Κάτσης-Αναγνωστοπούλου-Γκαρά: «Ομολογία αποτυχίας και μνημείο αδιαφάνειας η κατάργηση των ελέγχων στο ΕΚΟΜΕ με την τροπολογία της ΝΔ

22 ΜΑΡ

Με μια ακόμα νυχτερινή Τροπολογία για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) σε άσχετο νομοσχέδιο, η ΝΔ έρχεται να αλλοιώσει περαιτέρω τη φιλοσοφία του, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχεδιασμό και την ίδρυσή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ομολογία αποτυχίας για την ίδια και μνημείο αδιαφάνειας για τις διαδικασίες ελέγχων, καθώς σκορπάει τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ, επικαλούμενη την αδυναμία του ΕΚΟΜΕ επί της διακυβέρνησής της να τηρήσει τις προθεσμίες που θέτει η νομοθεσία, έρχεται να καταργήσει τον καθολικό έλεγχο των αιτήσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων από τα αρμόδια όργανα του ΕΚΟΜΕ. Πλέον νομοθετεί μόνο δειγματοληπτικό έλεγχο στο 30% αυτών. Το υπόλοιπο 70% θα ελέγχεται από εξωτερικούς ελεγκτές – λογιστές, εισάγοντας έτσι στοιχεία αδιαφάνειας στο σύστημα χρηματοδότησης, κάτι που η ίδια η κυβέρνηση ουσιαστικά «ομολογεί» κάνοντας ταυτόχρονα τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, για τις όποιες καθυστερήσεις επικαλείται η ΝΔ, η ευθύνη βαρύνει στο ακέραιο την ίδια, καθώς έχει ακυρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του ΕΚΟΜΕ με έμπειρους εργαζομένους που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου δεν υπήρχαν καθυστερήσεις.

Επιπλέον, εισάγεται ως απαραίτητο στοιχείο για έκδοση απόφασης υπαγωγής μιας παραγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του ΕΚΟΜΕ, η ύπαρξη βεβαίωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ύπαρξη των σχετικών πιστώσεων. Με τη διάταξη αυτή, η ΝΔ ομολογεί πλέον ότι δεν εγγυάται τη σταθερή χρηματοδότηση του συστήματος και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους δημιουργούς και συνολικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια των αλλαγών που έφερε η ΝΔ στον ιδρυτικό Νόμο 4487 του 2018 του τότε Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου, με τις οποίες: α) κατήργησε τα ισχυρά εχέγγυα διπλού ελέγχου που υπήρχαν, για διαφάνεια και αξιοπιστία των ελέγχων των επενδυτικών σχεδίων, επικαλούμενη και τότε καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων, β) μείωσε τα ελάχιστα όρια επενδύσεων που είχαν τεθεί σε 10.000 ευρώ ανά επεισόδιο, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν αμφιβόλου ποιότητας παραγωγές με μικρό στελεχιακό δυναμικό, γ) έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του ΕΚΟΜΕ, τιμολόγια δαπανών που γίνονται στο εξωτερικό, αδιαφορώντας για το τι όφελος θα έχει η χώρα και οι εγχώριοι εργαζόμενοι του οπτικοακουστικού τομέα.

Όλα αυτά υπονομεύουν τους αναπτυξιακούς στόχους που είχε το ΕΚΟΜΕ από την ίδρυσή του, δηλαδή της μετατροπής της χώρας μας σε ένα ισχυρό brand name του οπτικοακουστικού τομέα, τόσο με προσέλκυση παραγωγών στο φυσικό στούντιο που διαθέτει η Ελλάδα, όσο και με την οικοδόμηση ενός στέρεου οικοσυστήματος εγχώριων επαγγελματιών με υψηλά standards και διεθνή εμβέλεια. Της διασφάλισης ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας οπτικοακουστικών παραγωγών, οι οποίες να αφήνουν προστιθέμενη αξία και χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα, που ήδη έχουν δημιουργηθεί. Η ΝΔ αδιαφορεί για την ποιότητα των παραγωγών και τις θέσεις εργασίας. Μετατρέπει το ΕΚΟΜΕ, από αναπτυξιακό εργαλείο που προβάλλει πλέον κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε μαγαζί δημοσίων σχέσεων, αδιαφάνειας, διαπλοκής και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, απωθώντας έτσι και τους σοβαρούς επενδυτές. Αλλοιώνει την αξιοπιστία του εγχειρήματος, θέτει σε αμφιβολία τη σταθερή χρηματοδότησή του, καταργεί όργανα ελέγχου και δικλείδες ασφαλείας για το πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Με ό,τι καταπιάνεται το καταστρέφει, αλλοιώνοντας οτιδήποτε έχει σχέση με διαφανείς διαδικασίες.