Ήδη τα σχολεία άνοιξαν καθώς επίσης και το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη μικρή αυτή χαλάρωση των μέτρων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση δε μπορεί να δικαιολογήσει πως μπήκαμε σε lockdown με 1600 κρούσματα και 9 θανάτους και ανοίγουμε, με την αμφιβόλου ποιότητας στρατηγική των self test, με 4000 κρούσματα και 75 θανάτους ανά ημέρα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά από το πιο σκληρό και παρατεταμένο lockdown σε όλη τη Ευρώπη, ανακάλυψαν την αξία των test για τα σχολεία και τους εργαζόμενους. Εάν είχαν ακούσει τις προτάσεις μας για συνταγογράφηση των τεστ για όλους, την επιτήρηση στους χώρους υπερμετάδοσης, την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προτεραιοποίηση των εργαζομένων πρώτης γραμμής στον εμβολιασμό, θα είχαμε αποφύγει πολλούς μήνες καταστροφικού και αναποτελεσματικού lockdown .
–Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να έρθει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Για ποιον λόγο θεωρείτε ότι εν μέσω πανδημίας προχωρά σε τέτοιες ουσιαστικά αλλαγές;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την πανδημία και το σοκ που υφίστανται οι πολίτες και επιχειρεί μια τεράστια νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση: Μοιράζει φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, ενώ παράλληλα θέλει να κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας σε μεγάλες εταιρίες. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες είναι «πόλεμος» εναντίον των εργαζόμενων που με βάση τα στοιχεία, υπερεργάζονται και υποαμοίβονται ήδη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο «μειλίχιος» κ. Χατζηδάκις είναι επικίνδυνος όταν λέει ότι, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και με την ανεργία να καλπάζει, μπορούν να διαπραγματεύονται ισότιμα με τους εργοδότες, ατομικά.
-Ασκείτε κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι είναι πραγματικά αυτό που σας προβληματίζει
Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης κουμπώνει στο σχέδιο νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης. Πρώτον, η κυβέρνηση δε διαβουλεύτηκε ούτε με τα κόμματα ούτε με τους φορείς για ένα πακέτο που υπερβαίνει τη θητείας της, καθώς πρόκειται για ένα άθροισμα έργων που θα κατευθυνθούν στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα πελατειακά. Δεύτερον, εξαιρεί τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που απειλείται ήδη με πτώχευση από τα χρέη, καθώς τα κονδύλια θα διοχετευθούν μέσα από τις τράπεζες και απαιτούν ίδια συμμετοχή. Τρίτον συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με μεταρρυθμίσεις «α λα ΔΝΤ», όπως περιγράφει η έκθεση Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τη συντριβή της εργασίας. Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι συνταγή αποτυχίας και αύξησης των ανισοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι προσδοκούν τη δημιουργία μόλις 180χιλ. θέσεων εργασίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε 450χιλ. θέσεις χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης.
–H κυβέρνηση θεωρεί ότι στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επιτύχει. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί να επαίρεται για το έργο πολλών Υπουργείων του καθώς έχουν αποτύχει τραγικά σε όλα τα επίπεδα. Αποτέλεσμα είναι να υπερπροβάλλει κάποια θετικά βήματα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση που και εμείς στηρίξαμε κυρίως γιατί πατήσανε πάνω στο δικό μας έργο. Η προετοιμασία του διαγωνισμού για το 5G, οι οπτικοακουστικές παραγωγές του ΕΚΟΜΕ, τα οριζόντια ψηφιακά έργα όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ2, το ΣΗΔΕ και το UFBB που συνεχίζονται με καθυστερήσεις είναι έργα της δικής μας κυβέρνησης. Το gov.gr συνένωσε ψηφιακές υπηρεσίες που υπήρχαν ήδη διάσπαρτες και βεβαίως προστέθηκαν και άλλες, προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η άυλη συνταγογράφηση που βοήθησε και στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Υπάρχουν όμως ζητήματα πολιτικής που διαφωνούμε όπως η μη προστασία των προσωπικών και δημόσιων δεδομένων που έχει αποδειχθεί με τις περιπτώσεις Cisco και Palantir ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως «έμπορος», καταφανώς αντιδημοκρατικά. Στο ζήτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, που δε μπορεί να χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες, δεν έχει κάνει τίποτα δημιουργώντας νέες ανισότητες και κατευθύνει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε αμφιβόλου ποιότητας μεσάζοντες τύπου «σκοιλ ελικικού». Υπάρχουν όμως και αποτυχίες για τις οποίες φέρουν μεγάλη ευθύνη. Η ψηφιακή έκδοση συντάξεων έχει πάει περίπατο, οι νέες ταυτότητες επίσης, ο αλγόριθμος EVA που απέτυχε στον τουρισμό, η ακύρωση έργων που βρήκαν έτοιμα και τώρα τα επαναφέρουν ως προτάσεις στο Ελλάδα 2.0., αλλά και το όργιο απευθείας αναθέσεων που και εδώ βασιλεύει.