Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης ξεκινώντας την ομιλία του στο νομοσχέδιο: Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών, σχολίασε την άτακτη φυγή του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση που είχε προηγηθεί λέγοντας ότι, «και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης τούτης εδώ της χώρας που πίστευε ότι ο ΠΘ Κ. Μητσοτάκης ήταν αθώος για τις υποκλοπές ή είχε τις αμφιβολίες του, μετά την θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού να το βάζει στα πόδια ως λαγός και να ψεύδεται τρεκλίζοντας όπως και η κυβέρνησή του, πλέον δεν έχει καμία αμφιβολία. Γίναμε μάρτυρες μαζί με τον ελληνικό λαό μιας θλιβερής ταπείνωσης ενός ενόχου που δεν απαντά σε τίποτα. Είναι κρίμα για τη χώρα να έχει έναν τόσο αδύναμο Πρωθυπουργό. Ευτυχώς όχι για πολύ ακόμα».
Στη συνέχεια ανέδειξε μια σειρά από κρίσιμα σημεία που αποδεικνύουν ότι ΕΥΠ και Pretador λειτουργούσαν με κοινό κέντρο και καθοδηγητή τον κ. Μητσοτάκη. Όπως τόνισε, «το Predator και τέτοιου είδους λογισμικά θεωρούνται οπλικά συστήματα και υπόκεινται στις διεθνείς ρυθμίσεις περί πώλησης όπλων. Πωλείται ως εκ τούτου μόνο σε κράτη και κυβερνητικούς φορείς και όχι σε ιδιώτες», για να ενισχύσει μάλιστα αυτό του επιχείρημα ανέφερε πως «το ίδιο έχει δηλώσει και ο ιδρυτής του, ΤΑΛ ΝΤΙΛΙΑΝ, που κρύψατε από την επιτροπή, σε συνέντευξή του στο διεθνούς φήμης περιοδικό FORBES τον Αύγουστο του 2019. Αναφέρει ως πελάτες του κυβερνήσεις και όχι ιδιώτες».
Σχετικά με τα όσα λέει η κυβέρνηση για το λογισμικό Pegasus σχολίασε πως, «δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη επισύνδεση από ΕΥΠ και Pegasus επί ΣΥΡΙΖΑ. Το Pegasus δεν άνοιξε γραφεία στην Ελλάδα όπως το Predator, ούτε αστυνομικοί δούλευαν γι αυτό, ούτε συμπλέγματα κουμπάρων με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν. Δεν υπάρχει τίποτα για το Pegasus, πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσο και να θέλετε».
Ως προς το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ξεκαθάρισε πως, «άλλο ζήτημα η κυβερνοασφάλεια και άλλο ζήτημα οι υποκλοπές νόμιμες ή παράνομες , από ΕΥΠ ή από Predator. Η κυβέρνηση τα συγχέει σκοπίμως και κουτοπόνηρα θέλοντας να δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη. Πίσω από αυτό το τέχνασμα ο κ. Πιερρακάκης, επιχειρεί αγωνιωδώς να βγει από το κάδρο των ευθυνών που του αποδίδονται για τις υποκλοπές. Σας λέμε 3,5 χρόνια τώρα να ενισχύσετε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ , να εφαρμόσετε την Εθνική Στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια και την οδηγία NIS με τον ν.4577 που πρώτη φορά πρωτοπόρα χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη και δυστυχώς είχαμε μείζονα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων στα ΕΛΤΑ, στον e-EFKA, σε Υπουργεία και στις Τηλεπικοινωνίες. Τι κάνατε τόσο καιρό;» αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθυνόμενες στα κυβερνητικά έδρανα.
Στη συνέχεια ο βουλευτής απηύθυνε ευθεία ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη λέγοντας «Υπάρχει πρόβλεψη στο ΠΔ συστάσεως του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο άρ.44 του ΠΔ 40/2020, όπου αναφέρεται ως αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας η παρακολούθηση και ο έλεγχος εξαγωγών αντικειμένων PRS (Public Regulated Service). Πρόσβαση στην PRS έχουν μόνο εγκεκριμένοι χρήστες, κυρίως δημόσιες αρχές, όπως η αστυνομία, αρχές αρμόδιες για τους συνοριακούς ελέγχους ή για την πολιτική προστασία. Η ερώτησή μου είναι η εξής προσέξτε: Έχετε χαρακτηρίσει το PREDATOR ως αντικείμενο PRS για να μπορέσετε να δώσετε άδεια εξαγωγής του λογισμικού; Εκτός από το ΥΠΕΞ και τον κ. Δένδια, έχετε δώσει τέτοια πιστοποίηση στο Predator από τη Γεν. Δνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής κ. Πιερρακάκη; Ναι ή όχι;
Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι «ο δημοκρατικός κόσμος της Ελλάδας δεν λύγισε σε δυσκολότερες στιγμές δεν θα λυγίσει και τώρα. Σύντομα θα είστε παρελθόν και η δημοκρατία και ελευθερία θα ανασάνουν».