Χαιρετισμό απεύθυνε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, στο τελικό επιστημονικό συνέδριο για την ολοκλήρωση του έργου ECO-FISH το πρωί της Παρασκευής της 14ης Μαΐου. Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, αλλά και οι προτεινόμενες εφαρμογές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις ιχθυοκαλλιέργειες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Αλβανία.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός:
Αρχικά θα ήθελα από την πλευρά μου να συγχαρώ τους συντελεστές του έργου ECO-FISH, και να χαιρετίσω την προσπάθεια που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς ώστε να υιοθετηθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν τόσο τις περιοχές που δραστηριοποιούνται μονάδες οργανωμένης ιχθυοκαλλιέργειας, όσο και τους ίδιους τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες.
Ένα οργανωμένο σχέδιο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των απαραίτητων για τη λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών φυσικών πόρων, την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, είναι ικανό πέραν των άλλων, να προσφέρει και μείωση του κόστους παραγωγής στις επιχειρήσεις, και γι’ αυτό θεωρώ ότι κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη.
Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και κοινών παρεμβάσεων, ειδικά σε συνοριακές περιοχές δύο γειτονικών χωρών όπως της Ελλάδας και της Αλβανίας, δείχνουν το δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, της συλλογικής ευημερίας, και της συνεργασίας των λαών.
Ο δυναμικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει έντονη παρουσία στη Θεσπρωτία, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό βραχίονα υπερτοπικής ανάπτυξης, προσανατολισμένο μάλιστα στις εξαγωγές, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών, και απασχολεί πάνω από 400 άμεσα και έμμεσα εργαζομένους.
Η ανταπόκριση των παραγωγών στην περιβαλλοντική νομοθεσία, και το βάρος που ρίχνουν στην εξέλιξη της ποιότητας των προϊόντων τους όλα αυτά τα χρόνια, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος εάν στηριχθεί κατάλληλα έχει να δώσει ακόμα πολλά στην περιοχή μας, αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.
Η διαδικασία θέσπισης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στη Θεσπρωτία, που προχώρησε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αν και καθυστέρησε αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, φαίνεται να βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως πέρα από αυτό, δυστυχώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες, αντιμετώπισαν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως πολύ παραστατικά φάνηκε άλλωστε ήδη από τον Μάρτιο του 2020, στην κοινή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), με την οποία ζητούσαν να παρθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, και την οποία επιστολή κατέθεσα ως αναφορά στη Βουλή.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έκτακτη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, μέσω κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis), και παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα η χώρα, αλλά και η Ευρώπη, αντιμετώπισαν άλλα δύο πολύ ισχυρά κύματα της πανδημίας, που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι ενισχύσεις αυτές δεν δόθηκαν έως τώρα.
Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον, καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, που στη Θεσπρωτία η πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία.
Είναι πραγματικά κρίμα να γυρίζουμε την πλάτη σε αυτές τις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους, γιατί όπως αποδεικνύεται και σήμερα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν το έβαλαν κάτω, και συνεχίζουν να δείχνουν διάθεση για καινοτομία και αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν ώστε να στηριχθούν έμπρακτα και ουσιαστικά σε αυτή τους την προσπάθεια και σήμερα αλλά και μελλοντικά. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για την περίοδο 2021-2027, και το ταμείο ανάκαμψης εν μέρει, στο κομμάτι που αφορά την πράσινη μετάβαση, είναι δύο από αυτά τα εργαλεία.
Η χώρα όμως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και οργανωμένα ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα.
Αν τα χρήματα διατεθούν όπως πρέπει, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, να είστε βέβαιοι ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την κοινωνία.
Δε θα ήθελα να σας κουράσω άλλο, συγχαίρω και πάλι όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, και τους ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνανε με την πρόσκληση τους.