Xαιρετισμός στην ημερίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας με θέμα” Εφοδιαστική αλυσίδα Αδριατικής/Ιονίου-Εγνατίας

5 Μάιος

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης παραβρέθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση/ημερίδα που συνδιοργανώσαν το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ με θέμα ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ/ΙΟΝΙΟΥ – ΕΓΝΑΤΙΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 05 Μαΐου.

Σε δηλώσεις του σε παρευρισκόμενους δημοσιογράφους ο κ. Κάτσης δήλωσε : ” Η σημερινή εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της προεδρίας της Ελλάδας στο 2ο FORUM της μακροπεριφέρειας Αδριατικής- Ιονίου. Άφορα την αντιμετώπιση της στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης τόσο από εθνική σκοπιά όσο και από ευρωπαϊκή, θεωρώντας την περιοχή Ιονίου- Αδριατικής  και  Ελλάδας, Ιταλίας και των νοτιοδυτικών Βαλκανίων μια ξεχωριστή περιφέρεια για την Ευρώπη με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και πολλές δυνατότητες. Δυνατότητες που στη βάση της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους- και όχι του ανταγωνισμού μπορούν να την καταστήσουν εμπορικό, τουριστικό και παραγωγικό κόμβο για όλη την Ευρώπη και μπορεί ως μακροπεριφέρεια πλέον  να διεκδικήσει από τις ευρωπαϊκές συνθήκες την προσοχή και την υλική στήριξη που της αρμόζει. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί ως ένα κοινό μόνιμο φόρουμ και όχι ευκαιριακό, από το οποίο θα προκύψουν οι στόχοι και οι στρατηγικές υλοποίησης τους μεσομακροπρόθεσμα. Η χώρα μας βγαίνει από την απομόνωση όπως και η περιοχή της Ηπείρου και της Θεσπρωτίας γενικότερα.” 

Προηγουμένως απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Ολόκληρος ο χαιρετισμός παρακάτω:

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα, καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων που βρίσκονται στην αίθουσα και να σας ευχαριστήσω με την σειρά μου για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

Η σημερινή ημερίδα συμπίπτει χρονικά με κεντρικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν, εκ των πραγμάτων, όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση επηρεάζουν τόσο την ανάπτυξη των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας γενικότερα.

Σήμερα, μετά από συνεχείς και επίπονες διαπραγματεύσεις, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Με το κλείσιμο ουσιαστικά και της δεύτερης αξιολόγησης, η σταθερότητα της εθνικής οικονομίας επιστρέφει, και οι προοπτικές μιας υγιούς ανάπτυξης είναι μετά από χρόνια θετικές.

Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, και το ξέρουμε. Βασικοί παράγοντες για να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα, είναι η γενναία χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, και στροφή του παραγωγικού μοντέλου από τον παρασιτισμό προς την καινοτομία, την εξωστρέφεια και το υψηλά ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.

Η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της χρηματοδότησης της οικονομίας είναι αξιοσημείωτη. Η κυβέρνηση αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως πχ έκανε με την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας, (δεν είναι μικρο πράγμα οι έσχατοι να έσονται πρώτοι).

Και πιο συγκεκριμένα, στα καθ’υμάς, για το τι σημαίνει υπεραπορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε τοπικό επίπεδο, θα μιλήσω με δύο τρία παραδείγματα για έργα υψίστης σημασίας στην περιοχή μας, ώστε να γίνει αντιληπτό:

  1. η χρηματοδότηση για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου που θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές
  2. το αποχετευτικό του Δήμου Σουλίου ύψους 4,7 εκατομμυρίων Ευρώ,
  3. το αποχετευτικό του παράκτιου μετώπου του Δήμου Ηγουμενίτσας ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ,
  4. η συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων του Λιμένα Ηγουμενίτσας,
  5. η κατανομή πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα άλλα Υπουργεία για μικρά και μεσαία έργα ζωτικής σημασίας κ.α.

Όσον αφορά το κομμάτι του σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι προοπτικές για την χώρα μας σε αυτούς τους τομείς είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες.

Η Ήπειρος με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου της Ιονίας οδού σε συνδυασμό με την Εγνατία οδό  και φυσικά τον λιμένα Ηγουμενίτσας, αποκτά κομβικό ρόλο στις μεταφορές τόσο στη χώρα, όσο και στην μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιουνίου.

Η οικονομική και κοινωνική ευημερία μέσω της γαλάζιας ανάπτυξης, στην οποία στοχεύει η Ε.Ε. με την μακροπεριφερειακή στρατηγική που προωθεί, είναι κάτι που θα έρθει μέσα από τη συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, τις απαντήσεις στις προκλήσεις που αφορούν τα κοινά μας προβλήματα, και στις απαραίτητες δράσεις που αφορούν τους κοινούς μας στόχους.    

Οι συνδυασμένες μεταφορές βρίσκονται ήδη εδώ και δημιουργούν νέα δεδομένα. Οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα νέα δεδομένα είναι σημαντικές. Η ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, με εξωστρεφή χαρακτήρα μάλιστα, θα έχει πασιφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Δε θέλω όμως να σας κουράσω άλλο.

Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τις παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύω πραγματικά ότι θα βγει κάτι θετικό σήμερα για την προοπτική και το αύριο του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.