέχιση της βάρβαρης λιτότητας, θα λάβει την περήφανη απάντηση που αρμόζει από τους έλληνες πολίτες.

Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 5 μήνες, τιμώντας την απόφαση του ελληνικού λαού, διαπραγματεύτηκε στη βάση μίας δίκαιης και επωφελούς λύσης. Δεν επιδίωξε μία οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνέχιζε το φαύλο κύκλο της θανατηφόρας λιτότητας και της ύφεσης των τελευταίων 5 ετών. Διεκδίκησε οριστική και βιώσιμη λύση.

Οι δανειστές όμως επέλεξαν το δρόμο της αδιαλλαξίας. Αντί για την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή ιδέα, επέλεξαν την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού, που τόλμησε να αμφισβητήσει τον πυρήνα των πολιτικών που κατέστρεψαν την κοινωνία και την οικονομία. Προσδοκούσαν ότι η κυβέρνηση θα έκανε πίσω, νόμιζαν πως θα πρόδιδε την ιστορία ενός περήφανου λαού, πίστεψαν στη άταχτη υποχώρηση. Έκαναν λάθος.

Η κυβέρνηση απέρριψε το παράλογο τελεσίγραφο των δανειστών και απάντησε με δημοκρατία. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, ο λαός μας μιλάει αδιαμεσολάβητα με την ιστορία του, επιλέγει ο ίδιος το δικό του μέλλον, έχει την ευκαιρία να στείλει μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρωτοπόρος στη μάχη ενάντια στη λιτότητα και έχοντας το δίκιο με το μέρος του, δείχνει το δρόμο του αγώνα στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που έχουν πληγεί βάναυσα τα τελευταία χρόνια.

Μπροστά στο δημοψήφισμα, στην κορυφαία αυτή διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, δείχνουν για ακόμα μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο. Επιδίδονται με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης του λαού με στόχο τον εκβιασμό της ελεύθερης βούλησης του. Η εγχώρια ΤΡΟΙΚΑ κραυγάζει ΝΑΙ, πάση θυσία. Τη θυσία ποιών όμως; Όχι φυσικά των ίδιων και των συμφερόντων που εκπροσωπούν εντός και εκτός της χώρας, αλλά τη θυσία των πολιτών που 5 χρόνια τώρα εξαθλιώνονται από τις πολιτικές τους και έχουν εξολοκλήρου πληρώσει την κρίση.

Η τρομοκρατία τους δε θα περάσει. Παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάζονται, οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες, το ίδιο και η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Όλοι αναρωτιούνται τι σημαίνει το ΌΧΙ; Το δημοψήφισμα δε γίνεται για το νόμισμα όπως θέλουν να μας πείσουν οι υποστηρικτές του μνημονίου. Το όχι δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις πολιτικές και τις πρακτικές που προσβάλλουν την ίδια την Ευρώπη.

Το περήφανο ΌΧΙ στην υποτέλεια ,την αναξιοπρέπεια και την έλλειψη προοπτικής θα δώσει στη χώρα μας πολύ πιο ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση και ισχύ. Θα φέρει τους δανειστές αντιμέτωπους με την πιο κρυστάλλινη αλήθεια: ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί, ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.

Η Ελλάδα δεν θα θάψει την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε αφήνοντας τον λαό φοβισμένο, στο περιθώριο, χωρίς γνώμη για το μέλλον του. Έπεσε στο ελληνικό λαό ο κλήρος, να προασπίσει τις θεμελιακές αρχές της Ευρώπης, όπως η δημοκρατία, η ισότητα και η αλληλεγγύη και να μην επιτρέψει την διολίσθηση της, μια και καλή, σε αντιδραστικά μονοπάτια οικονομικού ολοκληρωτισμού.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στη μακρόχρονη ιστορία τους, απέδειξαν ότι με λαϊκή ενότητα μπορούν να αντέξουν και να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία, να δώσουν μάχες νικηφόρες που φάνταζαν καταδικασμένες από τον αρχικό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Περήφανα και αταλάντευτα λοιπόν, λέμε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο, όχι δηλαδή στο:

– Να μη προβλεφθεί οριστική λύση για το χρέος

– Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση

– Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

– Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

– Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

– Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

– Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

– Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό

– Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

– Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.

– Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

– Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

– Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

– Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

– Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών

– Να μειωθούν οι μισθοί

– Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

– Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.

– Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

marios_katsis_dimopsifisma