Ομιλία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων

29 ΝΟΕ

Ομιλία πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μ. Κάτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για το νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Κάτσης στην τοποθέτηση του τόνισε, ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι για πρώτη φορά σταθεροποιείται, και είναι έτοιμη να περάσει στη φάση της Ανάκαμψης, και ότι τα θετικά επακόλουθα της Ανάπτυξης πρέπει να κατευθυνθούν σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Προσέθεσε ότι, η βιώσιμη οικονομική Ανάπτυξη όμως δεν αποτελεί μια νομοτέλεια, οι σοβαρές επενδύσεις για να ενεργοποιηθούν και να υπολογίσουν το επενδυτικό τους πλάνο χρειάζονται 3 πράγματα:

– Σταθερό και προβλεπόμενο μακροπρόθεσμα οικονομικό περιβάλλον στη χώρα

– Σταθερή φορολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία που λειτουργούν ως κίνητρα

– Πάταξη της γραφειοκρατίας και ίσους διαφανείς κανόνες για όλους

Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση, προχώρησε σε ένα συνολικό πλέγμα δράσεων που στόχο έχει να θέσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, και διευκόλυνση του επιχειρείν σε μια δύσκολη επιχειρηματικά περίοδο. Όταν σκιαγραφούμε τα βήματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αναφερόμαστε σε δράσεις που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, με οφέλη κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία αντ’ αυτού μιλά για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με συντριβή του εργατικού εισοδήματος και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.  

Στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ιδεοληψίας και εχθρικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την επιχειρηματικότητα ο Βουλευτής ανταπάντησε ότι, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι εθνικοί εργολάβοι είναι δικό τους δημιούργημα, την ευρεία αποεπένδυση και αποβιομηχάνιση στην ελληνική οικονομία,  την ανεργία στο 28% και το τέρας της γραφειοκρατίας είναι δική τους κληρονομιά.

Ο κ. Κάτση είπε χαρακτηριστικά ότι,  αν δεν είχες πρόσβαση σε Υπουργό, Βουλευτή ή  Γ.Γ. Υπουργείου για να κάνει παρέμβαση σε έτρωγε η γραφειοκρατία και το μαύρο σκοτάδι. Το γρηγορόσημο σε υπηρεσιακούς και μη είχε καταντήσει να υπολογίζεται από τους επενδυτές στο κεφάλαιο της επένδυσης. Αποτέλεσμα; Πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες σε σφιχτό εναγκαλισμό win-win και ο υγιής επιχειρηματικός κόσμος στον πάγκο.

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ανέφερε ότι, χθες είχαμε 2 σημαντικές επισκέψεις στη χώρα μας, του επιτρόπου Οικονομικών κ. Μοσκοβισί και του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ κ. Κερέ που κάναν ισχυρές παρεμβάσεις υπέρ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και της ανάγκης να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.  Παρατηρούμε ολόκληρο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τα αντιλαμβάνεται έτσι.Σε ένα κρεσέντο νεοφιλευθερισμού η ΝΔ ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις μερίδας των δανειστών. Η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να έχουμε θετική έκβαση στα μεγάλα αυτά ανοιχτά ζητήματα του χρέους και των πλεονασμάτων, δεν κάνει κακό στην κυβέρνηση κάνει κακό στη χώρα.

 

 

 

Ο Βουλευτής κλείνοντας ανέφερε συνοπτικά πως

1  Δημιουργείται νέα υπηρεσία εξ αποστάσεως σύστασης

2  Έχουμε μείωση του χρόνου σύστασης μίας επιχείρησης

3  Μείωση του οικονομικού κόστους σύστασης νέας επιχείρησης

4  Παρεμβάσεις & απλοποιήσεις στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης

5 Άρση κανονιστικών εμποδίων με βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος

Το σχέδιο νόμου είναι εναρμονισμένο στις σύγχρονες ανάγκες, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του επιχειρείν, και στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για το οικονομικό κλίμα και τους ρυθμιστικούς κανόνες της αγοράς.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες και στην πάταξη του τέρατος της γραφειοκρατίας και την αντικατάσταση του από τη ψηφιακή διοίκηση.  Δίνει την δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να καινοτομήσουν επιχειρώντας χωρίς να τρομάζουν από την πολύπλοκες και ατέρμονες διαδικασίες, στους επίδοξους νέους επιχειρηματίες να βλέπουν το κράτος ως αρωγό και όχι ως εμπόδιο. Τέλος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που διευκολύνει τη στροφή του παραγωγικού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, της υψηλής προστιθέμενης αξίας  και της αξιοποίησης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών.

Η θετική στάση των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μας υποδεικνύει ότι θα πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα ως Σώμα στην κατεύθυνση της υπερψήφισης.